Türk devletinin, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Etopya, Filistin, Gürcistan, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosova, Libya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Sırbistan, Somali, Sudan, Suriye, Şenegal, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna ve Yemen gibi ülkelerin hemen hepsine olan vize uygulamasını kaldırması, DAİŞ, Ahrar-ı Şam, El-Nusra gibi çetelerin akışını kolaylaştırırken, binlerce DAIŞ çetecisinin Türkiye sınırlarını kullanarak Rojava'ya geçtiği ise defalarca belgelendi. 

AKP Hükümetinin “Suriye’nin kuzeyinde herhangi bir oldubittiye izin vermeceğiz. Bunun için ne gerekiyorsa onu yapacağız” şeklindeki söylemine bağlı politikaları gereği direnişin ilk gününden itibaren Kobanê-Suruç sınır hattında nöbet tutan eylemciler ve Kobanê'den saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Rojavalı yurttaşlara karşı polis ve asker müdahaleleri ve uygulamalarıyla birçok kez insan hakları ihlalleri yaşandı. Sivillerin yaklaşılmasına izin verilmeyen sınır hattı, bir çok kez Kobanê'ye yönelik saldırılarda kullanıldı. 

DAIŞ çetecilerinin 15 Eylül tarihinden itibaren yoğun saldırılarla işgal girişiminde bulunduğu Kobanê'de sergilenen büyük direniş, DAİŞ'in bölgeyi bir bütün olarak ele geçireceği üzerine yapılan hesaplara rağmen 100'ncü gününe girerken, işte bu süre zarfında yaşanan hak ihlalleri, belgelenen DAİŞ/TSK işbirliğinin kronolojisi;

* 17 Eylül- Kobanê Kantonu'na doğu, batı ve güneyden tank ve toplarla saldıran IŞİD çeteleri, sınırın kuzeyindeki köyleri de hedef aldı. Kantonun doğusundaki köylere saldıran çetelerin attığı havan topu, Urfa'nın Akçakale ilçesi Yağmurlan (XirbêBerena) köyüne bağlı Celep mezrasına düştü. 2 gün boyunca aralıksız devam eden şiddetli çatışmaların yaşandığını belirten köylüler, can güvenliklerinin kalmadığını ve askerin hiç bir şey yapmadığını ifade etti.

*17 Eylül - Kobanê'ye 3 taraftan tank ve toplarla saldıran IŞİD çeteleri, ağır kayıplar verirken, DBP Suruç İlçe Eş Başkanı İsmail Kaplan, çetecilerin Türkiye sınırını ellerini kollarını sallayarak kullandığını belirtti. 

* 17 Eylül - Rojava'nın Kobanê kentine yönelik devam eden IŞİD saldırılarında yaralanan Fiyas Muhammed ile Agit Teker isimli iki Rojavalı, tedavi için Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçirilerek önce Suruç'a oradan da Urfa'ya getirilerek Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Tedavileri süren yaralı Rojavalıların bulundukları odaların kapısında ise polis bekletilmeye başlandı. Tedavileri henüz tamamlanmamış 2 yaralı polis tarafından hastanede fotoğrafları çekilerek, sorgulandı. 

* 18 Eylül - Kobanê Kantonu'na IŞİD çetelerinin tank, füze ve toplarla 3 koldan saldırması, Türkiye'nin IŞİD ile ilişkilerini yeniden gündeme getirdi. Kantonun batısında, çeteciler Türkiye ile yakınlıklarını gizleme gereği duymadı. Fırat'ın dibindeki Zareta Binxet köyünü ellerinde tutan çeteciler, sınıra 50 metre mesafede siper kazıp bayrak dikti. Kuzey'deki Zaret, Aşme, Zêrî köylerinden çok rahat görülebilen çetecilerin bayrağı, köylüler tarafından tepki ile karşılanırken, köylüler; "Bugün sınıra bayrak diken çeteler, yarın köylerimize de bayrak diker" dedi. 

* 18 Eylül - Demokratik Toplum Kongresi Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat, son Kobanê saldırılarının zamanlamasına dikkat çekti. Saldırıların Erdoğan'ın Katar ziyareti ve Güvenlik Zirvesinden sonra gerçekleştiğini belirten Fırat, görüştüğü Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim'in 'Elimizde kanıtlar var, önemli teknik araçların Türkiye üzerinden IŞİD'e silah gönderildiğine yönelik kanıtlar var' dediğini aktardı. 

