Kampanya kapsamında Erçek Çok Programlı Lisesi’nin bahçesinde düzenlenen ödül törenine; Van Valisi Münir Karaloğlu, Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Baro Başkanı Murat Timur ile çok sayıda veli katıldı.
 

VATSO tarafından şapka ve tişört dağıtımı yapılan törende konuşan Erçek Çok Programlı Lisesi Müdürü Zeynel Abidin Akkuş, okullarının belde civarındaki 20 köyün öğrencilerine eğitim öğretim sunan tek lise konumunda olduğunu söyledi. Bölgenin merkezden uzak olması ve çevre şartlarına bağlı olarak maddi ve manevi çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Zeynel Abidin Akkuş, “Eğitimsizlikle beraber bilinçli anne-baba olamama problemlerimiz de mevcuttur. Bu sorunları yavaş yavaş aşıyoruz. Biz de bu engellerden birkaç tanesine, belki en önemlilerini ortadan kaldırmak adına öğretmen-öğrenci-veli iş birliğini sağlayarak daha sağlıklı ve aktif bir eğitim öğretim ortamı oluşturabileceğimizi düşündük. Bu nedenle de 15 Ekim’de velilerimiz arasında kitap okuma yarışması başlattık ancak önümüzde aşmamış gereken çok yol vardı. Önce velilerimize okutacağımız kitapları bulmamız gerekiyordu. Çoğu yerden kitap desteği aldık ama desteklerden bir tanesi vardı ki bizi çok etkiledi ve bu işi yapmak için azmimizi artırdı. Desteklerini bildiren bir mahkumdu ve okulumuza bir mektup göndermişti. Aydın’ın Nazilli ilçesinden yazdığı mektubunda, 'Ben her ne kadar mahkum olsam da hala duyarlı, dünyaya bakış açısı geniş, aydın, kültürlü olabilmek için yıllarca mücadele etmiş bir bireyim. Suçlu doğmadım. Cahil iki bireyin birleşmesiyle dünyaya gelmiş, parçalanmış bir ailenin tek evladıyım. 34 yaşında öfkeme yenik düşüp cezaevine girdim. 8 yıldır cezaevindeyim, biraz daha yolum var. Gazetelerden kitap ihtiyacınız olduğunu okudum. Okumayan kalmasın diye elimden gelen yardımı yapmak isterim. Kitaplarımı kabul etmenizi rica ediyorum. Bu kutsal görevinizde başarılar diliyorum' diyordu. Kader mahkumuna verdiği bu destekten ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Kampanyanın amaçlarına da değinen Zeynel Abidin Akkuş, “Kampanyamıza başlarken düşünen, sorgulayan, araştıran, kavramlar arasında ilişki kurabilen, yeni eserler veren, üretken bir nesil yetiştirmek, okuma alışkanlığını kazandırmak, okumayı engelleyici nedenleri ortadan kaldırmak, Erçek Lisesi’nin kütüphanesini güncelleştirmek, ödünç kitap kullanımını yaymaktı amaç. Öğrencilerin ailelerini bu sürece dahil etmek, kitap temini konusunda hayırseverlerin katkısını sağlamak, medyanın, sivil toplum örgütlerinin, halkın ve yöneticilerin desteğini almak suretiyle Erçek Çok Programlı Lisesi öğrencilerinde ve ailelerinde okuma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefledik. Velilerimizin tek bir sayfa bile olsa ellerine kitap alıp okuyarak öğrencilerimize örnek olmaları, ders çalışmanın ve kitap okumanın dikkat gerektirdiğini bilmelerini sağladık. Aynı zamanda bir öğrencinin okuduğunu anlamak için gerekli ortamın nasıl olması gerektiğini anlamaları için velilerimizi okuma eylemine katmak istedik. Velilerimizin çocuklarına nasıl bir çalışma ortamı sağlamaları gerektiğini yaşayarak görmelerini arzuladık” diye konuştu.
 

Projenin belirlenen amaçlar doğrultusunda başarılı olduğuna inandıklarını da dile getiren Zeynel Abidin Akkuş, “Kütüphanemizde ekim ayında 2 bin 500’ün üzerinde kitabımız vardı. Tamamını velilerim okumak üzere aldılar. Bu da hararetli bir kitap temini arayışına girmemize yol açtı. Kurduğumuz değerlendirme komisyonuyla velilerimize toplamda 400 bin sayfa okuttuğumuzu tespit ettik. Bu bizim için mutluluk verici bir haberdi. Velilerimizin dikkatini çekebilmek ve olabildiğince fazla veliye olaşabilmek için de ödüllerimizi birinciye inek, ikinciye koç ve üçüncü olan velimize de keçi olarak belirledik. Ödülleri yaşadığımız çevrenin şartlarına, geçim kaynaklarına uygun olarak belirledik. Çünkü amacımız, birkaç veliye değil tüm Erçek bölgesi halkına ulaşabilmekti. Kimisi bu ödülü garipsedi, kimisi kızdı, kimisi de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin meşhur ‘İnek Bayramı’ etkinliğine benzetti. Ne denirse densin, sonuç itibarıyla hedeflerini gerçekleştirebilmiş bir kampanya oluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz ve bunu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
 

Ardından kürsüye çıkan Vali Münir Karaloğlu, güzel bir kampanyanın ödül töreninde bulunduklarını söyleyerek, “Erçek Çok Programlı Lisemizin yaratıcı bir fikirle hayata geçirdiği bu kampanya zannediyorum şimdiye kadarki kampanyaların içerisinde en dikkat çekeni oldu. Sadece öğrenciyi değil, veliyi de işin içerisine katarak kampanya yapıldı. Verilen ödüller de kamuoyunun dikkatini çekti. Çünkü birinciye inek, ikinciye koç, ve üçüncüye de keçi verecektik. Bu kampanyayı yürüten Okul Müdürümüz Zeynel Abidin Akkuş’a, öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederek kutluyorum” dedi.

Kitap okumayan bir millet olduğumuzu da dile getiren Vali Karaloğlu, “İlk emri ‘oku’ olan bir dinin, bir medeniyetin temsilcileri olmamıza rağmen yapılan araştırmalarda maalesef az okuyan bir milletiz. Kitap okumayı çok sevmiyoruz. Bunu mutlaka değiştirmek ve dönüştürmek zorundayız. Kitap okumayı hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Her gün zamanımızın bir parçasını kitap okumaya ayırmamız lazım” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Karaloğlu tarafından kampanya kapsamında 6 ayda 40 kitap okuyarak birinci olan Abdulgani Gürci’ye ineğini teslim etti. İkinci olan Mahfuz Canğa’ya koç, üçüncü olan Tansu Demir’e de keçi hediye edilirken, öğrenciler arasında dereceye giren öğrencilere de tablet bilgisayar verildi.

 

İneğini teslim alan İl Özel İdaresi’nde güvenlik görevlisi 14 çocuk babası Abdulgani Gürci, 6 ay boyunca kitap okuduğunu söyledi. 'Veliler Okuyor, Öğrenciler Kazanıyor Kampanyası'nın örnek bir proje olduğunu ifade eden Gürcü, “İlim cehaleti boğar. Ödül okumamızı teşvik etti. Okuyarak milletimize faydalı olalım” diye konuştu.
 

Ödül töreni, halk oyunları gösterisi ve düzenlenen konserle sona erdi.

Editör: Wan Haber