KKTC'de Şehitler, "21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası" nedeniyle bugün Başkent Lefkoşa'da Şehitler Abidesi önü ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'de ayrı ayrı düzenlenen törenlerde anıldı.
İlk tören Şehitler Abidesi önünde yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBKK) Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Baki Kavun, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, Lefkoşa Türk Belediye (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, kurum, kuruluş, muharip dernek, üniversite rektör ve temsilcileriyle öğrenciler katıldı.
Tören, çelenklerin Anıt'a sunulmasının ardından saygı marşı, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı. Buradaki tören, Piyade Binbaşı Hasan Efendi'nin yaptığı konuşmanın ardından Anıt Özel defterinin imzalanmasıyla tamamlandı.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Anıt Özel Defterine şunları yazdı:
"Aziz şehitlerimiz; Sizler Kıbrıs Türk halkının hayat ve hürriyet haklarına yöneltilen eşi görülmemiş vahşete dur demek, Kıbrıs Türk halkını hak ettiği özgür ve bağımsız yaşama kavuşturmak için canlarınızı seve seve feda ederek şehadet mertebesine ulaştınız.
49 yıl önce böyle bir günde Kıbrıs Türklerini topyekun yok etmek ve Yunanistan'a bağlamak amacıyla ada genelinde başlatılan Rum saldırılarına Türk Mukavemet Teşkilatı çatısı altında dur diyerek adadaki Türk varlığını korudunuz.
Sizin fedakarlıklarınız sayesinde bu topraklar vatan olmuştur. Bugün özgürce yaşadığımız vatanımızda sizler de huzur içinde yatıyorsunuz. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan gazilerimizi şükranla siz aziz şehitlerimizi minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz."
Lefkoşa AKM'deki tören ise, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bakanlar, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.
Anma töreninde Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Başkanı Vural Türkmen ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan birer konuşma yaptı. Törende, Atatürk Meslek Lisesi hazırladığı "tabloyu" sunuldu.
Törenin ardından AKM Sergi Salonu'nda açılan resim sergisi gezildi.
Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Başkanı Vural Türkmen konuşmasında, bugünü, "kutsal bir gün" olarak niteleyerek, vatanı için canını kanını veren şehitleri andı.
Türkmen, Kıbrıs Türk halkının sıfırdan kurduğu KKTC'den asla taviz vermeyeceğini, taviz verdiği zaman başına neler gelebileceğini iyi bildiğini ifade ederek, Rumların bugün hala Girne'yi sınır olarak gördüklerini ifade etti.
Güney'de yapılacak seçim için yapılan konuşmaları anımsatan Türkmen, Rumların Enosis hayalinden vazgeçmediğini ifade ederek, bunu kınadı.
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan da, şehitler önünde saygıyla eğilerek, milli mücadele yıllarını anlattı ve Kıbrıs Türk halkının çektiği acıları, verdiği mücadeleyi dile getirdi.
Ersan, Kıbrıs Türk halkının bir gün bağımsızlık ve egemenliğine ulaşacağını bildiğinden mücadelesini devam ettirdiğini ifade ederek, Rumların, ortak kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni de Enosis'e "sıçrama tahtası" olarak gördüğü için 21 Aralık 1963'de kanlı Noel'i uygulamaya koyarak, Kıbrıs Türk halkına insanlık dışı davranışlar yaptığını kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının KKTC devleti çatısı altında egemen bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Ersan, Kıbrıs'ta adil, eşit egemenlik ve Türkiye'nin garantörlüğünü içeren bir anlaşma istediklerini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu görüşmelerde desteklediklerini söyledi.
(CC-Eİ-Y)

21.12.2012 20:45:25 TSI

Editör: Wan Haber