* 19 Eylül - Çetelerin tank ve havanlarla saldırdığı bini aşkın kadın, çocuk ve yaşlı Rojavalı Kuzey sınırına yığıldı. Uzun süre askerlerin kurduğu barikat ile çetecilerin katliamına bırakılan Qeremox ve çevre köylerden yurttaşlar, mayınlı sahaya kendilerini vurarak sınır tellerinin dibine geldi. Çadır alanına giden binlerin sınıra dayanarak Rojavalıları almak istemesi üzerine askerler gaz bombaları ile yurttaşlara saldırdı. Kısa süreli çatışma HDP Urfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici'nin araya girmesi ile durdu. Daha sonra olay yerine gelen Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ile milletvekillerinin yaptığı görüşmeler sonucunda Rojavalılar kayıt altına alınarak Kuzey'e alındı.

* 19 Eylül - Gençler ile polis arasındaki çatışmalar devam ederken, müdahalenin Oğan köyünün karşısında yer alan Rojava'nın Karemox köyünün IŞİD çetelerinin eline geçmesi üzerine sınırın bu tarafına geçmek zorunda kalan köylülerin sınırın öte tarafında bırakmak zorunda kaldıkları araçlarının IŞİD çetelerince rahat bir şekilde alınması için yapıldığı ileri sürüldü. 

* 20 Eylül - DAIŞ çetelerinin saldırılarının ardından Qeremox köyünden çocuklar, kadınlar ve yaşlılar güvenlikleri için Suruç'un Ovan köyüne tahliye edilirken, çok sayıda çoban, askerler ve IŞİD çetelerinin arasında kalarak mayınlı arazide 2 gün boyunca bekletildi. Tek geçim kaynakları olan koyunlarını bırakmak istemeyen çobanların sınırdan geçişlerine izin verilmezken, IŞİD çeteleri ise Qeramox köyünde asfalt yolu geçtikleri anda kafalarını keseceği tehdidinde bulundu. Tel örgülerin bulunduğu alanda barikat kuran askerler, gazetecilerin ve yurttaşların çobanlarla konuşmalarına izin vermedi.

* 20 Eylül - Rojava'nın Kobanê Kantonu'ndan IŞİD'in yoğun saldırıları nedeniyle bölgeye gelen Kobanéli yurttaşların bir kısmı AFAD tarafından kurulan çadırlar ve Yatılı Bölge Okullarına yerleştirildi. Yatılı bölge okullarına yerleştirilen ve çoğunluğunun kadınlar ve çocuklar olduğu gözlemlenirken, AKP'li yöneticilerin İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından listelenen kayıtları alarak farklı listeler oluşturdukları belirtildi.

* 20 Eylül - IŞİD çetelerinin Kobanê’ye düzenledikleri saldırılarda yaralanan Muhammed Mustafa ile Muhammed Ali adlı Rojavalı yurttaşlar ağır yaralı oldukları halde 1.5 saattir Mürşit Pınar Sınır Kapısı’nda bekletildi. 

* 21 Eylül - IŞİD saldırılarından kaçarak Mürşit Pınar Sınır Kapısı'nda bekleyen Kobanêliler ile onlara destek vermek için bölgeye gelen halka, polis ve asker müdahale etti. Yoğun gaz bombasının kullanıldığı müdahalede çok sayıda çocuk ve yaşlı gazdan etkilenerek fenalaştı. Rojava'dan gelenlerin geçişine izin vermeyeceğini belirten askerler, alanda bulunan gazetecileri de çekim yapmamaları için tehdit etti. Gençlerin taşlarla polise karşılık verdiği bölgede çatışmalar devam etti. 

* 21 Eylül - Pirsûs ve Kobanê sınır hattına gelen yüzlerce Rojavalı genç, IŞİD'e karşı mücadele etmek için Kobanê'ye dönmelerine askerler tarafından izin vermedi. Askerler sınır tellerinin öte yanında bulunan yaşlı ve çocuklara da yemek ve su verilmesini engelledi. 

* 21 Eylül - Kobanê sınırında askerler tarafından kaldırılan çadırların bulunduğu alanda toplanan halka asker gaz bombaları ile yeniden saldırdı. Atılan gazdan çok sayıda kişi etkilenirken, gençlerde polise taşlarla karşılık verdi. Polis bölgede halkın toplanmasına izin vermezken halk ise yeniden toplanmakta ısrar etti.

