Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi, bugün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Projesi (UNDP-PFF) ile imzaladığı ön anlaşma çerçevesinde Karpaz'da bulunan tarihi Apostolos Andreas Manastırı'nın restore edilmesine katkı yapacak.
Kıbrıslı Rumların Ruhani Lideri Başpiskopos Hrisosotomos, Hristiyan alemince kutsal yerlerden biri olan tarihi manastırım restorasyonuna Türkler tarafından katkı konulmasına karşı çıkmıştı.
Vakıflar İdaresi'ndeki törende ön anlaşmaya Vakıflar İdaresi Genel Müdür Mustafa Kemal Kaymakamzade ve UNDP-PFF adına Tiziana Zennaro imza koydu.
Ön anlaşmaya göre, restorasyon, Kıbrıs Müzakereleri Çerçevesinde Alt Komite Olarak Faaliyet Gösteren İki Toplumlu Kültürel Mirasla İlgili Teknik Komite himayesinde ve UNDP-PFF yönetiminde gerçekleşecek.
Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Kaymakamzade'nin verdiği bilgiye göre restorasyon çalışmaları Kıbrıslı Türk müteahhitler tarafından yapılacak.
İmza töreninde bir konuşma yapan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade, Vakıflar İdaresi olarak Manastır'ın restorasyon çalışmalarına katkı koymaktan memnun olduklarını söyledi.
Kaymakamzade şöyle devam etti:
"2000'li yıllardan beridir hem Vakıflar İdaresi hem Kıbrıs Türk İdaresi olarak bu restorasyon için mücadele ediyoruz. Rumlar ise devamlı olarak bu girişimleri engelleyip, Türk İdaresi yapacağına yıkılsın gibi ağır sözlerle eleştiri getiriyorlardı. Bu sözler bizi üzüyordu ama şevkimiz kırılmadı. Bu anlaşmayla da restorasyona katkı koyuyoruz."
Kaymakamzade, manastırın çevre düzenlemesiyle ilgili geçen yılın Aralık ayında başlayan çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Geri kalan etapların tamamlanacağını söyleyen Kaymakamzade, dördüncü etabın devam ettiğini belirtti.
(MG-İB-YHY-D)

31.01.2013 16:32:43 TSI

Editör: Wan Haber