Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam hakkını destekleyecek. Büşükşehir, üreticilere pazar imkanı sağlayarak organik ürün yetiştiriciliği teşvik edilecek. Bu kapsamda Kocaeli tüketicisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve uluslararası sertifika kuruluşlarının garantisinde organik ürünlere ucuz ve kolay ulaşımını sağlamak ve halk sağlığına katkıda bulunmak amacıyla organik pazar kurulması kararlaştırıldı.
Sanayi ve ticaret sektörlerinde çalışan tüketicilerden gelen talepler üzerine yapılan değerlendirmelerde Kocaeli'de organik pazar kurulması, organik ürün yetiştiriciliğinin arttırılması, Kocaeli üreticisinin ürünlerini direk pazarlama imkanı sağlanması kararına varıldı. 'Temiz bir çevre' ve 'çevre dengesi' sloganı ile hareket eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam hakkını destekleyecek. Tükettikleri gıdaların kimyasaldan uzak GDO'suz ürünleri kazandırmak için kurulacak organik pazar sayesinde vatandaşlar daha sağlıklı ve tabii gıdalar tüketerek beslenme kaynaklı hastalıklardan korunacak. Organik ürünlere büyük talep olmasına rağmen bölgemize en yakın organik pazarlar İstanbul il sınırları içerisinde bulunuyor ve Kocaeli halkının büyük çoğunluğu bu pazarlara ulaşamıyor. Son zamanlarda artan kanser ve ağır hastalıklar bütün dünyada olduğu gibi Kocaeli'de de organik üretimi ve bu üretimin pazarlanacağı organik pazarların kurulmasını zorunlu hale getirdi. Ayrıca nüfus yoğunluğu sebebiyle İstanbulluların bir kısmı hafta sonu tatillerini yakın mesafede olması sebebiyle Kocaeli köylerinde geçiriyor. Kocaeli'de de böyle bir pazarın kurulması gerektiğini bildiren üreticiler, sağlıklı beslenmeye önem verenlerin organik besinlerin yetiştiriciliği ve tüketilmesi konusunda yoğun talep olduğunu belirtiyor.
Organik pazar kurulması için Kocaeli'de çalışmalara başlandı. Kocaeli genelinde ve civar illerde organik üreticilik yapan büyük çiftlikler ve üreticiler tespit edildi. Çiftçilerle karşılıklı olarak organik tarıma geçiş için gerekli ihtiyaçlar değerlendiriliyor. Sertifikasyon kuruluşu, organik gübre üreticileri ve organik tarım uzmanları davet edilerek personel ve çiftçiler bilgilendirilerek eğitimleri yapılıyor, ilçe belediyeler tarafından organik pazar kurulacak alanlar tespit ediliyor.
Kurulması düşünülen organik pazarda karşılaşılacak sorunların önceden görülebilmesi ve pazarın işleyişi ile ilgili genel bilgi alınabilmesi için; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Köye Hizmet Şube Müdürlüğü Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği personeli organik pazarı ziyaret edip, incelemelerde bulundu. Kadıköy Özgürlük Parkı içinde kurulan organik ürünlerin Türkiye'nin her yerinden geldiği görüldü. Ürünlerin sertifikasyon kuruluşu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli ve pazar işletmesini yürüten Türkiye Ekolojik Yaşam Derneği çalışanları tarafından numune alınarak denetlemeleri yapıldı. Organik pazarın sorunları yerinde tespit edildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi organik ürün yetiştiriciliği, ürünlerin pazarlanması konularında çiftçileri bilinçlendirmeye ve desteklemeye devam edecek. Kocaelililer organik pazar kurulması ile ürünlere ucuz ve kolay ulaşabilecek.
(UU)

05.01.2013 15:19:31 TSI

Editör: Wan Haber