* 22 Eylül - Türk askerlerinin PKK'ye karşı Kuzey Kürdistan'daki saldırı taktikleri ile ortak yanlarının bulunduğuna işaret eden YPG komutanları, telsiz konuşmaları ve aldıkları istihbaratlarda IŞİD'in kendi gücü ile değil, Türk subayları ile birlikte kendilerine saldırdıklarını belirtti. "IŞİD son bir haftadır Türk savaş taktikleri ile saldırıyor" diyen YPG komutanı, karşılarındaki gücün sadece IŞİD olmadığının altını çiziyor. 19 Eylül günü Türkiye sınırından 6 kamyon cephane ile onlarca tankın IŞİD'e Türk yetkililer tarafından teslim edildiğini kaydeden ve buna şahit olduklarını ifade eden YPG komutanları, tankları kullananların ise Türk askeri olduğunu ve bunların şu an Kobanê'ye saldırdığını vurguladı. Doğu cephesinde, çetelerin saldırılarını kırdıklarını ancak çetelerin sınır hattına yönelerek buradan sızma girişiminde bulunduklarını belirten YPG komutanları, çetelerin sık sık Türkiye sınırını aşarak YPG mevzilerine arkadan saldırmaya çalıştıklarını dikkat çekti.

* 22 Eylül - 15 Eylül'den bu yana Kobané Kantonu'na saldıran IŞİD çetecilerine Kilis Ceylanpınar hattında çalışan trenle tank, cephane ve savaşçı sevkıyatı yapıldığı iddiasını anlatan Rojavalılar, çetecilere yapılan sevkıyatın ayrıntılarını DİHA'ya anlattı. Rojavalılar Arap köyü Sibkıran'da yapılan sevkıyatta, 10 tank, çok sayıda cephane ve çeteci bırakıldığını, çetecilerin yapılan lojistik sevkıyatından sonra Kobanê kentine doğru ilerlemeye başladığını söyledi.

* 22 Eylül - Hükümetin "rehin konsolosluk görevlilerini" serbest bıraktırmak için IŞİD ile pazarlık yaptığını açıklamasının ardından pazarlığın ne üzerinden ve neye karşı yapıldığı tartışmaya başlandı. Ancak Türkiye'nin Rojava'da "tampon bölge" adı altında asker kaydırarak bölgeyi fiili olarak "işgal etme" talepleriyle eş zamanlı olarak IŞİD'in Rojava devriminin başladığı yer olan Kobanê'ye saldırması dikkat çekti. IŞİD'in saldırılarını ve artan mülteci akınını fırsat bilerek BM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tek çözüm tampon bölge oluşturmak" sözleriyle uluslar arası kamuoyunu "Rojava'yı işgal etmeye" ikna etmeye çalışacak. Bu durum, IŞİD ile Türkiye'nin Rojava üzerinde amaç birliği sağladığı ve Türkiye'nin "pazarlık yaptık" dediği konunun da Rojava'nın iki güç tarafından işgal edilmesi olduğu yorumlarına neden oldu.

* 22 Eylül - Bu arada, Türkiye'nin tampon bölge arayışlarına destek vermek amacıyla, gelen mültecilerin durumunu kullanan basın da harekete geçti. Türkiye'nin "tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığını" yazan gazeteler adeta "Rojava işgaline" çağrı yaptı. Daha düne kadar Türkiye'ye gelen Rojavalıların sayısını 5 bin olarak veren Türk medyası, sayıyı bugün 100 bine çıkarması dikkat çekti.

* 22 Eylül - Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı Etmanik köyünde toplanan yurttaşlara yönelik başlayan polis ve asker müdahalesi sürerken, jandarma ve polisler, zırhlı araçlarla asfalt yolda seyir halinde araçları sıkıştırarak kaza yapmalarını sağlamaya çalışıyor. Öte yandan gaz bombalarından arabaları ile kaçmaya çalışan yurttaşları ise, yaklaşık bir kilometre kovalayan polisler, araçların içine gaz bombaları attı.
* 23 Eylül - Türkiye tarafından Kobanê'nin Sêlim köyüne geçiş yapan İŞİD çetelerinin burada öz savunma yapan köylülerden 5'ini katlettiği ortaya çıktı. Katliamdan kurtulan Bavê Osman, "Türkiye İŞİD'in geçişlerine izin vermeseydi çetelerin köyümüze ulaşmaları imkansızdı" dedi.

* 23 Eylül - Asker ve polislerin müdahalesi sonucu Etmanika Jêrîn (Aşağı Etmanik) köyünde mahsur kalan yurttaşları asker ölümle tehdit etti. HDP'li bir milletvekilinin hemen yanı başında bir uzman çavuşun kasaturasını çıkararak, "Elimde gördüğünüz bu kasaturayı bir IŞİD militanı hediye etmiştir. Bu kasatura ile 27 kişinin kafası kesilmiş" şeklinde tehditler savurduğu bildirildi.

