TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın sona ermesi ile ilgili tepkilere, "Yeni yatırım yapacak, istihdam yaratacak, üretim planlayan herkes için mevcut yeni teşvik sistemlerimiz var" cevabını verdi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın sona ermesi ile ilgili tartışmalar üzerine yaptığı değerlendirmede, "Teşvik yasaları, 5084 sayılı yasayı çıkarttığımız zaman, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını giderme adına yatırımcılara uyguladığımız bir teşvik sistemi. İşin çalışma şekli şu, biz yatırımcılara şunu söyledik; 'batıya yatırım yapacağınıza, gelin Malatya'ya yatırım yapın, 5 yıl süreyle size enerjide, SSK priminde bu destekleri vereceğiz.' Dolayısıyla yatırımcı oturdu, fizibilitesini yaptı. Dedi ki; evet doğru. Ben bunu batıda yapacağıma, gidip Malatya'da yapayım. Örnek olarak Malatya'yı verirsek, 5 yılda ben bu teşviklerden istifade ederim ve bu yatırımım karlı ve cazip bir hale gelir. Dolayısıyla karşılıklı protokolle gelip bu yatırımlarını yaptılar. 5 yıl devlet sözünde durdu mu? Durdu... Yatırımcı da sözünde durdu mu? Evet o da yatırımını yaptı. Bu 5 yılın sonunda yatırımcılar bunun bir 5 yıl daha uzatılmasını, dolayısıyla fizibilitelerindeki aksaklıkları da tamamlamak adına süre istediler. Bir 5 yıl daha olsun, başka bir şey istemiyoruz dediler. Hükümetimiz de bunu alıp inceledi ve bir 5 yıl daha bu 5084 sayılı yasayı uzattı. Dolayısıyla o 5 yıllık sürede doldu. Şimdi aynı yatırımcılarımız, bu yasa biraz daha uzatılsın istiyorlar. Halbuki, biz o zamanki dönemde 5084 diye uyguladığımız teşvik sisteminin yerine yepyeni bir teşvik sistemi çıkarttık geçen yıl. Nedir o? Bölgesel teşvik, proje bazlı teşvik ve istihdam ağırlık teşvik. Biz yeni bir teşvik yasası hazırladık. Bu teşvik yasasında ise Malatya şu anda 4'üncü teşvik bölgesinde. Malatya Organize Sanayi bölgesi ise 5'inci teşvik bölgesinde. Maden yatırımlarının tamamında 5'inci teşvik bölgesinde, sağlık, turizm, eğitim yatırımlarında da 5'inci teşvik bölgesinde. Dolayısıyla yeni yatırım yapacak, istihdam yaratacak, üretim planlayan herkes için mevcut yeni teşvik sistemlerimiz var" şeklinde konuştu.
Fındıklı, sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla Malatya'da yeni bir teşvik sistemi var. Sanki Malatya teşvik sisteminden çıkmış gibi ifadeler ve beyanlar okuyoruz. Bunlar doğru değil. Yeni hazırladığımız, Türkiye genelinde uyguladığımız teşvik sisteminin tamamından Malatya da istifade ediyor, yatırımcılarımız SSK primlerinden tutun, bedava arsa tahsisinden tutun, KDV muafiyetinden tutun, yatırım indirimine kadar bütün teşviklerden, yeni yatırım yapacaklar tamamından istifade ediyor."
Milletvekili Fındıklı, açıklamasını şöyle tamamladı: "Biz yatırımcının her zaman yanındayız. Ama şöyle bir örnek de verebiliriz. Bir anne çocuğunu mutlaka sütü ile besler. Ama belli bir yaşa kadar besler. Ömrünün sonuna kadar o sütle beslenmez. Dolayısıyla Gaziantep'teki yatırımcı hiç teşvik almadan yatırımlarına devam ediyorsa, bizler bu bölgedeki cazip olmayan yatırımcının önündeki bazı gayri sıhhi şartları iyileştirmek adına bu tür teşvikleri veriyoruz. Şu anda yeni uyguladığımız yeni teşvik sistemi de devreye girdi. Onu kullanan ve çok ciddi Malatya'da yatırımcılarımız var. Bu işi herkesin böyle bilmesinde fayda var."
(BK-SO-Y)

12.12.2012 18:10:02 TSI

Editör: Wan Haber