Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde hasar gören, önce güçlendirilmesine, daha sonra yeniden yapımına karar verilen Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nin öğrencileri konteynırlarda eğitimini sürdürüyor. Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar, "Böyle bir çok okulumuz var.

Depremin üzerinden 1.5 yıldan fazla zaman geçti ancak bu okulun henüz yıkımı bile gerçekleşmedi" dedi.
2011 yılında meydana gelen depremlerde Van’da bin 050 derslik yıkıldı veya hasar gördü. Ağır hasar gören okullardan biri de Mehmet Akif Ersoy Lisesi oldu. Depremden sonra bu okulun öğrencileri başka okullara da gönderilmedi ve konteynırlarda eğitimlerine devam etmeleri kararı alındı. Ancak aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen öğrencilerin halen konteynırda ders görmeye devam etmeleri, bu okula ilişkin henüz bir adımın atılmaması özellikle de velileri kaygılandırıyor. Yetkililerin ´Güçlendirelim mi, yoksa yeniden mi yapalım?´ kararsızlığı nedeniyle 2 bin 100 öğrenci 2 eğitim yılını konteynırda geçiriyor. Öğrenciler şu anda 32 konteynırda eğitim görüyor. Özellikle kış aylarında ısınma, elektrik ve su sıkıntısının yaşandığı okulla ilgili bir gelişmenin olmaması nedeniyle öğrenciler eğitimlerini konteynırlerde sürdürmeye devam ediyor.

"BİNLERCE KONUT YAPAN DEVLET BİZİM OKULUMUZU NEDEN YAPMIYOR?"

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve ismini açıklamadığımız öğrenci: "Depremden sonra Van´a 1 yılda binlerce konut ve ev yapan devlet bizim okulumuzu 2 yıldır yapmıyor. Bir türlü karar alamadılar. Güçlendirme ve yeniden yapılması arasında bir tercihte bulunamıyorlar. Bu arada olan bize oluyor. Özellikle kış aylarında çok sıkıntı yaşıyoruz. Yetkililerden istediğimiz okulumuzu yapmalarıdır." diye konuştu.

"KONTEYNIR MEZUNU OLACAĞIM"

Yine ismi bizde bir öğrenci de yetkilileri duyarlı olmaya çağırarak, " Yetkililer sık sık buraya gelip içinde bulunduğumuz hali görüyor. 2 yıldır böyle eğitim görüyoruz. Ben bu gidişle herhalde lise mezunu değil, konteynır mezunu olacağım. Okulumuzu istiyoruz. Devletten isteğimiz bir an önce okulumuzu yapmalarıdır" diye konuştu.


Bu arada okulun henüz yıkılmamış olması da öğrencileri tedirgin ediyor. Öğrenciler, okul binasının hemen yanına kurulan konteynırlarda eğitim alıyor!

"MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İHALENİN YAPILDIĞINI SÖYLEDİ"

Konuya ilişkin Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar ise şunları söyledi: "Mehmet Akif Ersoy Lisesi depremden sonra kullanılamaz duruma geldi. Önce yeniden yapılmasına, sonra güçlendirilmesine ve sonra yine karar değiştirilerek yeniden yapımına karar verildi. Bu okulun yapılması için defalarca eski Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır ile görüştük. Son olarakta yeni Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına ile görüştük. Kendisi bize bu okulun ihalesinin yapıldığını söyledi. Bu durumda burada yeni eğitim yılına da konteynırlarda girilecek. Bu lisede 2 bin 100 öğrenci eğitim görüyor, 80 öğretmen ve 20 personel şu anda konteynırlarda. Özellikle kış aylarında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Isınma, elektrik, su gibi problemler var. Van´da sadece bu lisemizde değil bir çok okulda aynı sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin Muradiye Çok Programlı Lisesi ağır hasarlı ama hala orda eğitim görülüyor. Okulun perde duvarları çatlamış. Durum çok vahim ve derhal tedbirlerin alınması gerekiyor."

Haber: Oktay CANDEMİR

Editör: Wan Haber