* 23 Eylül - YPG, Kobanê'nin batısında Türkiye sınırında bulunan ve IŞİD çetelerinin elinde bulunan Susan ve Sıftık köylerine eylem düzenledi. Eylemde 20 çete üyesi öldürülürken, ele geçirilen dürbün, uyku tulumu ve telsizlerin Türkiye markası olması dikkat çekti.

* 24 Eylül - İngiliz tarih profesörü Robert Olson, Türkiye'nin IŞİD'i desteklenmesinin gerekçesinin Kürtlerin Rojava'da hayata geçirdiği demokrasi örneğini ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

* 24 Eylül - Kobanê'nin doğusunda yer alan Urfa'nın Suruç İlçesine bağlı Kop ve Alîzêr Köyleri arasında bulunan şose yoldan Kobanê sınırına doğru gitmek isteyen Suriye Plakalı bir araç yurttaşlar tarafından durdurulunca, arabanın sınırdaki askeri yığınağın bulunduğu alana doğru kaçtığı ileri sürüldü.

* 25 Eylül - Bir hafta boyunca Kobanê'de IŞİD'in saldırılarına karşı sınırın iki yakasında direnen Kürtlere karşı polis ve askerin saldırgan tutumu devan ederken, polis gözetiminde bir grup IŞİD destekçisi Suruç'ta tehditler savurarak, araçla tur attı.

* 26 Eylül - Kobanê'nin batısındaki Siftek Köyü'ne saldıran DAİŞ çetecileri, toplarla Suruç'un Siwêdê ve Mirana köylerini vuruyor. Kobanê'ye bağlı Zorava Tepesi'nde YPG güçleri ile DAİŞ çeteleri arasında yoğun bir çatışma sürüyor. Ağır silahların kullanıldığı görülürken, DAİŞ çeteler sınırın bu tarafında nöbet tutan yurttaşların üzerine ateş açtı. Türk askerinin DAİŞ'in bu yoğun saldırısına karşılık hiçbir cevap vermemesi dikkat çekti.

* 26 Eylül - IŞİD çetelerinin Kobanê'ye saldırılarının yoğunlaştığı doğu cephesinde Türkiye sınırında yeni bir silah sevkıyatının yapıldığı iddia edildi. İddiayı doğrulayan Kobanê doğu cephesi asayiş sorumlusu Mustafa Dadali, sevkıyatın Alişare köyü yakınlarındaki tren hattından yapıldığını söyledi. Öte yandan dün akşam aynı bölgede Türk askerlerinin YPG'nin denetiminde olduğu bölgeye silah atışı yapıldığı öğrenildi.

* 26 Eylül - Kobanê'nin batı ve doğu cephesinde çatışmaların şiddetlenmesi üzerine direniş nöbetinde bulunan binlerce kişi sınırı aştı. Polis ve asker barikatlarını aşan yurttaşlar, YPG güçleriyle buluştu. IŞİD çeteleri yine Suruç sınırı tarafından bulunan yurttaşların üzerine ateş açtı, sınırda bulunan askerler izlemekle yetindi.

* 26 Eylül - IŞİD çetelerinin geçişine izin veren Türk askeri, Kobanê-Suruç sınırında iki Kobanêli kardeşi taradı. Kardeşlerden biri yaşamını yitirdi, diğeri ağır yaralandı. Yine aynı sınır bölgesinde Türk askerleri tarafından yakalanan bir Kobanêli feci şekilde dövülerek ayaklarından yaralandı.

* 29 Eylül - Pirsûs'un Merdsimêl Köyü'nü havan topları ve doçka mermileriyle hedef alan çeteler, bununla da yetinmeyerek civar sınır köylerini de hedef aldı. Özellikle Merdsimêl, Dewşen, Bêdhê, Zehwan, Guhoka, Mollahemze ve Qestûng köylerini hedef alan IŞİD'e yönelik Türkiye'nin tavrı da hafızalara kazındı.

* 1 Ekim - Diyarbakır'da, IŞİD çetecilerine eleman kazandıran bir kişi tarafından "cennet vaadiyle" kandırılarak Suriye'ye götürülen 15 yaşındaki R.G., kendisi gibi yüzlerce kişinin bu şekilde kandırıldığını anlattı. Suriye'ye geçişlerin Hatay üzerinden yapıldığını söyleyen R.G, çetecilerinin sınırı geçtiği sırada askerlerin hiçbir şey yapmayarak kendilerini izlediğini söyledi.

* 1 Ekim - Türkiye'nin IŞİD çetelerine destek verdiği bir kez daha ortaya çıktı. IŞİD çeteleri askerlerin gözü önünde ve İMC Tv'nin canlı yayınında tren raylarından geçerek Kobanê'ye yöneldi. Silahlı çeteciler Türkiye tarafında ki topraklardan çok rahat bir şekilde Kobanê topraklarına geçti. 

