Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bugüne kadar 60'a ye yakın derede ıslah çalışması yürüttü.
Eskiden aşırı yağışlarda taşan, çevreye zarar veren mezbelelik görünümündeki dereler ıslah çalışmalarıyla cazibe merkezi haline dönüştü. 58 kilometre uzunluğundaki alanda yapılan çalışmalar için 70 milyon TL harcandı.
Büyükşehir Belediyesi çevre ve insan sağlığına tehlike arz eden derelerdeki ıslah çalışmalarını sürdürüyor. İSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda 12 ilçede bulunan 60'ye yakın dereye müdahale edildi. Taşkın tehlikesi bulunan, çirkin görüntüler oluşturan, çevreye zarar veren ve atıl durumda kalan dereler çalışmalar sayesinde bambaşka bir görünüme kavuştu. Çalışmalarla eskiden yanından geçilmeyen dereler adeta bir doğa harikası haline geldi.
Islah edilen derelere ayrıca her iki tarafına kanalizasyon kolektörleri döşendi. Böylece atık suların derelere akması da engellenmiş oldu. Bu sayede Körfeze temiz su girişi arttırıldı. Öte yandan kurum ekipleri tarafından gerekli görülen durumlarda, dere yataklarında biriken, çöp, aşırı yağışların getirdiği çamur, taş, kum, bitki ve ağaç gibi malzemeler temizlendi.
Çevre ve insan sağlığına tehdidin ortadan kaldırıldığı ve vatandaşlar için cazibe merkezileri haline gelen dereler Kocaeli'nin birçok noktasında bulunuyor. İzmit İlçesi'nde Merkez Köy (DAM) Dere, Sarmaşık Dere, Kocakışla Deresi, Kaşkal Deresi, Cımbız Dere, Merkezağa Dere, Serdar Deresi, Kelle Dere, Kertiltekke Dere, Taşocağı Deresi, Bostalar Deresi, Çınarlı Dere, İplik Deresi, Akarca Deresi, Ağadere, Çenedere, Hatipdere olmak üzere 17 derede ıslah çalışmaları yürütüldü.
Gebze İlçesinde Bahar Deresi, Korkakdere, Nenehatun Deresi, Çamaşır Deresi, Eskihisar Deresi, Pirireis Deresi, Bahar Deresi, Aşıroğlu Deresi, İplik Deresi, Balçık Deresi, Şekerpınar Deresi olmak üzere 11 ıslah çalışması yapılırken Çayırova'da Korkak Deresi, Saz Dere, Çayırova Deresi ile Dilovası'nda Eynerce Deresi'nde çalışmalar yürütüldü.
Kandıra'da Namazgah Deresi, Selce Deresi, Dombay Deresi, Kartepe'de Köseköy Yirim Deresi, Derbent Deresi, Döngel Deresi, Kanlıdere, Balıkhane Deresi, Serdar Deresi, Kestanelik Deresi, Değirmensuyu Deresi, Başiskele'de Hamam Deresi, Yeniköy Deresi, Karınca Deresi ve Gölcük'te Ulaşlıdere, Değirmendere, Karınca Deresi, Halıdere, Kazıklı Deresi, Karamürsel'de Kasaba Deresi, Körfez'de Ağadere, Hamzadere diğer ıslah çalışması yapılan dereler oldu.
(İÇ-İÇ)

21.01.2013 12:35:55 TSI

Editör: Wan Haber