Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'İl Sınırında Büyükşehir Modeli: Kocaeli Deneyimi' sempozyumuna katılan belediye başkanları Kocaeli'yi yakından tanıma imkanı buldu.
Kentsel dönüşümü kapsamında yapılan konutlar, enerjisini güneş ışığıyla karşılayan Doğu Kışla Gençlik Parkı ve Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi Sekapark'ı gezen başkanlar Kocaeli'nin değişimini görme fırsatı yakaladı. Konuk belediye başkanları Kocaeli'nin büyükşehir olduktan sonra adeta hizmet akımına uğradığını belirtti. Kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen daireleri gezen belediye başkanları konutları çok beğendi. O bölgede bulunan Umutkent, Erenler Cedit, Akçakent Konutları'nı da çok beğenen başkanlar bu konutların bulunduğu yerlerde eskiden gecekonduların olduğunu öğrenince çok şaşırdı. Konuk başkanlar duble yolların, peyzaj düzenlemelerinin, ağaçlandırmaların bulunduğu konutların Türkiye'de ender şehirlerde bulunduğunu ifade etti.
Ardından, eskiden yine mezbelelik bir halde iken büyükşehir belediyesi sayesinde şehir merkezindeki vatandaşların nefes almasını sağlandığı Doğu Kışla Parkı'na geçildi. Enerjisinin güneş enerjisi panelleri ile karşılandığı ve bu enerjinin büyük kısmını da enerji kurumuna satıldığı Doğu Kışla Parkı'nda dolaşan başkanlar yetkililerden park hakkında bilgi aldı. Özellikle güneş enerji panelleri hakkında sorular soran başkanlar kendi belediyelerinde de bu uygulamaların yapmak istediklerini ifade etti.
Belediye Başkanları son olarak Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olan Sekapark'a geldi. Burada ilk olarak Mevlevi Evi ve Sismoloji Merkezi'ni gezen konuk belediye başkanları büyükşehir yetkililerden bilgiler aldı. Deprem Simülasyonu'nda depremi birebir yaşayan başkanlar buradan Sekapark alanına geçti. Golf arabalarıyla Sekapark'ı dolaşan başkanlar yeşil ile mavinin bir arada yaşandığı alana hayran kaldı. Başkanlar gezi ile Kocaeli'deki değişimin Türkiye'ye örnek olarak gördüklerini belirterek bu değişimin kendi bölgelerinde de yaşanması heyecanında olduklarını belirtti.
(UU)

14.01.2013 14:26:29 TSI

Editör: Wan Haber