Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 30. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Şöleni'ne 19 ülke katıldı, İzmir barışın buluşma adresi oldu.
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 30'uncu Uluslararası Edebiyat Şöleni, dünyanın dört bir yanından sanatçıları İzmir'de buluşturdu. Türkçemizin uluslararası dil-edebiyat-çeviri platformu olan KIBATEK (Kıbrıs Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) tarafından 15 yıldır sürdürülen etkinlikte sevgi, dostluk ve barış mesajı verildi.
Konak Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İran, Karadağ, Kazakistan, Kosova, KKTC, Makedonya, Romanya, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan'dan sanatçı ve akademisyenler katıldı. Ahıska Türklerinin Onur Konuğu olduğu edebiyat şöleninde, tüm şiirler barış için okundu.
19 ülkeden gelen sanatçıların şiirleriyle renklendirdiği edebiyat şöleninde, Ahıska Türkleri Birliği tarafından 'Uluslararası Ahıska Türkleri Hizmet Ödülü' Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a verildi. Dünyanın dört bir yanından gelen konuklara Melih Cevdet Anday'ın dizeleriyle seslenen Başkan Tartan, konuşmasında dünya barışını vurguladı. Başkan Tartan temel amacın barış, dostluk ve kardeşliği anımsatmak olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Zaman zaman, hiç istemesek de gerginliklere, sıkıntılara ve kaoslara tanık oluyoruz. Ancak sanatçılar ve edebiyat bu olumsuzlukları aşıyor ve toplumlara sevgi, barış, umut aşılıyor. Biz burada yerel yönetimle sivil toplumun bir araya gelerek, dünyanın bir noktada nasıl buluştuğunu görüyoruz. 19 ülkenin sevgi elçileri bir araya geldi ve dünya barışı için en güzel adımları attı. Şairin de dediği gibi dilimiz baldan tatlı olsun; dünyamız barış ve sevgi dolsun" dedi.
Ahıska Folklor grubunun dansları ve dünya şiirleriyle barışın taçlandığı 30. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Şöleni'ne Türkiye'den ve yurtdışından yüzlerce konuk katıldı. Başta KIBATEK yöneticileri olmak üzere, şölende Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Kıbatek Derneği Genel Başkanı Dr. Mevlüt Kaplan, Bosna-Hersek Fahri Konsolosu/Türkiye Bosna, Hersek Kültür Dernekleri Fedarasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı A.Kemal Baysak, Kıbatek Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, DATÜB Genel Başkanı Zayaddin Kassanov, Türkmen Kardaşlık Ocağı Başkanı Abdülhalik, Hollanda Türk Yazarlar Vakfı Başkanı Sadık Yemni, yazar şair Gazi Keskin ve daha birçok sanat ve bilim insanı yer aldı.
(EA-AH)

09.12.2012 11:22:19 TSI

Editör: Wan Haber