IRNA, İran'ın ham petrol tutarını düşermeyi planladığını duyurdu. Komşu ülke olan ve sınırı Van ile bitişik olan İran'ın uluslararası pazarlardaki oranını yükseltmek ve bu doğrultuda petrol fiyatlarında düşüşe gidiyor.


İran’ın, Asya pazarına ihraç ettiği petrolün Tutarını düşüren Suudi Arabistan gibi Tutar indirimine gideceğini anlatım eden Kemseri, “Sonuç olarak rekabet etmemiz gerekiyor. İran da petrol Tutarlarında indirime gidecek” dedi.


Suudi Arabistan’ın petrol Tutarlarında indirime gitmesinin Asya petrol pazarındaki rekabet açısından doğal olduğunu lisana getiren Kemseri, “ABD, Güney Amerika ülkeleri, Venezuela ve Rusya, Asya pazarında yer alıyor. Buna bağlı olarak bu pazarda rekabet çok yüksek ve Suudi Arabistan’ın pazar oranını korumak için petrol Tutarlarında indirime gitmesi mantıklı. Suudi Arabistan pazarın şartlarına göre hareket ediyor. Bu ülkenin yerinde İran olsaydı aynı indirimi uygulardı” ifadelerini kullandı.
Asya bölgesinin en büyük dört ekonomisi Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore'ye 2014'te en çok petrol ihraç eden ülke Suudi Arabistan olurken, Kuveyt, İran ve Irak pazar oranlarını artırmaya çalışıyor. 


Kaynak : NTV

Editör: Wan Haber