Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'ya yapılacak hizmetle Kerkük'e yapılacak hizmet arasında fark gözetmeyeceklerini söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Irak'ın Kerkük şehri arasındaki kardeş şehir mutabakatı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla imzalandı. Konya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'ndaki imza töreni için gelen Kerkük İl Meclisi üyeleri, Bakan Davutoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından kapıda karşılandı. Mehter takımının konserinin ardından Bakan Davutoğlu, heyette bulunanlarla tek tek tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kerkük'ten gelenlerin her zaman Konyalıların gönüllerinde kardeş olarak gördüğü kişiler olduğunu söyledi. Akyürek, "İki meclis arasındaki ilişki yeni Büyükşehir Yasası'yla Türkiye'de ve Konya'da da yeni bir idari düzenleme yapılmıştır. İki meclis arasındaki ilişki bu yeni Belediye Yasası'nın uygulanması döneminde şehirlerimize katkı yapacaktır" dedi.
Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan ise, meclislerinin aslında prototip bir Irak'ı temsil ettiğini belirtti. Tarih boyunca Kerkük'te bütün mezheplerin kardeşlik tablosunu yaşadığını ve hiçbir problem görmediğini anlatan Turan, şuan yaşadıkları mevcut problemlerin Hz. Mevlana'nın öğretilerine kulak verilerek giderilebileceğini kaydetti. Turan, Türkiye ve Konya'nın kendilerine yardım edenlerin başında olmasını istediklerini dile getirerek, "Kerkük'ün altyapısını, yeniden inşasını bizimle birlikte gerçekleştirsin. Sayın Bakanla birlikte Kerkük sokaklarında dolaşırken onun yüzünde, yüreğindeki acıyı iyi hissettim Kerkük'ün halini gördüğünde. Kerkük'ün geliştirilmesi ve kalkınması konusunda bize yardım sözü verdi. Ve bu ziyaretimiz esnasında o sözün tercümesi olarak bazı protokollerin imzalanması sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

"BİZİM KADERİMİZ BİR"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuşmasında, ezelden beri kardeş olan toplulukların ebediyete kadar da kardeş olarak kalacağını söyledi. Konya'ya yapılacak hizmetle Kerkük'e yapılacak hizmet arasında fark gözetmeyeceklerini anlatan Bakan Davutoğlu, "Aynı kadim medeniyetten geliyoruz. Aynı köklü değerleri paylaştık. Kaderimizi de Rabbim bizim bir eyledi. Kerkük ziyaretimde hem büyük mutluluk duydum o güzel beldeye kavuşmaktan hem de Kerkük'ün bulunduğu şartlar itibariyle bir hüzün duydum. Hem terör saldırıları vardı hem de Kerkük'ün imara ihtiyacı var. Kerkük küçük bir Irak gibi. Kerkük Vilayet Meclisi toplandığında Irak'ın bütün unsurları vardı. İçimde kalbi bir huzur buldu. Onlara da dedim ki, 'Bundan sonra Konya ile Kerkük'ü, hep zaten kardeştiler, formel olarak kardeş yapacağız ve ebediyete kadar bu kardeşliği paylaşacağız'. Kerkük'te formel olarak kardeş olunuyor ama Basra ve Belh'le yine bu kardeşlik aynı mantıkla, aynı muhabbetle var. Bu kardeşlikle birlikte Konya'nın imkanları Kerkük'ün imkanlarıdır. Konya'ya yapılacak hizmetle Kerkük'e yapılacak hizmet arasında biz bir fark gözetmeyiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek ile Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Turan ile arasında kardeş şehir mutabakatı imzalanarak, karşılıklı hediyeler verildi. İmza törenine AK Parti Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Afganistan'ın Belh Valisi Ata Muhammed Nur, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Kerkük ve Basra Meclis üyeleri ile Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri katıldı.
(İP-CC-Y)

17.12.2012 13:25:02 TSI

Editör: Wan Haber