Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Şubat ayında öğretmen atamaları konusunda fazla umut vermediğini ancak Ağustos ayında 'dişe dokunur' bir atamanın yapılacağını umut ettiklerini söyledi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başknı İsmail Koncuk ve beraberindeki Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, kabinedeki revizyonun ardından Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Nabi Avcı'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını ifade ederek, Avcı'ya eğitimin sorunlarına ilişkin sendikanın hazırladığı raporu sunduklarını söyledi. Görüşmede birçok konuyu gündeme getirdiklerini belirten Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın yaklaşımlarının son derece 'babacan, sabırlı ve problem çözme konusunda' istekli olduğunu gördüklerini kaydetti. Avcı'nın kendilerinin teklif ettikleri konuların hiçbirini reddetmediğini sözlerine ekleyen Koncuk, "Hepsinin kabul edilebilir olduğunu, bunlarla ilgili çalışmalar yapacağını söyledi. 'Öğrenim özüyle' ilgili değerlendirmeler yaptıklarını, şuanda net bir şey söyleyemeyeceğini, 'il içi atama' konularında bir çalışma yaptıklarını ve şuan değerlendirildiğini, bunların yakında kendisi tarafından net bilgiler alındıktan sonra açıklama yapacağını, ama bunların şimdilik kesin olmadığını Sayın bakan ifade etti" diye konuştu.

"İNŞALLAH AĞUSTOS AYINDA CİDDİ BİR ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK"
Öğretmen atamaları konusunda şuanda Şubat'ta atamalar konusunda Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın fazla umut vermediğini vurgulayan Koncuk, Ağustos ayında 'dişe dokunur' bir atamanın yapılabilmesini umut ettiklerini söyledi. Kendilerinin Şubat ayında da atama yapılmasını istediklerini belirten Koncuk, şunları söyledi:
"Gönül isterdi ki Şubat'ta da atama yapılsın. Biz yinede umudumuzu muhafaza etmek istiyoruz. Zorla alan değiştirilen öğretmenlerin durumlarını dile getirdik. Bunların eski alanlarına bulunduğu ilde döndürülmesi gerektiğini, öğretmenlerimize ek ödeme verilmesi gerektiğini, öğretmenlerimizin şuanda en az maaş alan meslek gurubu haline geldiğini kendisine ifade ettik. Mülakatla, Valiliklerin tercihiyle, okul yöneticisi atanmasıyla ilgili bir çalışma olduğunu duyduk. Bu uygulamaların son derece yanlış olacağını, bunun bir kaosa sebep olacağını, Türkiye'nin buna hazır olmadığını, sadece yazılı sınava dayalı olarak yönetici atamasının devam etmesi gerektiğini ifade ettik. Geçici Şube Müdürlerinin yerine asil Şube müdürlerinin atanması gerektiğini süratle sınav yapılması gerektiğini ifade ettik."

"İLK DEFA BİR MİLLİ EĞİTİM BAKANI DOĞRUDAN DOĞRUYA CEP TELEFONUNU BANA VERİYOR"
Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın adil bir yönetim sergilemesi gerektiğini ve eğitim çalışanları arasında anlayışlarına göre, sendikasına göre, siyasetine ve ideolojisine göre bir ayrım yapılmaması gerektiğini, bütün eğitim çalışlarını kucaklayan bir Milli Eğitim Bakanlığı anlayışını Avcı'nın sergilemesi gerektiğini ifade ettiklerini belirten Avcı, "İlk defa bir Milli Eğitim Bakanı doğrudan doğruya cep telefonunu bana veriyor. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bu diyaloga açık, problemleri duymaya açık bir Milli Eğitim Bakanlığı yapacağının işarete olarak alıyoruz. Bunu önemli bir ayrıntı olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Korkmadan bir sendika genel başkanına telefon numarasını veriyor. Biz sürekli problem getiren insanlarız. Yani biz bakanlığa niye geliriz, öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının problemlerini çözmesi için geliriz. Demek ki, problem duymaktan korkmayan bir bakanlık anlayışı uygulanması söz konusu olacağın düşünüyorum. İnşallah bundan önceki bakanlar gibi çıkmayacak Sayın Nabi Avcı... Gerçekten babacan bir tavırdı. Sabırlı bir insan. Eski bakanlar gibi hemen küsen bir yapıya sahip değil. Küsen bir bakan değil. Eleştireceğiz de, elbette yanlışları olduğu zaman eleştireceğiz. Elbette Milli Eğitim Bakanlığı'nın hatalarını söyleyeceğiz" diye konuştu.

