Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin halkı bilgilendirmeye yönelik düzenlediği Aile Söyleşileri'nin konuğu Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. İbrahim Bilgen oldu.
Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda 'Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Yeni Yöntemler' konulu bir söyleşi gerçekleştiren Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. İbrahim Bilgen, çoğu ebeveyn olan izleyicilere bilgi aktardı.

DİKKAT EKSİKLİĞİ ODAKLANAMAMA SORUNUDUR
Hiperaktivite ile dikkat eksikliğinin farklı şeyler olduğunu belirten Dr. Bilgen, "Bunların aynı şey olduğunu zanneden çoğu insanın hayatı mahvoluyor. Dikkat eksikliği daha çok kız çocuklarında görülür, bir odaklanamama sorunudur. Sınava, derse, oyuna yeterince odaklanamaz" dedi.
Hiperaktivitenin ise erkek çocuklarda daha çok görülen bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. İbrahim Bilgen, "Başlangıç yaşı 3 olarak biliniyor. Okul çağındaki çocukların yüzde 3-5'inde görülür" diye konuştu.

HİPERAKTİVİTE ZEKA GERİLİĞİ DEĞİLDİR
Hiperaktif insanların eğlenceyi çok sevdiklerini vurgulayan Dr. İbrahim Bilgen, şunları söyledi: "Onlar için hayat, 'önce ödül sonra bedel'dir. Anne babayla pazarlık yaparlar, 'önce oyun oynayayım sonra ödevimi yaparım' gibi. Hiperaktivite asla bir zeka geriliği değildir. Bu çocukların ailelerinde sıklıkla depresyon ve ansiyate bozukluğu olduğu görülür."
Hiperaktivite bozukluğunun üç farklı tipi olduğunu belirten Dr. Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan biri 'korkusuz' diye tabir edebileceğimiz tiptir. Örneğin hep yanlış iş yatırımı yaparlar ve batırırlar. O işe girmeden önce olumlu bir örneği hep öne sürerler ama olumsuz birçok örneği görmezden gelirler. Yani bu rahatsızlık sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de var. Diğer grup kaygısızlardır. Şişmandırlar, üşengeçtirler, hep yanlış sonuçlar bulurlar, hata yapar, zamanı planlayamazlar. Son olarak bunların her ikisi de olabilenler var."
Dr. İbrahim Bilgen, bu tür rahatsızlıklar konusunda son dönemde yapılan bilimsel araştırmaları ve yenilikleri anlattı.
Bilgen'den sonra Dr. Lars Persson 'İşitsel Algı Eğitimi ve Etkileri', Dr. Selvi B. Persson da 'Otizmde Yeni Yöntemler' konularını ele aldı. Seminere Antalyalılar yoğun ilgi gösterdi.
(SK-HO-Y)

21.01.2013 15:03:05 TSI

Editör: Wan Haber