Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, "İnsanımızın kan ve kan ürünlerinin hastalara para ile satıldığı yönünde bir kaygısı bulunmaktadır. Bu yanlış bir bilgidir. 2005 yılında Türk Kızılayı'nın uygulamaya koyduğu Ulusal Güvenli Kan Temini Programı sayesinde hiçbir hasta veya hasta yakını kan ve kan ürünleri için ücret ödememektedir" dedi.
2012 yılı içerisinde 60 bin ünite kan ve kan ürünü toplamayı hedeflediklerini, yıl başından bu zaman kadar 57 bin 193 ünite kana ulaştıklarını belirten Muhsin Yıldırım, "Hastanelerde tedavi gören insanların kan ve kan ürünleri ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanmaktadır. Karşılanan kan ihtiyacı için hasta ve hasta yakınlarından hiçbir ücret talep edilmemektedir" diye konuştu.
Dr. Muhsin Yıldırım şöyle devam etti: "Kan, kaynağı sadece insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen bir maddedir. Kan ve kan ürünleri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır. Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi, Sağlık Bakanlığı'nın kendisine verdiği yetki ile sorumluluk sahasındaki Amasya, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat illerinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte ve bölgedeki 79 hastane bünyesinde tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayı'na ait araçlar ile uygun ısı koşullarında hastanelere ulaştırmaktadır. Bölgemizdeki sağlık kuruluşları hizmet kapasitelerine göre kendi bünyelerindeki transfüzyon merkezlerinde kan ve kan ürünleri stoku oluşturmuştur. Sağlık kuruluşlarındaki kan ve kan ürünleri stokunun idamesini ve hastanelerin kan ve kan ürünü taleplerini Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezimiz karşılamaktadır. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarının kan ve kan ürünü stoklarını idame ettirebilmemiz ve böylelikle hastanelerde tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz ancak bölge ihtiyacına yetecek sayıda düzenli, gönüllü kan bağışı kabul etmemizle mümkün olmaktadır. Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını bilemiyoruz. Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu yüzden 'kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır' diyoruz. İhtiyaç duyulduğu esnada sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmemiz için kan stoklarımızın sürekli ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerekmektedir. Bu durum da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışları ile mümkün olmaktadır."
İnsanların kan ve kan ürünlerinin hastalara para ile satıldığı yönünde bir kaygısı bulunduğuna dikkat çeken Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu yanlış bir bilgidir. 2005 yılında Türk Kızılayı'nın uygulamaya koyduğu Ulusal Güvenli Kan Temini Programı sayesinde hiçbir hasta veya hasta yakını kan ve kan ürünleri için ücret ödememektedir. Hatta hasta veya hasta yakını kan ve kan ürünü temin etmek için hiçbir işlem yapmamaktadır. Hastane ihtiyaç duyulan kan ve kan ürününü Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezimizden talep etmekte ve bu ürünler Türk Kızılayı'na ait araçlar ile uygun ısı koşullarında hastanelere ulaştırmaktadır. Bölgemizdeki hastanelerde tedavi gören insanlarımızın kan ve kan ürünü temininde sorun yaşanmaması için 18 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı resmi kimlik belgeleri ile birlikte Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezlerimize ve Türk Kızılayı kan bağışı ekiplerimize kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Gazi Devlet Hastanesi haricindeki tüm hastanelerin kan ve kan ürünleri ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanmaktadır. Kan bağışları arttıkça bu hastanelerinde kan ihtiyaçları karşılanacaktır."
(EMT-SLH-Y)

17.12.2012 13:44:31 TSI

Editör: Wan Haber