Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından düzenlenen Konya-Karaman Vizyon Çalıştayı toplantısı gerçekleştirildi.
Bir otelde düzenlenen toplantıya, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Karaman İl Özel İdare Genel Sekreteri M. Salih Baldız, merkez ilçe kaymakamları, oda başkanları, kurum ve kuruluşların müdür ve amirleri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, "Kalkınma ajanslarının temel işlevlerinden biri olan yerel paydaşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak bölge planı sürecinde nitelikli katılımı etkin kılmanın temel aracı olacaktır. Bu bölge planlama sürecinde özellikle sektörel odaklanma üzerinde hassasiyetle durulacak ve bölgeye özgü uygulanabilir bir plan hazırlanacaktır. Yeni dönem bölge planında özellikle sınırlı kaynakların en rasyonel şekilde kullanılmasını sağlamak ve gerçekten stratejik bir bakış açısı yakalayabilmek adına sektörel ve mekansal bir odaklama ön planda tutulacaktır. Bundan kastımız bölgede kısa ve orta vadede gelişme potansiyeli daha yüksek olan sektörlerin öncelikli tayin edilmesidir. Bölgemizin sanayi ve tarımsal üretimde yüksek teknolojili katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi ihracat kurgusunu da bu yüksek teknolojili ürünlere dayandırması turizm ve alt yapısını tamamlamış olarak ziyaretçilere özgün ürünler sunabilmesi, kırsalın da aynen kentteki gelir ve sosyal imkanlara kavuşması her yıl sosyal ve ekonomik gelişmişlik bir önceki yıl, yahut yıllardan ileride kapatması bölgemiz açısından en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Vizyonumuzun da bütün bu dinamikleri sağlayacak tarzda oluşturulup kabullenilmesi büyük ve kapsamlı bir gelecek tasavvurumuzun ön işareti olacaktır" dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, "Ortaya koyacağımız vizyon bize bir şey sağlayacak. Hepimizin TR 52 olan Konya-Karaman bölgesi için umduklarımızı, düşündüklerimizi, arzularımızı hayata geçirebileceğimiz bir doküman hazırlamaya çalışacağız. Ve buradan da bir söz birliği, gönül birliği oluşturacağız. Geçmişte de şüphesiz stratejik çalışmalar yapılıyordu ve arkadaşlarımız kendi görev alanlarını tanımlıyordu. Ama bunu birilerine sipariş ettikleri için hayata geçirilmesi çok mümkün olmayan belgeler olarak kalıyordu. Ve onlar rafları süslüyordu. Şimdi bu belgeleri birlikte ürettiğimiz için içerisine kendi fikirlerimizi ve enerjimizi koyduğumuz için bunları kullanabileceğimizi düşünüyorum. Ama hala oluşturduğumuz stratejileri kullanmamız konusunda sorunlar yaşadığımızı da ifade etmemiz lazım. Belki bundan sonra MEVKA ile yapacağımız toplantılarda strateji hazırlamanın ötesinde hazırlanmış bu strateji belgelerini hayata nasıl geçirilmesi gerektiği konusunda da çalışma yapmamız lazım. Çünkü şu an elimizde Konya için onlarca alanı düzenlemiş strateji belgeleri var. Ama onlardan pek azını fiile dönüştürebilmiş durumdayız. Ben bu çalışmaların hepimiz için ayrı ayrı planlı çalışmanın ne demek olduğuna katkı sağlamasını arzu ediyorum ve ayrıca da bundan sonraki zaman diliminde de bu çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçları günlük hayatımıza mutlaka uygulamamız gerektiğini işaret ediyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından MEVKA Araştırma Etüt Planlama Birimi Başkanı Nurten Elvan Köksoy, vizyon bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Sunum ardından katılımcılar grup çalışmasına geçti.
(AH-FM-Y)

19.12.2012 14:39:45 TSI

Editör: Wan Haber