* 1 Ekim - Kobanê'nin Merdisimêl Köyü'nde Türk karakolunun hemen karşısına konuşlanan DAIŞ çeteleri demir yolunun hemen yanına konuşlandırdıkları havanlar ve doçkalarla Kobanê'ye saldırdı. Yüzleri dahi seçilen çetelerin rahat davranışları ve 2 araç ile 6 çete üyesinin Türk askeri aracı ile aynı karede yer alması dikkat çekti. 

* 2 Ekim - Türk askerinin gözü önünde IŞİD çetelerinin Türkiye sınırını geçerken canlı yayına yakalandığı tepe, basın mensuplarına ve halka yasaklandı. "2565 Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu" gerekçe gösterilerek gazeteciler alandan uzaklaştırıldı.

* 3 Ekim - DAIŞ'inkatliam girişimlerini dünya kamuoyuna duyurmak için Suruç'a gelen Alman heyeti, IŞİD çeteleri ile Türk askerleri arasındaki işbirliğine şahit oldukları belirtti.

* 3 Ekim - Defalarca kez sınır ihlali yapan IŞİD'e herhangi bir müdahalede bulunulmamasına ilişkin konuşan asker, çetelerin ancak tren raylarına 20 metre yaklaşması halinde "vur" emrini uygulayabileceklerini savundu. Oysa 2 gün önce İMC TV'nin canlı yayınına yansıyan görüntülerde IŞİD çetelerinin tren raylarının altından çıkarak mevzilerine gittikleri görülmüştü.

* 3 Ekim - Karaca Karakolu'na bağlı Türk askerleri ile IŞİD çeteleri arasında dün gece sınır bölgesinde görüşme gerçekleştirildiği iddia edildi. Duruma şahit olduklarını anlatan Boydê köyü sakinleri, çetelerin araçlarla geldiği ve askerlerin bu kişilere bir şeyler verdiğini ileri sürdü.

* 4 Ekim - Akçakale Sınır Kapısı'nda çalışan ismini vermek istemeyen bir gümrük memuru,, kapıda IŞİD çetelerine lojistik destek sağlandığını ve IŞİD'ın hurdaya çıkmış ağır silahlarının gümrük sahasında bir depoda bekletildiğini iddia etti.

* 5 Ekim - Urfa'nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Yukarı Doruklu Köyü'nde (Hummera Jorîn) bulunan Jandarma Karakolu’nun bahçesinde açılan bir çadırda barındırılan 14 kişinin kim olduğu merak konusu olurken, sadece İngilizce ve Arapça konuşan şahısların Kobanê'ye gönderilmek üzere bekletilen IŞİD üyeleri olduğu ileri sürüldü. Konuya ilişkin DİHA tarafından yapılan haberin hemen ardından söz konusu kişiler apar topar karakoldan alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. 

* 5 Ekim - IŞİD çetecileri, Etmanek'ten sonra Boydê köyüne de havan topu attı. Köyün hemen üst tarafına büyük gürültü ile düşen top konusunda askerler sessizliğini koruyor. Bu arada nöbet tutan yurttaşlar düşen topu, "Önce IŞİD saldırıyor, sonra asker saldırıyor" diye yorumladı.

* 6 Ekim - IŞİD çetesinin attığı havan topu büyük bir gürültü ile patladı. Müritpınar Jandarma Sınır Karakolu'nun da yakınına düşen havan topuna karşı Türkiye tarafından herhangi bir karşılık verilmedi.

* 7 Ekim - YPG/YPJ savaşçılarının operasyonu ve hava saldırıları sonucu kaçarak sınırın sıfır noktasına sığınan IŞİD çeteleri Kobanê'ye yönelik havan saldırılarını sürdürürken, sınırın hemen öte tarafından aynı anda bu kez Türk askeri direniş nöbeti tutan yurttaşlara saldırdı. Saldırı sonucu 7 yurttaş yaralandı, 4 yurttaş da darp edilerek gözaltına alındı.

* 8 Ekim - Türk yetkililerinin kötü muamelesini protesto eden aralarında gazetecilerin de bulunduğu Kobanêlilerin açlık grevi devam ederken, aralarında bulunan 9 çocuğa da yemek verilmedi. 

* 8 Ekim - IŞİD çeteleri sınır kapısını ele geçirmek için bugün de saldırılarını yoğunlaştırdı. IŞİD çetelerine sınırı açan Türk askerinin ise, çetelerin saldırılarını kıran Kobanêlileri sınırda gözaltına aldı. 

