Kocaeli'de içme suyunun zaman gibi akması için çalışmalara başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, alternatif su kaynakları ve içme suyu arıtma tesisleri sayesinde su kesintilerine son verdi. Yuvacık barajında su kalmaması ile başlatılan Sapanca gölü Yuvacık arıtma tesisi arası terfi sistemi 7 ay gibi kısa sürede tamamlanarak hizmete sokuldu.
Kocaeli'nin en büyük içme suyu kaynağı olan Yuvacık Barajında su kalmaması nedeniyle 2006 yılının Aralık ayında su sıkıntısı yaşanmıştı. Bu duruma karşı harekete geçen İSU Genel Müdürlüğü, Sapanca Gölü Yuvacık Arıtma Tesisi Arası Terfi Sistemi İnşaatını 2007 yılında tamamladı. Bu sayede Sapanca Gölü Kocaeli için yedek bir baraj haline geldi. Sapanca Terfi Merkezinden Balaban Su Deposuna kadar olan Terfi Hattı 10 km; Balaban Su Deposundan Yuvacık Artıma Tesisine kadar olan İsale Hattı 11 kilometre olmak üzere toplam 21 kilometre hat döşendi.
Balabanda yapılan 3200 metre küp su deposu yer altına gömme tarzında betonarmeden yapıldı. Bu yapı içerisinde suyun akışını sağlamak veya kesmek üzere vana odaları ve 2 gözlü su haznesi bulunuyor. Terfi merkezinden basılan su bu depoda muhafaza edilerek cazibe yoluyla Yuvacık Artıma Merkezine ulaşıyor. 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan terfi sistemi inşaatı KDV dâhil 36 milyon 420 bin 732 liraya mal oldu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin oluşabilecek su sıkıntısına çare olmak üzere B planı olarak hayata geçirdiği SapancaYuvacık iletim hattı böylece kentte oluşabilecek önemli bir sorununu ortadan kaldırdı. Öyle ki son olarak kentin su şebekesinin sağlandığı Yuvacık Barajı'nda 8 milyon metre küp su kalmış idi. Eğer SapancaYuvacık İletim Hattı olmasaydı Kocaeli susuz kalacaktı. Sapanca Gölünden 30 Ekim 04 Aralık 2012 tarihleri arasında 36 gün, Yuvacık Barajı Arıtma Tesisine 3 milyon 750 bin metreküp su alınmıştı.
(MA-MA)

18.01.2013 12:53:15 TSI

Editör: Wan Haber