Giresun'un Eynesil ilçesinde üreticinin 4 ton kivisi pazarlanamadığı için dalında kaldı. İlçenin Boztepe mahallesinde 8 yıldır Kivi üreticiliği yapan İsmail Kakıl bahçesinde toplanmaya hazır 4 tona yakın kivi mahsulünün olduğunu, pazarlama sorunu yaşadığı ve mahsulünün elinde çürümeye başladığını belirterek yetkililerden yardım istedi.
Eynesil'in küçük bir ilçe olduğunu, Karadeniz Bölgesinde kivi bahçelerinin zamanla çoğaldığını ve yeterli pazar sahası olmadığını söyleyen Kakıl " Eynesil İlçe Tarım Müdürlüğünün destekleriyle 8 Yıl önce Karadeniz Bölgesinde Çay ve Fındığa alternatif ürün olduğunu düşünerek çay bahçemi söküp Kivi diktim. İlçe tarım müdürümüz bu bahçeyi kendi elleriyle yaptı. Çünkü bu bahçenin Karadeniz Bölgesinde örnek bir bahçe olacağını ve görmek için Valilerin geleceğini söylemişti. Bakımlarını yaptık, büyüttük ve mahsulünü almaya başladık. Önceden Kivi bahçeleri olmadığı için mahsulümüzü pazarlara götürüp sepet sepet rahatlıkla satabiliyorduk. Kivi bahçeleri yaygınlaşınca pazarlarda alıcıdan çok satıcı olmaya başladığını" kaydetti.
Kivi mevsiminin yavaş yavaş geçtiğini, dalında olan ürünün döküldüğünü ve çürümeye başladığını söyleyen Kakıl " Kivi yetiştiriciliğini Çay ve Fındığa alternatif olduğu için zamanında bize teşvik ettiler. Fakat Devlete ait hiçbir kurum üreticiye sahip çıkmıyor. Kivi üreticileriyle ilgilenebilecek bir kooperatifin hayata geçirilmesi gerekiyor. 3 sene önce kilosunu 2,5-3 liradan satarken bu gün 11,5 arasında zorla satabiliyoruz. Bazı sorunlarımızın kaynağını Eynesil İlçe Tarım müdürlüğü olarak düşünüyorum. Çünkü bize ürünle alakalı budama da dâhil hiçbir bilgi verilmiyorlar. Karadeniz Bölgesinde Çay ve Fındığa alternatif olan bu ürün için pazarlama alanları oluşturulmalı, Kooperatifleşmeye gidilip soğuk hava depolarında muhafaza edilip piyasaya sunulması gerekiyor" dedi.
(AB-EK-Y)

26.12.2012 12:55:14 TSI

Editör: Wan Haber