"BAYRAK ŞİİRİNİN DERS KİTAPLARINA KONMASINI İSTEDİK"
"Bayrak" şiirinin yeniden ders kitaplarına konması gerektiğini söylediklerini kaydeden Koncuk, Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" şiiri adının başında 'milli' olan bir bakanlık tarafından ders kitaplarından çıkartıldığını söyledi. "Öğretmen, öğrencilerine bayrak ve vatan sevgisini anlatmayacaksa, neyi anlatacak" diyen Koncuk, "Bayrak şiirini siz çıkardığınız zaman bayrak sevginizin de ne kadar olduğunu göstermiş oluyorsunuz. Onun için sayın Bakan'dan 'Bayrak' şiirinin yeniden ders kitaplarına konmasını istedim. Sayın Bakanda değerlendireceklerini söyledi. Bayrak şiirini de çok sevdiğini ifade etti" dedi.

"MÜSTEŞAR VE İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRÜ ÖĞRETMEN KÖKENLİ OLSUN"
Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın yeni bir bakan olduğunu, bütün problemleri çözmesini beklemenin mümkün olmadığını vurgulayan Koncuk, konuşmasına şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanlığı'nı öğretmen kökenli eğitimciler yönetmelidir. Şimdi bir Milli Eğitim Bakanlığı'nın müsteşarı, öğretmen kökenli değilse, İnsan Kaynakları Genel Müdürü öğretmen kökenli değilse, insan ilişkilerinden uzak bir tavır sergiliyorlarsa, o Milli Eğitim Bakanlığı kaybetmiş demektir. Onun için buraya öğretmeni anlayan, öğretmenin acılarını, ızdıraplarını kavraya bilecek, bir okulda yaşanan problemler nelerdir, bunları algılayabilecek düzeyde öğretmen kökenli bir müsteşar ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmalıdır. Bunlar yapılmadığı sürece Milli Eğitim Bakanlığı'nın ben öğretmenler arasında yıkılmış olan köprüyü yeniden inşa etmesinin mümkün olmadığını ifade ediyorum. Nabi Avcı'ya rağmen bu köprüyü kurmak mümkün olmaz."

"SERBEST KIYAFET UYGULAMASI TEKRAR MASAYA YATIRALACAK"
Serbest kıyafet uygulamasını da gündeme getirdiklerini kaydeden Koncuk, "Bunları yeniden masaya yatıracaklarını ifade etti. Kesin bir bilgi vermedi. Ama, belki özel okullarda veliye başvuru yapıldıktan sonra karar veriliyor. Zannederim sayın Bakan bu yönde değerlendirme içerisinde görecek diye düşünüyorum. Serbest kıyafet uygulamasını okullarımızda sıkıntı yaratacağını biliyorum. Bakanlığında bu konuda aklıselim bir karar vermesini gerektiğini düşünüyorum. Okullarımızda çok ciddi bir güvenlik problemi yaşaya biliriz. Çocuklarımız okullarında derse olan motivasyonunu kaybedebilirler. Bilhassa fakir öğrenci velileri, öğrencilerimizin kıyafet alma isteği sebebiyle çocuklarını karşısında çok ezik bir durumda kalabilirler. Onun için hammaddesi insan olan bir bakanlığın bu serbest kıyafet uygulamasını bu konuları değerlendirmesinde fayda olduğunu görüyorum" dedi.
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Koncuk, atamalar ile ilgili bir soru üzerine, "Bakan herhangi bir rakam telaffuz etmedi. Ben Ağustos ayında atama konusunda Sayın Bakanın ciddi bir gayret içerisinde gireceğini düşünüyorum" dedi.
(TB-ÖZ-Y)

06.02.2013 13:52:47 TSI

Editör: Wan Haber