Van TSO ve KOSGEB işbirliği ile Van TSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantı ile KOBİ Gelişim Destek Programı Tanıtım Toplantısı yapıldı.

Toplantıya Van TSO Başkanı Necdet Takva ile yönetim kurulu üyeleri ve KOSGEB Van İl Müdürü Bilal Emre Yörük katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Takva, KOSGEB tarafından açıklanan proje çağırısının özellikle Van’da faaliyet gösteren KOBİ’lere önemli bir katkı sunacağını belirtti.

Takva, “Ülke kalkınmasında KOSGEB’in önemli bir misyonu var. Van’a hedeflenen yatırımların ve bu yatırımların istihdama katkılarının arttırılmasında devlet desteği kullandıran kuruluşlar büyük önem taşıyor. KOBİ-GEL Projesi, bölgemizin sanayisine ve ekonomisine büyük değerler katacaktır. Van’daki yatırımların yüzde 95’i küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Kentimizdeki yatırımların ileriye taşınması ve kalkınması için bu tür desteklerin önemli olduğunu ve Van TSO olarak proje hazırlanması safhasında üyelerimize her türlü destek sunacaktır. 1 Nisan ve 6 Mayıs tarihleri arasında yapılacak başvurular çok önemlidir. Bu süre içerisinde üyelerimiz başta olmak üzere yatırımcılarımızın ve sanayicilerimizin bu desteklerden faydalanması gerekmektedir. Çünkü bu kapsama diğer bölgeler giremiyor. Bu bölgemize farklı şekillerde sunulan bir destek projesi. Batı illerimizle aynı kapsamda olan bir destek programı değil. Bunun için böyle bir desteği mutlaka değerlendirmemiz gerekmektedir. Ayrıca KOSGEB’in proje başvuruları çok zor işlemler gerektirmiyor” dedi.

KOSGEB Van İl Müdürü Bilal Emre Yörük ise, KOBİ-GEL Projesi çerçevesinde açıklanan ve 1 Nisan 2016 tarihinde başvurulan başlayacağı imalat, sanayi KOBİ’lerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin arttırılması için geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Arttırılması Projesi ile orta-yüksek ve ileri teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirmesi Proje teklif çağrılarının start alacağını belirtti. Yörük, “KOBİ Gelişim Destek Programı çerçevesinde geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Arttırılması Projesi teklif çağrısı kapsamında işletme başı 200 bin TL hibe, 400 bin TL ise geri ödemeli toplamda 600 bin TL tutarında bir destek sunulacaktır. Orta-yüksek ve ileri teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirmesi Proje teklif çağrısı kapsamında ise işletme başına 300 bin TL hibe, 500 bin TL tutarına kadar desteğin verilecektir. Gelişmekte olan bölgelerde, geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla gıdadan tekstile, mobilya imalatından plastik ürünlerinin imalatına kadar birçok sektörün KOBİ-GEL Projesi ile desteklenecektir. KOBİ’lerin sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin arttırılabilmesi için özellikle yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem art etmektedir. Gelişmekte olan dünya ve teknoloji ile birlikte büyüyen sanayiye ayak uydurmak isteyen ve küçük kalmak istemeyen işletmelerin KOSGEB’in desteklerden muhakkak yararlanmaları gerekmektedir. Tanıma uyan tüm KOBİ’lerimizi projelerini hazırlayarak, 6 Mayıs 2016 tarihine kadar destek programına başvurarak yararlanmaları konusunda davet ediyorum” dedi.

Editör: Wan Haber