GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Cemiyet Genel Sekreteri Fahrettin Çelik ile beraber Şanlıurfa Gazeteciler Birliği'ni ziyaret ederek ortak sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Kıymaz, basın sektörü ve bölgesel sorunlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, yeni teşvik yasasının eski ve yeni yatırımcı arasında fırsat eşitsizliği oluşturduğuna dikkat çekti. Zeynel Abidin Kıymaz, yaptığı konuşmada, "5084 sayılı yatırımı teşvik yasasının işveren sigorta pirim desteğinin sona ermesi bir milyona yakın çalışan, on binlerce işvereni ilgilendiren ortak bir sorundur. Hükümeti, elini çabuk tutarak eski yatırımcıların uğrayabileceği daha büyük zararların önüne geçmeye davet ediyoruz" dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde işsizlik sıkıntısının yaşanmaya devam ettiğini anlatan Kıymaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çıkan teşvik yasası burada yaşayan insanları rahatlatmıştı. 5084 sayılı teşvik yasasının kaldırılması ile işsizlik tekrar gündeme gelmeye başladı. Teşvik yasası, Doğu ve Güneydoğu bölgelerine işadamlarını teşvik ediyordu. Sadece yatırımla kalmıyor aynı zamanda işsizliği ortadan kaldırıyordu. Bu bölgelerde yapılacak iş olmayınca vatandaşlar mevsimlik iş için başka bölgelere çalışmaya gidiyorlar. Yeni çıkarılan teşvik yasası özellikle altıncı bölgede bulunan Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ilimizi önemli oranda yeni yatırımcıları misafir edecek ve önemli yatırımlar burada olacaktı. Şanlıurfa'da inanıyorum her yıl Adıyaman'da olduğu gibi onbinlerce ırgat çalışmak üzere Karadeniz'e fındığa, Çukurova da pamuğa, Niğde'ye patatese gidiyorlar."
Bu insanların başta meslek sahipleri olarak tekstil sanayisi olmak üzere açılan fabrikalarda istihdam edileceklerini anlatan Kıymaz, şunları söyledi: "Bu yatırımlar bölgenin ırgatlığını sonlandırmak için önemli yatırımlar olacaktır. Fakat 2-3 yıl önce gelmiş Şanlıurfalı, Diyarbakırlı, Adıyamanlı yatırımcılar 5-10 trilyon yatırım yapmış, risk almış, cesaretle bölgeye yatırım yapmış kişi başına sigortalı primi 400 TL yatırırken, yasanın yürürlük tarihi geçen yıl altıncı aydan bu tarafa yapılan yatırımları kapsıyor. Yeni yatırım yapan bir yatırımcıda aynı sahada hiç sigorta ödemeyecek. Bu ne demektir, eski yatırımcı burada iplik ve tekstil yapıyorsa İstanbul ve Avrupa'dan gelip ithalatçılar sipariş önerisi verecekler. Kişi başına 2 TL'lik sipariş verecek, diğeri ise 3 TL'lik sipariş verecek. Kişi başı sigorta primi 400 TL ödeyen bir adam, bunu maliyetlere yansıtacak. Teklif verdiği zamanda hiç sigorta ücreti vermeyen adamdan daha fazla teklif edecek. İş alamayacak. Eski yatırımcıyı koruyup destekleyecek düzenleme gerekiyor. Bunun için hükümet beşinci ve altıncı bölgedeki özellikle eski yatırımcılara işveren desteği adı altında bir çalışma başlattığından bahsediyor. Bunu süratle sonuçlandırılması gerekiyor.
Aksi halde fabrikalar kapanacak. Eski yatırımcılar işçilerini çıkaracak. Bir yandan üç yüz, 500 yüz kişiye iş istihdamı sağladık diye sevinirken diğer yandan binlerce kişi işsiz kalacak. Haksız rekabet ortamının, hükümetin daha zararlı sonuçlar ortaya çıkmadan, hızlı bir şekilde düzenleme yapmasına ihtiyaç vardır. Bu güne kadar halen hükümet bir düzenleme yapmadı."
Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya'da istişarelerde bulunduklarını anlatan Kıymaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok sayıda işçi çıkarılmış. 1 Ocak 2013 itibarı ile işyerleri kapanıyor. Hükümetin elini çabuk tutarak yani eski yatırımcıların uğrayabileceği daha büyük zararların önüne geçmeye davet ediyoruz. Burada kardeş kuruluşumuz Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat da aynı zamanda bir işletmeci bir yatırımcı meslektaşımız, meslek kuruluşu temsilcisi olarak olayın rehavetini biliyor. Bizde basın kuruluşları temsilcisi olarak, burada Şanlıurfa'da bir çağrıda bulunuyoruz. Hükümete elini çabuk tutmasını rica ediyoruz."
Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat da yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bizlerde basın sektöründe yıllardır hizmet veriyoruz ve başta Şanlıurfa olmak üzere bölgemizde binlerce gazeteci sigortalı olarak sektörde çalışıyor, yeni teşvik yasasına ek bir madde eklenerek, 5. ve 6. bölgede bulunan sigortalı işçilerin sigortalarında indirime gidilmesinde yarar var."
(CK-HO-Y)

03.02.2013 14:15:50 TSI

Editör: Wan Haber