KKTC Cumhurbaşkanlığı, sadece KKTC'nin değil, insanlığın önemli kültürel miras eserlerinden olan Apostolos Andreas Manastırı'nda bulunan ve onarımı aciliyet arz eden kilise ana binası ile buna bitişik binaların restorasyon finansmanının Türk tarafınca karşılanacağının, Rum tarafı ve Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bildirimin, Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin bugünkü toplantısında yapıldığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Bundan bir süre önce yine aynı anlayışla hareket eden Turizm ve Kültür Bakanlığımız, Patras Üniversitesi tarafından hazırlanan restorasyon projesi temelinde Apostolos Andreas Manastırı'nın çevresinin düzenlenmesini üstlenerek asfaltlama, kaldırım yapılması ve manastır etrafında bulunan bazı modern binaların tamir sürecini başlatmıştır" denildi.
Kıbrıs adasında bulunan kültürel miras eserlerinin korunması yönünde önemli bir görev üslenen Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin çalışmalarına Kıbrıs Türk tarafının tam destek verdiği vurgulanan açıklamada, ilgili tüm taraflara ada üzerinde bulunan kültürel miras eserlerinin korunmasına yönelik olarak komitenin yürütmekte olduğu çalışmaları desteklemeleri çağrısında bulunuldu.
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Manastırın restorasyonunun önünde uzun bir süredir başlıca engel olarak durmakta olan finansman sorunu ortadan kalkmakta olduğuna göre, gerekli çalışmaların bir an önce başlamasını bekliyoruz" denildi.
Açıklamada ayrıca, Kültürel Miras Teknik Komitesi'nde Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında 17 Şubat 2012 tarihinde varılan mutabakatla, Apostolos Andreas Manastırı'nın restorasyonunun anılan teknik komitede belirlenen kurallar çerçevesinde ve Yunanistan'ın Patras Üniversitesi'nin projesi uyarınca gerçekleştirilmesi kararlaştırıldığı hatırlatıldı.
(MG-İB-D)

08.01.2013 17:10:20 TSI

Editör: Wan Haber