Van’da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen iki büyük depremin ardından bir süre çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedeler, daha sonra kentin farklı bölgelerine kurulan 29 konteynır kente yerleştirilmişti. Kent merkezinde üç gündür aralıklarla devam eden kar yağışı, özellikle konteynır kentlerde yaşayan depremzedelere zor günler yaşatıyor. Konteynır kentte kalan depremzedeler, konteynırların üzerinde ve kapılarının önünde biriken karları temizledi. Karla birlikte gelen soğuk havada günlük işlerini de yapmaya çalışan depremzedeler, kendilerini bekleyen ikinci zorlu kış mevsimine alışmaya çalıştıklarını söyledi. Tüm konteynırlarda elektrikli ısıtıcıların kullanıldığına dikkat çeken depremzedeler, elektrik kesintilerinde ise üşüdüklerini ve battaniyeye sarındıklarını anlattı.

“EN BÜYÜK SORUNUMUZ ISINMA”
Konteynırlarda tüplü sobaların kullanılmasının yasak olduğunu belirten Behrem Özyılmaz, “Elektrik olduğunda sorun yok. Konteynır yeteri kadar ısınıyor ancak elektrik kesildiğinde battaniyeye sarınıyoruz. Bir diğer sorunumuz da buranın çok küçük olması. En acil eşyalarımız bile konteynıra sığmıyor. Biz dört nüfusluyuz ama konteynıra sığamadık” dedi.


Elektrik kesildiğinde konteynırda üşüdüklerini ifade eden Esma Ertaş da, “Sabah kalktığımızda kar yağıyordu. Yürüyerek okula gittim ve konteynıra gelip dersimi yaptım. Zaman bulursam kardeşimle birlikte çeşitli oyunlar oynuyoruz. Elektrik kesildiğinde üşüyoruz. Burası çok soğuk oluyor. Bu nedenle kış aylarında konteynırda zorluklarla yaşıyoruz” şeklinde konuştu.


Konteynır hayatına az da olsa alıştıklarını belirten çocuklar, kar yağışıyla birlikte çeşitli oyunlar oynadıklarını söyledi. Yaşları 7 ila 13 arasında değişen Gülsüm, Simge ve Ömer adlı çocuklar, “Biz konteynırlarda arkadaşlarımızla çeşitli oyunlar oynuyoruz. Kar yağışıyla birlikte dışarı çıktık. Burada kardan adam yapıyoruz, kar topu oynuyoruz, bazen de saklambaç oynuyoruz. Burası güzel ama elektrik kesilince soğuk oluyor” dedi.

Editör: Wan Haber