Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, 2012 yılı faaliyet ve yatırım sonuçları ile 2013 yılı faaliyet ve yatırımlarını açıkladı.
Duran, düzenlediği değerlendirme toplantısında, dünyada 5 yaban koyunu türünden biri olan ve sadece Konya Bozdağ'da üretimi yapılan Anadolu Yaban Koyunlarının korunması, bakımı ve aşılanmasının başarıyla sürdürüldüğünü ifade etti. Bu alanda koruma kontrol faaliyetlerini en üst noktada tuttuklarını dile getiren Duran, "Yaban koyunlarının korumasını ve üretimini sağlamak, geçmiş yıllarda yaşam alanı olan noktalara Eskişehir'den, Hatay'a, Kahramanmaraş'a kadar olan bu coğrafyada eski yaşam alanlarına nakli ile alakalı çalışmalarımızı en üst noktada gerçekleştirmekteyiz. Bu yıl yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında mevcut Anadolu Yaban Koyunu, tel örgüyle çevrilmiş alanda 497 adet, tel dışında ise 84 adet olmak üzere toplamda 581 adet yaban koyunumuzun üretim ve neslinin devamı hususunda önemli bir fonksiyonu yerine getirmekteyiz. Sadece bununla bağlı kalmayarak, 2006 yılında Karaman Karadağ mevkisine nakledilen Anadolu Yaban Koyunumuzun sayısı geçen yıla göre artmaktadır. Karadağ'da geçen yıl 34 adet olan yaban koyunu sayısının 49 adede çıkarak bölge içerisinde toplamda 630 adet olduğunu tespit ettik. Bu anlamda yapılan çalışmaların başarıya ulaştırılması bizi oldukça memnun etmekte ve bu çalışmalarımızın bundan sonraki yapılacak çalışmalara da önemli bir ivme kazandırmaktadır. Yine 2013 yılında da yaban koyunu faaliyetlerimiz başta olmak üzere diğer faaliyetlerimizi en üst seviyede gerçekleştirmenin azim ve gayreti içerisinde olacağız" dedi.

YASAK AVLANAN 582 KİŞİYE 346 BİN TL CEZA
Yatırım programları dışında av turizm faaliyetlerinin bölge müdürlüğünün önemli faaliyetleri içerisinde yer aldığını kaydeden Duran, "4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında, doğayı koruyarak faydalanan bin 959 avcımıza, avcılık eğitimi verilerek avcılık belgesi düzenlenmiştir. Avcılık belgesi olan 6 bin 167 avcımıza da av sezonunda avlanmak üzere izin verilmiştir. Yıl sonu itibarı ile usulsüz avlanan 582 kişiye 346 bin TL idari para cezası ve 188 bin TL tazminat cezası uygulanmıştır. 145 adet av tüfeği ile avlakta yakalanan 5 adet araca el konulmuştur. Bölge avcılarımızın taleplerine ihtiyaç verecek şekilde 15 adet avlak tesisi gerçekleştirilmiştir. Nesli tehlike altında bulunan türlerden kınalı kekliklerin genel müdürlüğümüzce üretimi yapılarak 4 bin 650 adedi bölge müdürlüğümüzdeki eski yaşam alanlarına doğaya bırakılmıştır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, sokak hayvanlarının beslenme, bakım ve sahiplendirilmesi çalışmaları, belediye başkanlarımız ve gönüllü kuruluşlarımız işbirliğinde gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.
Bölge müdürlüğünün 2012 yatırım faaliyetlerini açıklayan Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, "Ereğli Sazlıkları (Akgöl) Sulak Alan Araştırma Projesi 76 bin TL, Meke Maarı ve Kızören Obruğu Sulak Alan Araştırma Projesi 59 bin 100 TL, Akgöl Kuş Gözlem Kuleli Yapımı 49 bin 500 TL, Beyşehir Gölü Ekoturizm Eylem Planı Yapımı 30 bin TL ve Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası Büyük Onarımı 130 bin TL olmak üzere toplamda 360 bin TL" olduğunu kaydetti.

2013 YILI HEDEFLERİ
Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, 2013 yılı hedeflerini de şu şekilde açıkladı:
"Beyşehir uzun devreli gelişim planı kapsamında turizm ana plan yapımı. Ilgın Çavuşcu Gölü Sulak alan araştırma projesi. Her ilimizde en az 1 adet Tabiat Parkı tescil çalışmaları ve plan yapımı. Beyşehir Milli Parkı idare ve ziyaretçi tanıtım merkezi yapımı. Meke Gölü çevre düzenleme ve yürüyüş yolu yapımı. Bozdağ Anadolu Yaban Koyunu yakalama kapanı yapımı. Bölgemizin biyoçeşitlilik envanter çalışması, 2013 yılında başlanarak 5 yılda tamamlanacak şekilde planlama yapılmıştır. Av ve yaban hayatı koruma kontrol ve yemleme çalışmaları kesintisiz devam ettirilecektir. Bölge müdürlüğümüz faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için; 3 milyon 800 bin TL yatırım programı hedeflenmektedir."
(AH-FM-Y)

09.01.2013 12:49:45 TSI

Editör: Wan Haber