* 8 Ekim - AKP hükümeti, Kobanêlilere kucak açtığı propagandası yaparken, çatışmalarda yaralanan 7 Kobanêlinin tedavi için sınırdan geçirilmesine keyfi biçimde engel oldu.


* 8 Ekim - IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı Kobanê’yi korurken çıkan çatışmada yaralanan ve beş saat sınır kapısında bekletilen Ferman Şeyh Muhamed isimli Kobanêli yaşamını yitirdi.

* 8 Ekim - Kobanê'de YPG/YPJ güçleri ile IŞİD çeteleri arasında yaşanan çatışmalarda yaralanan IŞİD üyeleri Akçakale Devlet Hastanesi’ne getirildi.

* 8 Ekim - Suruç Fen Lisesi'nde sorgu için üç gündür tutulan ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu Kobanêlilere gözaltında işkence yapıldığı belirtildi. Yeni bir askeri ekip tarafından özel olarak sorgulanan Kobanêlilerin boğazına bıçak dayayıp "Sizi keseriz, IŞİD yaptı deriz" tehditlerinin savrulduğu kaydedildi.

* 9 Ekim - Çatışma cephelerinde ağır darbeler alan çetelerin, Türkiye sınırına geçtiği ve askerler tarafından buralardan alınarak uzaklaştırıldığı iddia edildi.

* 9 Ekim - Nusaybin -Qamişlo sınırını kaldırarak Rojava tarafına geçerken askerlerin açtığı ateş sonucu sınırın öte tarafında bulunan Beşîr Mirîşko adlı Rojavalı bir genç katledildi.

* 9 Ekim - Kobanê'den dört gün önce Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suruç'a geçerken gözaltına alınan, aralarında 20 gazetecinin de olduğu 160 Kobanêli'nin sorgusu tamamlandı. Kobanêliler, Suruç Kapalı Spor Salonu'na götürüldü.

* 9 Ekim - Nusaybin-Qamişlo sınırını kaldırarak Rojava tarafına geçen onbinlere askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Rojavalının 8 yaşındaki Beşir Remezan Arif isimli çocuk olduğu netleşirken, saldırıda 10'u Nusaybin'den, 3'ü de Qamişlo'dan 13 kişi de yaralandı.

* 9 Ekim - IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarını protesto eylemlerinin sürdüğü Urfa'da 3 kişi tutuklandı. Viranşehir'de ise gözaltı sayısı 48'e yükseldi.

* 10 Ekim - Kobanê'de yaralanan yurttaşların tedavi için Suruç'a getirilmesini pazarlık konusu yapan yetkililerin keyfi tutumu nedeniyle 3 Kobanêli daha kan kaybından yaşamını yitirdi.

* 10 Ekim - Asker ve polisler Boydê Köyü'ne baskın düzenledi. Yurttaşlara gaz ve coplarla saldırıda bulunan özel harekatçılar, yaşları 40 ila 70 arasında değişen 7 yurttaşı falakaya yatırdığı ve bazı mağdurların üzerinde bulunan nakit paralarında gasp edildiği ileri sürüldü.

* 10 Ekim - Urfa Barosu, HDP ve Kürdistan Hukukçular Derneği temsilcileri, Kobanê Kantonu'dan güvenlik amacıyla tahliye edilen aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve gazetecilerin de bulunduğu 274 kişinin 5 günden bu yana alıkonulması nedeniyle suç duyurusunda bulundu. 

* 11 Ekim - IŞİD çetelerinin sınırın sıfır noktasında Türk askerinin gözü önünde çaldıkları Kobanêlilerin araçlarını bombalı saldırılarda kullandığı iddia edildi.

* 11 Ekim - Kobanê'de yaşanan çatışmalarda yaralanan IŞİD'li Rasif Mustafa gece 03.00 sıralarında Akçakale Sınır Kapısı'ndan Urfa'ya getirildi.

* 11 Ekim - Kobanê'ye bağlı Boydê köyü karşısındaki TılŞeir tepesinde, Türk askeri ile aralarında 100 metre mesafede bulunan çeteler, sınır telleri arkasında motosikleti ile ilerleyen bir yurttaşı tarayıp ardından tren raylarına kadar inip rahatlıkla gezmesi dikkat çekti. 

* 11 Ekim - Kobanê'nin doğusundaki Kikan Köyü'nde konuşlanan IŞİD çetelerinin karanlığın çökmesiyle sınırın bu tarafında bulunan Zehwan Köyü'ndeki Jandarma Hudut Karakolu'na geldikleri iddia edildi.

