Konya Ticaret Odası (KTO), Ekim ayı Konya İli Ekonomik Göstergeleri'ni yayınladı. Konya Ticaret Odası tarafından aylık yayınlanan Konya'nın Ekonomik Göstergeleri bülteninde Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), KTO İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni yer alıyor.
KOPE, PEREKANDECİLERİN NABZINI TUTUYOR
KTO ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi Anketi (KOPE) Türkiye'nin, yerel düzeyde perakende sektöründeki eğilimleri ölçen ilk gösterge olarak Konya'da faaliyet gösteren perakendecilerin nabzı 10 aydır tutmaya devam ediyor. Yapılan açıklamada, "Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) ile Konya'daki perakende sektörünün Türkiye ve Avrupa Birliği üye ülkeleri ile karşılaştırılması mümkün hale gelmiştir. Konya Perakende Güven Endeksi Anketi kapsamında Konya'nın merkez ilçeleri olan Karatay, Meram ve Selçuklu'da yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla çeşit türde ürün satan büyük mağazalar ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılmaktadır" denildi.
KONYA PERAKENDESİ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR
Yayınlanan göstergede, "Eylül ayında negatif değer alarak düşen Konya Perakende Güven Endeksi, Ekim ayından sonra Kasım ayında da düşüşünü sürdürdü. Kasım ayında KOPE, sıfırın altında 6,6 değerini alırken Türkiye genelini temsil eden TEPE de sıfırın altında 7,3 değerini almıştır. KOPE geçen aya göre 2,4 puan, TEPE ise geçen aya göre 5,9 puan düşmüştür. AB-27 Perakende Güven Endeksi Kasım 2012'de artış göstermesine rağmen hem KOPE'nin hem de TEPE'nin altında kalmıştır. Hem Konya'nın hem de Türkiye'nin düşüşe rağmen Avrupa Birliği'nden daha iyi performans sergilediği görülmektedir. Kasım 2012'de Konya'da faaliyet gösteren perakendecilerin yüzde 34'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 36 düzeyindedir. Gelecek 3 aydaki satış beklentilerde geçen aya göre 1,3 puanlık artış olmuştur. Konya'da beklentiler Eylül ve Ekim ayında Türkiye'ye oranla düşük değer almıştı. Kasım ayında beklentiler Türkiye genelinin üzerinde değer almıştır" şeklinde açıklandı.
KASIM AYININ LİDERİ YİYECEK, İÇECEK VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ
Konya'da perakende sektöründe Kasım ayında en iyi performansı yiyecek, içecek ve tütün ürünleri alt sektörü sergilendiği belirtilerek, "Bu sektör dışındaki tüm sektörler Kasım ayında sıfırın altında değerler almışlardır. En olumsuz performansı ise elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar alt sektörü sergilemiştir. Geçen aya göre en fazla artış motorlu taşıtlar alt sektöründe olmuştur. En fazla düşüş elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar alt sektöründe olmuştur" denildi.
KONYA'DA SİGORTALI ÇALIŞAN 10 ARTTI
Açıklamada, "Ağustos 2012'de sigortalı ücretli çalışanların sayısının Türkiye genelinde 11 milyon 716 bin oluken, Konya'da ise 237 bin olmuştur. Ağustos 2011'den Ağustos 2012'ye sigortalı ücretli sayısı Türkiye'de 829 bin (yüzde 7,6) artarken Konya'da 22 bin (yüzde 10,2) artmıştır.
Konya, Ağustos ayı verilerine göre sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla olan iller arasında 8. sıradadır. Konya, 3 büyük şehrin yanı sıra Bursa, Antalya, Kocaeli ve Adana'nın arkasında yer almaktadır. Geçtiğimiz aylarda Konya, Adana'nın önünde iken Ağustos ayında gerisinde kalmıştır. Konya'yı Gaziantep, Tekirdağ ve Manisa takip etmektedir. Son 1 yıldaki sigortalı ücretli artışına en fazla katkı sağlayan iller arasında ise Konya 9. sırada yer almıştır.
