Rojava’nın Kobani Kantonu’na yönelik Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), saldırıları devam ediyor. Kantonun doğu, batı ve güneyinde IŞİD ile YPG arasında şiddetli çatışmalar 4. gününde devam ediyor. Reuters’ın geçtiği habere göre, Suriye’nin Türkiye sınırındaki Ayn ül Arab kentine yönelik saldırılarını sürdüren IŞİD, bölgedeki 16 Kürt köyünü ele geçirdi.


Açıklamayı, Suriyeli Kürtlerin silahlı kanadından bir yetkili ve Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü yaptı. Kürtlerin bölgedeki silahlı gücü YPG’nin komutanlarından Öcalan İso, yaptığı açıklamada IŞİD’in Kobani’ye tank ve ağır silahlar ile saldırdıklarını söyledi. İso, PKK dahil olmak üzere bölgedeki diğer Kürt güçlerinden İslam Devleti militanlarının ilerlemesini durdurmak için yardım istediklerini söyledi.
 

Gözlem Örgütü’nün kurucusu Rami Abdulrahman ise militanların köyleri dün başlayan taarruz sırasında ele geçirdiğini ifade ederek, “Çok sayıda savaşçıları var” dedi.

Ayn ül Arab kentine birkaç yüz metre mesafede sınırın Türkiye tarafında Mürşitpınar köyü bulunurken, sınırdan yaklaşık 10 kilometre içeride Suruç ilçe merkezi yer alıyor.

ANF ise Kobani Kantonu’nun doğu, güney ve batısında yaşanan çatışmalarda 102 IŞİD üyesinin hayatını kaybettiğini ve IŞİD’e ait beş aracında imha edildiğini söylüyor.  ANF ayrıca çatışmalarda 8 YPG’linin de yaşamını yitirdiğini aktardı.
 

KENT MERKEZİNE FÜZE SALDIRISI
ANF’nin aktardığına göre, Kobani Kantonu’na doğu, batı ve güneyden tank, havan ve diğer ağır silahlar ile saldıran IŞİD’in, sabah saatlerinde Kobani kent merkezine Gratt füzeleri ile saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Dün geceden beri ise Kobani’niin güneyindeki Qumçê, Kunheftar, Cadê, Qilheydê, Sêvê köyleri yoğun bombardıman altında. Batı Kobani’de de şiddetli çatışmalar yaşanırken, çatışmalar Değirmen, Boraz, Zerik, Talik, Cibilferec ve Zagros alanlarında yoğunlaşmış durumda. Kobani’nin doğusundaki Koriki, Xani ve Aydani köylerinde yaşanan çatışmalar da devam ediyor.
 

KCK’DAN ÇAĞRI
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ise yazılı bir açıklam yaparak, Türkiyeli Kürt gençleri Rojava ile dayanışmaya çağırdı. KCK’nın açıklamasının bir kısmı şöyle:

“IŞİD bu saldırıları yaparken Türk devletinin tutumundan da cesaret almaktadır. Kobanê’nin üç taraftan kuşatılmasını Türkiye de kuzeyden tamamlamaktadır. Türkiye sadece kuzeyden kuşatmayla yetinmiyor, IŞİD’e silah ve lojistik destek vermeye de devam ediyor. Kobanê saldırısında IŞİD’e ortaklık ediyor. IŞİD katliamlarına suç ortaklığı yapıyor.

Kobanê, tüm Kürt halkı ve Ortadoğu halkları için kahramanca direniyor. Tüm insanlığın onuru için direniyor. Kobanê halkı bu direniş gücünü radikal demokrasiden alıyor. Örgütlü demokratik topluma dayanarak direniyor. Şimdiye kadarki direnişi tarihe geçmiştir. Kobanê’nin IŞİD’e karşı direnişi tüm halkların direnişine cesaret vermiş, güç kazandırmıştır. Bu nedenle intikam almak için Kobanê’ye saldırmaktadırlar. Tüm Kürdistan halkı ve Ortadoğu halkları kendileri için de savaşan Kobanê halkının yanında savaşa katılmalı ve direnmelidir.

Kobanê, II. Dünya Savaşı’nda faşizme karşı savaşta kader belirleyici direniş olan Stalingrad direnişine benzer anlamda bir direnişi bugün IŞİD faşizmine karşı gerçekleştirmiş bulunuyor.

Kobanê, Rojava Devrimi’nin direniş sembolü olduğu gibi, Kuzey Kürdistan devriminin de parçasıdır. Kobanê Suruç’tur, Suruç Kobanê’dir. Kobanê direnişi Rojava Devrimi’nin savunmasını yaptığı gibi, Kuzey Kürdistan devriminin de savunmasını yapmaktadır. Dört taraftan kuşatılmış Kobanê, esas olarak da Kuzey Kürdistan’ın bir parçasıdır. Bu açıdan tüm Kuzey Kürdistanlılar Kobanê direnişine sahip çıkmalı, Kuzey Kürdistanlı gençler de Kobanê’ye gidip büyük tarihi, onurlu direnişe katılmalıdır.“
 

TÜRKİYE’DEN İZLENİYOR
DHA’nın geçtiği habere göre ise çatışmaların şiddetli sürdüğü Suriye’nin Tel-Elham Köyü’nün karşısında bulunan Akçakale’nin Yağmuralan ve Güvenç Mahallesi sakinleri ise tedirginlik yaşıyor. Son günlerde yoğunlaşan çatışmaları yüksek noktalardan izleyen vatandaşlar, korktuklarını ve sınır hattına yaklaşamadıklarını ifade etti. Sınırı aşan mermilerin kendilerini endişelendirdiğini söyleyen bazı vatandaşlar ise ailelerini olası olumsuzluklara karşı geçici olarak sınıra uzak bölgelerdeki akrabalarının yanına gönderdiklerini ifade etti. (ZETE)

Editör: Wan Haber