Medeniyetler İttifakı Konferansları kapsamında Konya'da, "Arap Uyanışı: Mısır ve Ortadoğu" konulu konferans veren Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi, Arap Baharı'nın Arap aleminde büyük bir devrim ve değişim fırtınası olduğunu, baştan başa tüm Arap alemini kapsadığını söyledi.
Konferans, Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlendi. Konferans öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yeryüzünde savaşın yerine barışın, husumetin yerine kardeşliğin, haksızlığın ve adaletsizliğin yerine hakikatin ve hakkın egemen olmasını arzu ettiklerini söyledi. Başbakan Başdanışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlığa ise, Medeniyetler İttifakı girişiminin yüzyılın en önemli küresel barış girişimi olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından, "Arap Uyanışı: Mısır ve Ortadoğu" konulu konferansına başlayan Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi, Hazreti Mevlana'nın şehrinde bulunmanın ve konuşma yapmanın ağırlığını hissettiğini söyledi. Arap Baharı'nın Arap aleminde büyük bir devrim ve değişim fırtınası olduğunu kaydeden Hüveydi, Mısır'ın bu hareketin kalbinde olduğunu belirterek, "Mısır hareket ederse Arap alemi de hareket eder. Mısır'da değişim olmazsa Arap aleminde değişim yapmak istemeyenler olur. Arap aleminde olup bitenler bu noktada gelişiyor. Ortadoğu'nun üç önemli sütunu vardır. Mısır, Türkiye ve İran. Bu üçünün tarihi geçmişi var. Hayır istemeyen güçler bu üç ülkenin bir araya gelmesine de izin vermiyorlar. Şu anda çok büyük bir tarih değişiminin önündeyiz. Bunun da mutlaka tehlikesi olacak, karşısında bir güç bulacak" dedi.
Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geniş bir şemsiye altında siyaset oluşturduğunu, ülke için projeler geliştirdiğini vurgulayan Hüveydi, şöyle devam etti: "Devlet başkanı bir çatı olacak ve toplumu o çatının altına alacak. Bu birikim bizde yoktu. Burada, önümüzde Türkiye örneği var. Arap aleminde bundan sonra da önemli adımlar atılacak. Doğruyu-yanlışı öğrenmemiz gerekiyor ki ayağa kalkabilelim. Mısır'ın Türkiye ile paralel gitmesini istiyoruz. Umarız ki gelecek, bu umutları birleştirir. Ummadığımız şeyler vardı ama dünkü rüyalarımız gerçek oldu. Halkımız birbiriyle yardımlaşarak bunu gerçekleşti. Bu birliğin devam etmesi en büyük dileğimizdir."
Konuşmasının ardından programa katılanların sorularını da cevaplayan Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi'ye çeşitli hediyeler verildi.
(İHA-FM-Y)

13.01.2013 16:18:21 TSI

Editör: Wan Haber