Konya ve çevresinde saklı kalmış 58 köprü ile 175 su değirmeni gün yüzüne çıkarıldı.
TÜBİTAK tarafından desteklenen, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Duran'ın yanı sıra Prof. Dr. Ali Baş ve Yrd. Doç. Dr. Ruhi Özcan'ın araştırmacı olarak destek verdiği, "Konya ve Çevresinin Tarihi Köprüleri ve Su Değirmenleri" projesi tamamlandı.
3 yıl boyunca Konya ile ilçelerdeki kasaba ve köylerin tamamında yürütülen en kapsamlı çalışma olan proje, Konya'nın tarihi ve kültürel geçmişine ışık tutacak önemli veriler ortaya çıkardı.
Arşivlerden ve sınırlı sayıdaki yayınların yanı sıra, Konya'nın bütün ilçe, kasaba ve köyleri incelenerek gerçekleştirilen çalışmada Konya ve çevresinde saklı kalmış 58 köprü ile 175 su değirmeni gün yüzüne çıkarıldı. Böylelikle bugüne kadar Konya literatüründe bulunan ve 38 olan köprü sayısı 96'ya, 125 olan değirmen sayısı ise 300'e ulaştı.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Duran, projenin Konya'nın tarihi ve kültürel geçmişine ışık tutacak önemli veriler içerdiğini ifade etti. Prof. Dr. Duran, "Bu çalışma ile Konya ve çevresindeki tarihi köprülerin ve su değirmenlerinin günümüze ulaşanlarının tamamının tespiti yapıldı. Konya için oldukça önemli kültür varlıkları olan köprü ve su değirmenlerinin bulundukları yerlerin GPS ile koordinat belirlemeleri gerçekleştirip, haritalara işlendi. Günümüze ulaşamayanların isim ve bulundukları yerleri de belirleyip kayıt altına aldık" dedi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI KİTAP HALİNE GETİRİLECEK
Konya'nın bütün ilçe, kasaba ve köylerindeki incelemelerin yanı sıra bölgelerin yaşlı insanları ile de görüşüldüğünü belirten Prof. Dr. Duran, "Yaptığımız araştırmalarda köprü ve su değirmenlerinin özelliklerine dair de bir takım tespitlerimiz oldu. Konya köprülerinin vadi ve akarsularının genişliğine göre göz sayılarının arttığı, tek gözden dokuz göze kadar olan köprüler tespit edildi. Su değirmenlerinin ise sadece endüstriyel yapılar olmadığı, aynı zamanda sosyal hayatın devam ettirilmesi, devlete gerek vergi katkısı gerekse vakıf hizmetleri açısından da hayati öneme haiz bir kurum hüviyetine sahip olduğu bulgusuna ulaştık" diye konuştu.
Duran, projede ayrıca bursiyer olarak Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Mustafa Çetinaslan ile yüksek lisans öğrencileri Fatih Mehmet Tanrıveren, İsmail Kuğu ve Halil İbrahim Yiğiter'in yer aldığınız sözlerine ekledi.
Tamamlanan projenin "Konya Köprüleri" ve " Konya Su Değirmenleri" adlarıyla Konya'nın zengin maddi kültürüne önemli katkı yapacak iki ayrı kitap haline getirilerek yayınlanacağı bildirildi.
(İP-Y)

25.01.2013 11:36:16 TSI

Editör: Wan Haber