Konuttaki vergi oranları ile ilgili olarak yapılan düzenlemelere dikkat çeken, Erciyes İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Beluk, bu durumun sektörde tıpkı beyaz eşyada olduğu gibi 'x fiyat KDV' olarak özetlenebilecek bir sistemi getireceğini söyledi.
İnşaat sektöründe, özellikle son dönemlerde yapılan düzenlemelerin ardından, bir belirsizlik ortamının hakim olduğunu belirten Beluk, sektörde ne olduğunu kendilerinin de çözemediğini anlattı. Beluk, "Sektöre, biz inşaat firmalarının gözü ile bakıldığında bir daralma öne çıkıyor. İş anlamında bir daralma bu. İşin çok olmasına karşın, gerek arsa fiyatlarındaki fahiş artışlar, gerekse de kat karşılığı anlaştığımız insanların artan talepleri bizi zorluyor" dedi.
Konutta 'KDV' ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerin, beraberinde bir karmaşayı da getirdiğini söyleyen Beluk, buna göre rayiç arsa değeri 500 ile bin TL arasındaki yapılardan yüzde 8, bin TL ve üzerindeki yapılardan ise yüzde 18 oranında vergi alınacağını dile getirdi. Beluk, "Peki bölgedeki rayiç arsa fiyatlarını kim belirleyecek? Devlet mi yoksa şahıslar mı?" diye sordu.
Rayiç bedel oranlarını serbest piyasada herkesin kendi kafasına göre belirlediğini kaydeden Beluk, "Önceleri, işin muhitine göre bir borsası vardı. Ancak kanun koyucu bunu yanlış yorumlar, 500 TL bile etmeyen yere (KDV'yi fazla almak için) bin TL değer biçerse anlamsız olur. Bu yıl 500 TL değer biçilen yerden arsa aldığımızı varsayalım. Ve gelecek yıl, KDV'yi yükseltmek için bu arazinin rayiç bedeli bin TL'ye yükseltilirse ne olacak?" diye konuştu.

"ARSA RAYİÇ BEDELİNİN BİR STANDARDI OLMALI"
Erciyes İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Beluk, açıklamasını da şöyle sürdürdü:
"Kim itiraz edecek bu durumda veya itirazı nereye edebileceğiz? Ve itiraz ettiğimizde, ortadaki bu haksız değer biçme durumu nasıl düzeltilecek? Düzeltilebilecek mi? O yüzden, bahsi geçen arsa rayiç bedeli dediğimiz bu bedele bir standart getirilmeli diye düşünüyoruz."
Vergi oranlarında yapılan düzenlemelerin, sektörde olduğu gibi, vatandaşlar nezdinde de kafa karışıklığına yol açacağını belirten Beluk, "Vatandaş, sıfır daire almaya gidecek ve sonra bakacak ki, müteahhitler kendi kafalarına göre daire bedellerini artırmış. Daha sonra, müşterilerimiz daire fiyatlarının KDV'sinden dolayı veya kendince uyanık geçinenlerin rant peşinde koşmalarından ötürü, ikinci el konuta yöneleceklerdir" görüşünü dile getirdi.
Bu duruma bağlı olarak ikinci el konutlarda da fiyat artışı yaşanacağına işaret eden Beluk, Erciyes İnşaat olarak kendilerinin herhangi bir fiyat artışına gitmeyi düşünmediklerini, gerekirse, kendi kar marjlarından dahi fedakarlık yaparak ve müşterilerinin ödeme gücüne göre alternatif ödeme seçenekleri sunarak, daire alımlarını olabildiğince rahatlatıp kolaylaştırmayı ve böylelikle de daha cazip hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Beluk, "Gerekirse kendi kazancımızdan feragat edip, karımızdan yüzde 18 düşüreceğiz. Yeter ki müşterilerimiz, yeni bir ev ve yeni bir dünya hayallerini ertelemesinler ve hayallerindeki yepyeni yaşam mekanlarına kavuşsunlar istiyoruz. Hem böylelikle de, sektörel anlamda piyasamıza nefes aldırmayı hedefliyoruz. Bu konuda da kesinlikle kararlı bir duruş sergileyeceğiz" dedi.

"BEYAZ EŞYADAKİ GİBİ FİYAT KDV SİSTEMİ BAŞLAR"
Beluk, açıklamasının devamında şu görüşleri dile getirdi:
"Şimdi müşterilerimiz nezdinde de bir tedirginlik var. 'Bize KDV mi ödettireceksiniz?' diye soruyorlar. Hayır. Biz, Erciyes İnşaat olarak zaten inşa ettiğimiz daireleri KDV dahil fiyatları ile satışa sunuyoruz. Ancak sektör genel olarak 'Fiyat KDV' olarak formüle edebileceğimiz bir yapıya doğru hızla ilerliyor. Tıpkı beyaz eşyada ve diğer sektörlerde olduğu gibi."
Vergi oranlarının nasıl ve ne şekilde belirleneceğini henüz bilmediklerini dile getiren Beluk, belirsizlik ortamının sektördeki yatırımları sekteye uğratmayacağını, ancak bir 'duraklama süreci'nin yaşanabileceği ihtimalinin gözardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Beluk, müteahhitler ile birlikte, alıcıların da sistemi çözmeye çalışacağını belirterek, yaşanacak muhtemel bir duraklama sürecinin, ekonomide de bir durgunluk hissettirebileceğini söyledi. Ferhat Beluk, ikinci el konutlardaki artış eğiliminin bir süre sonra duracağını, birinci el ile ikinci el konutlar arasındaki fiyat farkının kapanmasına bağlı olarak da, işlerin yeniden rayına oturacağını da sözlerine ekledi.
(ADN-Y)

15.02.2013 12:01:46 TSI

Editör: Wan Haber