KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Rum kesiminde Şubat ayında yapılacak seçimi Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) kazanmasının beklendiğini ifade ederek, "Kıbrıs sorununun yaratıcısı olan EOKA'cıların partisi DİSİ'nin lideri Nikos Anastasiadis'den çözüm beklemek, bizim için ironiden ibaret" dedi.
KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısına katılmak üzere Meclis'e geldi. Komisyona Ada'daki son duruma ilişkin bilgi veren Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, referanduma sunulan Annan Planı'na 'hayır' dedikten sonra uzlaşmaz tavrını artırdığını ifade ederek, KKTC'ye izolasyonun kaldırılması çabalarına da engel olduğunu söyledi. Referandumun ardından 2008 yılından itibaren başlayan müzakere sürecine ilişkin bilgiler aktaran Özgürgün, gerek ikili, gerek BM Genel Sekreteri'nin de katılımıyla yapılan üçlü zirvelerde ilerleme sağlanamadığını vurguladı. KKTC'nin, tıkanıklığın aşılması için teknik komite toplantılarının sürmesi yönünde çaba gösterdiğini belirten Özgürgün, Rum kesiminin AB Dönem Başkanlığı'ndan ve Şubat ayında başkanlık seçimi yapılacak olmasından olumsuz etkilendiğini ifade etti. Rum tarafının petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin gerginliği artırdığını kaydeden Özgürgün, Rum tarafının, tek taraflı yürüttüğü bu faaliyetlerine 2011 yılında hız verdiğini, KKTC ile Türkiye'nin gerekli adımları atması karşısında da herhangi bir duraklama göstermediğini ifade etti. Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın KKTC ile Türkiye arasında 2011'de New York'ta imzalandığını hatırlatan Özgürgün, "Rum tarafının bütün uzlaşmaz ve tek taraflı adımları, bizim de kararlı şekilde karşılık vermemiz sayesinde TPAO'ya Ada etrafında belirlenen parsellerde petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma ruhsatı verildi. TPAO karada sondaj çalışmalarına başladı" diye konuştu.
Rum yönetiminin 11 Şubat 2012'de sözde münhasır bölge belirlediğini, ikinci bir hidrokarbon arama ruhsat ihalesi açtığını anlatan Özgürgün, bunların bir bölümünün Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı alanlarıyla, bir bölümünün ise KKTC tarafından TPAO'ya verilen ruhsat alanlarıyla çakıştığını söyledi. Özgürgün, "Bu konu bölgedeki tansiyonu artırdı. Biz de anavatan Türkiye ile petrol ve hidrokarbon arama çalışmalarına devam edeceğimize dair kararlılığımızı BM'ye ifade ettik" dedi.
Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde AEL Limasol'la Rum kesiminde yaptığı maça işaret eden Özgürgün, UEFA'nın Fenerbahçe'nin KKTC üzerinden Rum kesimine gitmesine ve maçtan sonra KKTC'ye geçmesine izin vermeyerek, sportif olmayan bir karara imza attığını ifade etti. Rum tarafının ekonomik sıkıntı içinde olduğunu anlatan Özgürgün, Rum kesiminin buna rağmen çözümsüzlük yönündeki iradesine, izolasyonların kaldırılması konusunda en ufak bir adım atmamasına anlam veremediklerini kaydetti. Önümüzdeki dönemde Ada'daki sorunun çözümü noktasında olumlu gelişmeler beklemediklerini dile getiren Özgürgün, Rum kesiminde Şubat ayında yapılacak seçimi Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) kazanmasının beklendiğini söyledi. Kıbrıs sorununun yaratıcısı olan EOKA'cıların partisi DİSİ'nin lideri Nikos Anastasiadis'in nasıl bir çözüm ortaya koyacağı konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını anlatan Özgürgün, "DİSİ'nin liderinden çözüm beklemek, bizim için ironiden ibaret" diye konuştu.
BM'den, Kıbrıs sorununun çözülememesinin nedenlerinin objektif bir şekilde ortaya konulmasını beklediklerini ifade eden Özgürgün, Kıbrıs sorununun, uluslararası toplumun Rum tarafının politikalarını terse çıkaracak adımlar atması halinde olumlu yöne gidebileceğini düşündüklerini kaydetti.
(ZÇ-ÖZ-Y)

19.12.2012 14:37:05 TSI

Editör: Wan Haber