Türk Kızılayı Ege Bölgesi Müdürü Dr. Gökay Gök, Türkiye'de kadın kan bağış oranının yüzde 6 olduğunu belirterek, bu durumun sorumlusunun erkekler olduğunu söyledi.
Dr. Gök, eğitim eksikliği nedeniyle erkeklerin kadınlara sürekli, 'Siz kansızsınız, her ay kan kaybediyorsunuz, kan değerleriniz düşük, biz sizin yerinize veririz' şeklinde konuşarak kan vermelerinin önüne geçtiğini, bunun eğitim ve bilinç eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Avrupa ülkelerinde kadın kan bağışçı oranlarının yüzde 35-40'ları bulduğunu kaydeden Dr. Gökay Gök, Türk kadınlarını kan vermeye davet etti. Gök, davetini, "Öncelikli olarak kadınları tok karnına, uykusunu almış, TC kimlik numarasıyla Kızılay'a ya da gezici ve sabit kan alma birim ve merkezlerine başvuru yapmalarını, kan değerlerini ölçtürmelerini, kan vermelerine engel olacak bir manileri yoksa, kan bağışı yapmaya davet ediyoruz" sözleriyle yaptı.
Türk Kızılayı Ege Bölgesi Müdürü Dr. Gökay Gök, kan değeri 12,5 gram dsl olan her kadının kan verebileceğine vurgu yaparak şöyle konuştu: "Eğitim eksikliğinin nedeni erkekler. Kan konusundaki eksik ve hatalı bilgileri düzeltmedik. Kan bağışı talebinde bulunmadık kadınlardan. Onun yerine erkek egemen olarak kadınlara 'diye bugüne kadar erkekler kadınları engelledi. Ama yanlış. Gelişmiş ülkelerdeki kan verenlerin, bağışçıların yüzde 33-35'i kadın bağışçı. Kan değerleri açısından Avrupalı kadınlar ile bizim kadınlarımız arasında yüzde 2-4 arasında fark var. Ama İzmir'de ve tüm Türkiye'de kadın kan bağış oranı sadece yüzde 6. Sadece Uşak'ta yüzde 17'ye çıktı. Bu da eğitim sayesinde oldu. Bu eğitimlerle birlikte kandaki hemoglobin değeri, kadınlarda 12,5 gram desibelin üzerindeyse her kadın kan verebilir."
Türk toplumunun yüzde 50'sinin kadın olduğunu ve kan bağışı dahil olmak üzere hiçbir projenin kadınlar olmadan tamamen başarılı olamayacağını dile getiren Dr. Gökay Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlardaki kan değerleri biraz daha düşük ancak sağlığı el veren, kan değerleri müsait olan çok sayıda kadın var. Niye vermedi bunlar? Çünkü talep etmedik. Bu çalışmalarla birlikte bu oran artmaya başladı. Kadın olmadan projeler sürdürülebilir olamaz, 365 gün 6 saat kan karşılayabilmemiz için kadınların desteğine ihtiyacımız var. Kadınların desteklemediği bir projenin başarılı olma ihtimali yok."
(HD-HO-Y)

23.01.2013 16:40:43 TSI

Editör: Wan Haber