Birleşik Krallık donanması kokain dolu tekneye flaş bir operasyon düzenledi. 3 tondan fazla kokain maddesini taşıyan tekneye baskın yapan krallık donanması BK'ta satılması halinde, potansiyel piyasa değeri 500 milyon sterlin civarında olduğu belirtiliyor. Teknede bulunan 9 mürettebatta türk.

Birleşik Krallık'ta organize suçlarla mücadele içinde olan Ulusal Suç Ajansı'ndan (NCA) yapılan açıklamalarda, Birleşik Krallık donanması, sınır polisi ile NCA ortak operasyonunda Kuzey Denizi'nde geçen Perşembe günü düzenlenen bir görevde 3 tondan daha fazla kokain maddesi taşıyan bir teknenin ele geçirildiği belirtildi.

Açıklamalarda, NCA'in sağladığı istihbaratlardan sonra harekete geçen İngiliz donanmasının, "MV Hamal" adlı tekneyi geçen Perşembe günü İskoçya'nın kuzeydoğusundaki Aberdeen şehrine yaklaşık 160 km açığında bulduğu kaydedildi. Fransız gümrük memurlarıyla yakından yürütülen işbirliği sonunda MV Hamal'a operasyon düzenlendiklerini belirtildiği açıklamalarda,  Aberdeen limanına götürülen teknede, İskoç polisinin desteği ile BK sınır polisince teknede büyük çaplı bir aramanın yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, kokainin toplamının 3 tonu geçtiği anlatarak, şu ifadelere yer verildi: "Kokainin kalitesine istinaden, kesilmesi ve BK'ta satılması halinde, potansiyel piyasa değeri 500 milyon sterlin civarında olurdu.  Hamal'ın, yaşları 26 ile 63 arasındaki hepsi Türk vatandaşı olan 9 mürettebatı uyuşturucu ticaretinden suçlanıyor. 9 kişi, 27 Nisan Pazartesi Aberdeen Sheriff Mahkemesi hakim karşısına çıkarıldı. Kişilerin, bir sonraki mahkeme tarihi olan 5 Mayıs'a kadar gözaltında tutulmasına karar verildi."

Operasyona ilişkin konuşan NCA'in üst düzey soruşturma memuru John McGowan da, bulunan uyuşturucunun, "Birleşik Krallık tarihinde tek seferde ele geçirilen en büyük A sınıfı uyuşturucu olduğuna inanılıyor. Soruşturmamız devam ediyor" dedi.

Editör: Wan Haber