Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli'nin '2023 Ulaşım Vizyonu Ulaşım Ana Planı'nı açıkladı.
Kocaeli Ticaret Odası'nda düzenlenen programla ulaşım ana planını açıklayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, projenin 6 ana başlık altında toplandığını söyledi. Projelerin, ana karayolu projeleri, karayolu iyileştirme projeleri, bölgesel yol ağı ve kavşak projeleri, toplu taşıma sistemlerinin yapılandırılması, kent merkezi yayalaştırma ve bisiklet yolu projeleri ve otopark projelerinden oluştuğunu ifade eden Karaosmanoğlu, ulaşım ana planında yer alan kararların 2023 yılına kadar gerçekleştirilebilmesi için çoktan harekete geçtiklerini söyledi.
Devlet karayollarının daha önce Kocaeli'nin güneyinde otoyol değil de, şehirler arası otoyolun planladığının altını çizen Karaosmanoğlu, ulaşım ana planının sonuçlarını yetkililerle paylaştıklarını ve bu yolun otoyol olarak planlanması gerektiğini bildirdiklerini belirterek şöyle dedi:
"Bize hak verdiler, planlarını revize ettiler. Şimdi burada otoyol yapılacak.Körfez ilçemizdeki Döküm Kavşağı ve Derince ilçemizdeki 44 Evler Kavşağı ulaşım karar planları içerisinde yer alıyor. Yine birçok ana plan kararına dair izin, müracat ve proje süreçlerine başladık. Altını çizerek belirtmek istiyorum ki; uzun bir süreçten, 2023'e uzanan bir öngörüden bahsediyoruz. Zamana ve ihtiyaçlara bağlı olarak, belli aralıklarla plan kararları revize edilecektir."
Ana karayolu projesi ile ilgili ilk projelerinin Kuzey Marmara Otoyolu ve Kocaeli bağlantıları olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, "Bu yolun Kocaeli'nin trafik yükünü taşıyacak, önemli bir aks olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda kentin trafik yoğunluklarını Kuzey Marmara Otoyolu'na aktarmak için bağlantı yolları planlanmasına karar verdik. Bu bağlantı yollarını Ulaştırma Bakanlığı ile paylaştık. Aldığımız plan kararları değerlendirildi ve taleplerimiz doğrultusunda otoyol projesi üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldı" dedi. Proje ile Gölcük serbest bölgesi, Ford Otosan ve sanayi alanlarından kaynaklanan trafik yükünün yüksek kapasiteli bir bağlantı ile Güney Otoyolu'na aktarılacağını belirten Karaosmanoğlu, eski İstanbul yolunun alternatif olarak planlandığını ve yolun 2 çarpı 2 duble şekilde yapılacağını ifade etti.
Ulaşım Ana Planı'nda Yüksek Hızlı Tren'in İzmit istasyonuna ilave olarak Gebze'ye de bir istasyon kurulması kararını aldıklarına değinen Karaosmanoğlu, kararın Devlet Demir Yolları ile müzakere edilmeyi başlandığını söyledi. Öte yandan Karaosmanoğlu, planlarında Sabiha Gökçen'e ulaşacak olan İstanbul Metrosu'nun Gebze ve Dilovası'na kadar uzatılması kararını aldıklarını belirtti. Master plan ile Gebze'ye kadar ulaşan Marmaray hattının, Gebze'den Köseköy'e hatta Sakarya'ya kadar hizmet eden bir banliyo sistemi olmasını öngördüğünü söyleyen Karaosmanoğlu, "Bu karar çerçevesinde görüşmeler ve alt yapı çalışqmaları sürmektedir. Marmaray , Sabiha Gökçen Raylı Sistem Hattı ve hızlı trenin birbiriyle entegrasyonu son derece önemlidir. Bu amaç çerçevesinde, Gebze bölgesinde Kuzey-Güney istikametinde toplu taşıma hattı öngörülmektedir" diye konuştu.
Kent genelinde 20 noktada transfer merkezi planladıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, "Planlanan transfer merkezleri, raylı sistem, hava yolu, deniz yolu, ve karayolu toplu taşıma hatlarını birbirine entegre edecektir" dedi. Öte yandan kent merkezleri için yayalaştırma ve dolaşım planı hazırladıklarını söyleyen Karaosmanoğlu, 11 kilometre bisiklet yol ağı projelendirdiklerini belirterek, plan kapsamında bütün şehir merkezlerinde, bir yerden bir yere ulaşmak için yayalaştırma alanlarını tamamladıklarını ifade etti.

31.01.2013 14:29:58 TSI

Editör: Wan Haber