Ağustos 2011'den Ağustos 2012'ye sigortalı ücretli çalışan sayısı değişiminde Konya, yüzde 10,2'lik artış ile 81 il arasında 30. sırada, istihdamın en fazla olduğu ilk 15 il arasında ise Konya, Gaziantep'in ardından 2. sırada gelmektedir."
KONYA'DA İŞ YERİ SAYISI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 8 ARTTI
Ağustos 2012'de iş yeri sayısı Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 495 bin olurken Konya'da ise 36 bin olmuştur. Ağustos 2011'den Ağustos 2012'ye iş yeri sayısı Türkiye'de 101 bin (yüzde 7,2) artarken Konya'da 2 bin 700 (yüzde 8) artmıştır. Ağustos 2009'dan Ağustos 2012'ye Türkiye'deki iş yeri sayısı yüzde 26,5 artarken Konya'da artış oranı ise yüzde 32,8 olmuştur. Konya, iş yeri sayısı en fazla olan iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'nın ardından 6. sırada yer almıştır. Konya'yı, Kocaeli, Adana ve Muğla takip etti.
EKİM AYINDA DA İHRACAT YÜZDE 13,5 ORANINDA ARTTI
Konya, 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde toplam 1 milyon 84 bin 396 dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı ise yüzde 9 olmuştur. Aynı dönemde ithalatımız ise yüzde 0.4 oranında azalarak 970 milyon 701 dolar olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayı ile birlikte ithalat oranı geçen yıla göre yeniden düşüşe geçmiştir.
Konya 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde yaklaşık 113,5 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yılın ilk on ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 111.7 olurken, bu rakam 2011 yılının aynı döneminde yüzde 101.9'dur. Burada 9.8 puanlık bir artış olmuştur.
2012 yılının Ocak-Ekim döneminde ülkemizin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 oranında artarak 124 milyar 807 dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Konya'nın ihracat artışı yüzde 9 oranında artış göstererek 1 milyar 84 dolar olarak gerçekleşmiştir
KONYA İHRACATININ LOKOMOTİF SEKTÖRLERİ
Göstergelerde, "Sektörel olarak Konya ihracatında ilk beş içinde yer alan sektörler, toplam ihracatın yüzde 75'ini karşılamaktadır. Konya ihracatında en yüksek paya sahip olan taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün ihracatı 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 32 oranında artış göstererek 228 milyon 150 dolar olarak gerçekleşmiştir.
İlk beş sektör içerisinde en fazla artış oranı ise Taşıt Araçları ve Yan Sanayi sektöründe görülmüştür. Sektörün ihracatı bir önceki döneme göre yüzde 32 oranında artarak 173 milyon dolardan 228 milyon dolara yükselmiştir. Savunma ve Havacılık Sanayi ile Gemi ve Yat sektöründeki ihracat artışları apaçık göze çarpmaktadır. Savunma ve Havacılık Sanayi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 137 oranında artarak 10 milyon dolardan 23 milyon dolara yükselmiş, Gemi ve Yat sektörünün ihracatı ise yüzde 2.487'lik rekor bir artışla 15 bin dolardan 388 bin dolara yükselmiştir."
IRAK'A İHRACAT 200 MİLYON DOLARA ULAŞTI
Açıklamada, "Ülke bazında Konya ihracatına bakıldığında ise 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde ilk sırada 199 milyon dolarlık ihracat değeri ile Irak yer almaktadır. Irak'a ihracatımız 2011 yılının Ocak-Ekim döneminde 119 milyon dolar iken, 2012 yılının aynı döneminde yüzde 66,7 oranında artarak 199 milyon dolara ulaşmıştır. Irak'ın ardından 64.8 milyon dolarlık ihracat değeri ile Almanya ve 46.3 milyon dolarlık ihracat değeri ile İtalya gelmektedir. İlk on ülke içerisinde İran 4. sırada yer almaktadır ve İran'a olan ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32'lık yüksek bir azalma oranı göstererek 65 milyon dolardan 44 milyon dolara düşmüştür. İtalya'ya olan ihracatımız ise geçen seneye göre yüzde 38,2 oranında azalmıştır. Rusya'ya olan ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,8 oranında artış göstererek 39.7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" denildi.
(AH-Y)

09.12.2012 14:15:19 TSI

Editör: Wan Haber