Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan, TUİK'in açıkladığı prim ödemeleri için baz alınacak bitkisel ürünlerde 2012 yılı dekar verim rakamlarına tepki gösterdi.
Başkan Arslan, yaptığı açıklamada, çiftçinin bu durumda üretemez hale geleceğini belirterek, "Bu verilerin acilen düzeltilmesi lazım. Çiftçimiz borçlarını ödeyemez hale geldi. Bu verilerle çiftçiye sen üretme, pirim alma demek isteniyor" dedi.
Aydın bölgesinin Türkiye standartlar üzerinde en verimli topraklar olduğunu söyleyen Arslan, "Dekarda 600 kilogram pamuk alıyoruz veriler 500, Mısırda 1400-1500 kilogram alıyoruz veriler 1030 kilogram bu verilerin düzeltilmesi için Aydın Milletvekillerimiz ile Tarım Bakanlığına başvuru yapacağız. Bizler üreten bir kesimiz. 2012 yılında girdi fiyatlarımız mazot fiyatlarımız, gübre fiyatlarımız, çekirdek fiyatlarımız büyük bir ölçüde arttı. Satmış olduğumuz ürünler geçen sene büyük düşüşler meydana geldi. Bunlar çiftçimize fark olarak ödenecekti. Maalesef kanunlaşmasına rağmen hiçbir zaman fark ödenmedi. Çiftçilerimizin sıkıntıları çok. Biz üretmek istiyoruz. Ürettikçe verim artar. Verim artıkça ekonomiye artırmak demektir. Verimi artırmak için, mazot kullanırsın, gübre kullanırsın, su kullanırsın, ilaç kullanırsın biz dekarda 600 kilogram ürün almaktayız fakat TUİK'in verilerine göre Koçarlı'da 500 Kilogram, mısırda 1500 Kilogram ürün almaktayız ama verilere göre 1030 kilogram olarak verilmekte. Bu çiftçimize büyük sıkıntı vermekte. Çiftçimiz bu durumda üretemez hale gelir. Bu açıklamalara göre demek isteniyor ki, çiftçi üretmesin, pirim almasın diyorlar. Üretim olmadığı sürece verimler düşecek dış ülkelere bağımlı olacağız. Bizim bölgemiz Türkiye standartları üzerinde verim almaktadır " diye konuştu.
(MB-İK)

08.01.2013 16:13:31 TSI

Editör: Wan Haber