Haber: Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanları Leyla Güven, Hatip Dicle, HDK Eş Genel Başkanı Gülistan Koçyiğit, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ve Adem Geveri HDP Van il binasında partililere seslendi.

"ŞİDDET AKP'NİN İŞİNE YARIYOR"

Van Valiliğinin etkinliklere getirdiği yasakları eleştiren HDK Eş Başkanı Gülistan Koçyiğit, "Valiliğin aldığı yasak nedeniyle toplantımızı binada gerçekleştiriyoruz. AKP halkın bize verdiği desteğe rağmen bizi alanlardan koparmaya çalışıyor. Bunu kınıyoruz." dedi.
Bölgede yaşanan olaylara da değinen Koçyiğit, şunları söyledi:

"Bugün yaşadığımız çatışmalı süreç, bugün yaşadığımız şiddet ortamı kimin işine yarıyor? Eğer bu soruya iyi bir şekilde cevap verebilirsek, bu sorunun doğru cevabını verebilirsek, bugünkü bütün süreci de anlamış oluruz. Şiddet ortamından, bu çatışmalı süreçten tek ama tek bir güç kendisini var ederek, faydalanıyor, kimdir o, o da AKP ve Saray'dır."

"BARIŞTA HERŞEY KONUŞULUR"

Barış ortamında herkesin kendini ifade edebildiğini, bunun da hükümetin işine yaramadığını söyleyen Koçyiğit, şöyle devam etti:

"Çünkü barış ikliminde, barış ortamında her şeyi konuşabiliyoruz. Barış ikliminde haklarımız birbirine dokunabiliyor. Barış ikliminde etnik ve mezhep ayırımlarının gerçek nedenleri halklar tarafından anlaşılıyor. Barış ortamında emekçi ekmeğinin neden küçük olduğunun hesabını yapabiliyor. Kadın sokakta öldürüldüğünün hesabını soruyor. Savaşların olduğu, insanların öldüğü yerlerde bütün bu taleplerin her biri geriye düşüyor. Çünkü bütün medyası ile şunu pompalıyorlar; söz konusu vatansa gerisi teferruattır."

DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel ile Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Leyla Güven’in de birer konuşma yaptığı toplantı sonrası partililer düzenlenen yemeğe katılmak için il binasından ayrıldı.

Bu arada daha önce toplantıya katılacağı açıklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yurt dışı programı nedeniyle programa katılmadığı belirtildi.

Editör: Wan Haber