* 14 Ekim - 9 gün boyunca rehin tutulduktan sonra dün akşam sınırdışı edilerek tekrar yoğun çatışmaların yaşandığı Kobanêye gönderilen 16 yaşındaki genç, IŞİD çetecilerinin bombalı saldırısı sonucu ağır yaralandı.

* 15 Ekim - IŞİD çeteleri, Türk bayrağının bulunduğu TMO silosuna roketli saldırı düzenledi. Büyük patlamanın meydana geldiği saldırının ardından dumanlar yükseldi.

* 16 Ekim – Kobanê sınırındaki direniş nöbeti tutulan köylere saldırarak direnişçileri köylerden uzaklaştıran askerlerin, kullandığı gaz bombası kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu DBP MYK Üyesi Semra Demir ağır yaralandı.

* 16 Ekim - DAIŞ çetecileri Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı havanlarla vurdu. 

* 17 Ekim - Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Telhamut Mülteci Kampı'ndan Kobanê ve Serêkaniyê'de savaştırılmak üzere IŞİD'e eleman takviyesi yapıldığı iddia edildi.

* 20 Ekim - Kobanê ve Irak'ta terör estiren kanlı örgüt IŞİD'in, Türkiye'de bulunan Thuwar Raqqa örgütü lideri Ebu İsa'yı kaçırma girişiminde bulunduğu iddia edildi. The Telegraph tarafından verilen haberde, IŞİD'in bu girişiminin Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadele konusunda taahhütlerine şüphe ile yaklaşılmasına neden olduğu belirtildi.

* 23 Ekim - IŞİD çeteleri Boydê sınır hattında bulunan sivillerin üzerine ateş açtı. Cami ve evlere kurşunlar isabet ederken, Türk askerinin de çetelere değil, YPG/YPJ savaşçılarının bulunduğu mevzilere ateş açtığı iddia edildi.

* 24 Ekim - IŞİD çetelerinin iç yazışmalarında, Medresat Tepesi'nde konumlanan gazetecilerin hedef alınacağı iddia edilirken, Türk askeri IŞİD'in hedef alacağı iddia edilen alanı boşalttı. 

* 31 Ekim - Suruç'un Zehwan Köyü'ünde yaşayanlar, keskin nişancıların kendilerine ateş açtığını, köyde gezerken can güvenliklerinin olmadığını, durumu askeri yetkililere aktarmalarına rağmen her hangi bir önlemin alınmadığını söyledi.

* 31 Ekim - IŞİD çetelerinin saldırısında gözünden yaralan Kobanêli Avdo Said Leheni, kendisini vuran kişinin Türk askeri olduğunu iddia ederek, “Türkiye, DAİŞ’e yardım ediyor. Ben de savaştım. Çatışmaya girdim. Yemin ederim, beni vuran Türk askeriydi. Bana ateş açanın üzerinde Türk askerlerinin giysileri vardı. Bunu gözümle gördüm” dedi.

* 2 Kasım - Türk askerleri tarafından Kobanê sınır hattında YPG/YPJ’lilerin denetiminde bulunan alanlarda yoğun “güvenlik” önlemi alınırken, IŞİD çetelerinin bulunduğu alanlarda yoğun “güvenlik” önlemlerinin alınmaması dikkat çekti.

* 6 Kasım - Sınır hattında insan zinciri oluşturmak isteyen Özgür Sanat Girişimi sanatçılarına asker gaz bombalarıyla saldırdı. Gerçek mermilerin de kullanıldığı saldırıda, 2'si sanatçı 4 yurttaş yaralandı.

* 6 Kasım - Sanatçıların insan zinciri eylemi esnasında sınırın her iki tarafına yapılan gaz bombalı ve gerçek mermili saldırıda Toplumsal Özgürlük Platformu aktivisti ve Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Kader Ortakaya (28) yaşamını yitirdi. 

* 7 Kasım - Daha önce de çetecilerle Türk askerinin samimi olduğu görüntülerin çekildiği sınır hattında, bu kez de çeteciler ara bölgede bulunan Kobanêlilerin araçlarını asker gözetiminde çalarken görüntülendi.

* 21 Kasım - TilŞeîr bölgesinde yaşayan Kobanêli yurttaşlardan bir kısmı hem DAIŞ'in saldırıları hem de Türk askerlerinin baskısı nedeniyle kent merkezine döndü. Kent merkezine yerleşen yurttaşlardan 70 yaşındaki Mislim, "Bize kurşun sıktılar, havan attılar. Mecbur buraya geldik. Türk askeri de orayı terk etmemiz için 'vurun' diyordu" dedi.

* 23 Kasım - DAİŞ'li çeteciler Kobanê'nin doğu cephesinden, Suruç'un Edmanek köyünün karşısında bulunan basın tepesindeki gazetecileri havan topuyla hedef aldı.

* 29 Kasım - Türkiye tarafından gelen bomba yüklü bir araç Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı geçtikten sonra infilak etti. TMO'ya ait tesislere yerleşen DAIŞ çetecilerinin kente yönelik saldırısı üç koldan sürdü. 

* 29 Kasım - Urfa Valisi İzzettin Küçük, DAİŞ'nin Türkiye topraklarında bulunduğu ve buradan Kobane'ye saldırdığını kabul etti.

* 30 Kasım - DAİŞ çetelerinin bomba yüklü araçla Türkiye sınırından Kobanê'ye saldırmasını şahitlik eden görgü tanığı Salih Şahin, 18 çetenin Türkiye sınırına geçtiğini, bu çetelerden 10'unun TMO'ya girdiğini net bir şekilde gördüğünü belirterek, askerin hiçbir şekilde müdahalede bulunmadığını söyledi.

* 2 Aralık - obanê'de yaşanan çatışmalarda yaralanan ve Urfa'da tedavileri sırasında bir bağ evinde kalan Kobanêlilere sabah saatlerinde baskın düzenlendi. 6 yaralı, 3 refakatçi ve evin sahibi olmak üzere 10 kişi gözaltına alındı.

* 4 Aralık - Tedavi gördükleri bağ evine yapılan baskınla gözaltına alınan Kobanêli 4 yaralı ve bağ evinin sahibi "Yasa dışı silahlı örgütü üyesi" oldukları iddiasıyla tutuklandı. 

* 5 Aralık - İHD İstanbul Şubesi, DAİŞ çetelerinin 29 Kasım'da Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili AKP hükümeti, Urfa Valisi, Suruç Kaymakamı ve bölgede yetkili görevliler ile yetkili askerler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

* 5 Aralık - Suruç-Kobanê sınırındaki ara bölgede aracının başında bekleyen Kobanêli genç askeri panzer tarafından ezildi.

* 7 Aralık - DAİŞ'in Çeçen elebaşlarından Ebu Ömer el-Şişani ile samimi fotoğrafları bulunan öldürülen çetecinin farklı zamanlarda çekip, tek karede birleştirdiği fotoğrafta, Türk askeri üniforması, Hollonda askeri üniforması ve son olarak DAİŞ içerisindeki görüntüsüyle yer alıyor.

*9 Aralık - Türkiye'nin DAİŞ ile ilişkilerine dair ileri sürülen iddialara bir yenisi eklendi. El Nusra cephesinin Antep'te Efrin'e yönelik olası bir saldırının hazırlığı için geçtiğimiz Eylül ayında bir toplantı düzenlediği belirtilirken, yerel kaynaklar, Antep'ten DAİŞ'e şimdiye kadar bir çok kez askeri sevkıyat yapıldığını savundu.

* 10 Aralık - Türkiye-DAİŞ ilişkilerine ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Ehlibeyt Haber Ajansı (ABHA) Musul ve Kobanê'de DAİŞ çetecileri sanılarak öldürülen 12 Türk istihbaratçısı ve özel hareket görevlisinin isimlerini açıkladı.

* 14 Aralık - Urfa’da hastanede tedavi gören yakınlarının yanında refakatçi olarak kalan 2 Kobanêli “Makul şüphe” iddiası ile gözaltına alındı.

* 16 Aralık - Kobanê direnişinin de yaralanan ve Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinde resmi yollarla giriş yapan 2 kişi ile 2 refakatçi ve DBP il yöneticisi, "Tehlikeli" oldukları gerekçesiyle gözaltına alındı.

* 17 Aralık - Urfa-Antep karayolunda bir minibüsü durduran jandarma 10 kişiyi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 9 kişi tutuklandı. 

* 18 Aralık - Türkiye sınırına araçla doçka silahı taşıyan DAİŞ çeteleri Suruç'un Perepere köyünü 2 saat boyunca kurşun yağmuruna tuttu. Harabeye dönen köyde evinde kurşunlardan korunmaya çalışan Kobanêli İslim Müso ağır yaralandı. Çetelerin köye saldırmasının ardından askerler ise karakola kaçtı.

* 19 Aralık - Kobanê direnişinde yaralan ve resmi yollardan giriş yapan 6 yaralı Kobanêli Suruç'tan Adana ve Diyarbakır'a sevk edilirken ambulansta gözaltına alındı.

Editör: Wan Haber