Açılışta konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, "Bugün kentlerimizde yaşananlara karşı; her edebiyatçımızın söyleyeceği söz, her şairimizin okuyacağı bir şiiri olmalıdır. Kentimize gelecek olan her edebiyatçının bu yaşananlara ilişkin söyleyeceği mutlakta bir sözü olacaktır" diye konuştu. Kaya, "Bugün edebiyatçıların, sanatçıların üzerine söz yazacağı yer; Cizre, Sur, Nusaybin'dir" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' sloganı ile düzenlenen 2'inci Van Kitap Fuarının açılışı yapıldı. Açılışa Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, Sosyolog İsmail Beşikçi, Şair Hicri İzgören, STK temsilcileri, yayınevleri temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Fuar ile ilgili kısa bir bilgi veren Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, 107 yayınevi, 60 edebiyatçı ve çok sayıda akademisyen ve yazarın fuar boyunca Van'da olacaklarını söyledi.

3-489.jpg

Kaya: Dillerin özgürleşmesi ve kendini var edebilecek koşullara sahip olması gerekiyor

Güler'in ardından kitap fuarının açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, "Yazının başlangıç yeri olan bu kadim topraklar aynı zamanda tarihin ve medeniyetlerin de doğuşuna tanıklık etmiştir" sözleri ile konuşmasına başladı. İnsanlığın doğuşu ve aydınlanması olarak kabul edilen yazının, bu topraklarda ortaya çıktığını ve dünyaya yayıldığını aktaran Kaya, kadim Mezopotamya'nın, aynı zamanda insanlık mirasının bugüne kadar taşınmasının da ana kaynağını oluşturduğunu belirtti. Bu  topraklarda, baskılara rağmen kendisini var etmeye çalışan çok derin bir edebiyatın olduğunu ifade eden Kaya, "Bu edebiyatı yazmak ve ortaya çıkarabilmek için  öncelikle dillerin özgürleşmesi ve kendini var edebilecek koşullara sahip olması gerekiyor. Bu ülkede; sırf kendi dilinde şiirler, romanlar, hikayeler yazan insanlar, maalesef  kendi ülkelerinde yaşam hakkına, hatta 'defnedilme' hakkına bile sahip olamamışlardır. Bu bilinçle onlarında mirasına sahip çıkarak başta Kürt dili ve edebiyatı olmak üzere tüm ötekileştirilen edebiyatlara bu fuarda alan açmaya çalıştık" dedi. 

4-413.jpg

"Orhan Kemal’i okuyamıyor olmak ne kadar acıysa, Ehmedê Xanî’yi okuyamıyor olmakta öyle olmalı"

"Bir Kürt okuyucu  için Yaşar Kemal’i, Nazım Hikmet’i, Orhan Kemal’i okuyamıyor olmak ne kadar acıysa, bir Türk okuyucu için de Ehmedê Xanî’yi, Feqîyê Teyran’ı, Cigerxwin’i okuyamıyor olmayı da o kadar acı olarak görüyoruz" diyen Kaya, bunun da farkında olarak geçmişten bu güne kadar  bu topraklarda söz söylemiş olan ve  birbirini besleyen Kürtçe ,Türkçe ,Farsça Ermenice  dilleri başta olmak üzere geniş bir yazar ve yayınevi yelpazesiyle fuarı düzenlediklerini belirtti. 

5-392.jpg

Kaya: Yaşanan katliamlara karşı herkesin söyleyeceği bir sözü olmalı

Kitap fuarını ülkenin büyük acılar yaşadığı bir dönemde yaptıklarını aktaran Kaya, "Sokağa çıkma yasakları, ölümler ve çok büyük acıların yaşandığı böylesi bir dönemde, kitabın, edebiyatın iyileştirici bir rolünün olduğunu düşünerek bu fuarı gerçekleştirmek istedik. Yine barışa olan inancımızla fuarımızın sloganını 'Kitapla Barış' olarak belirledik. Çünkü, edebiyat, şiir ve şair savaşa karşı barışı savunan en büyük güçtür. Edebiyat bir hakikat ve özgürlük arayışıdır. Bu arayışın da en önemli aracı kitaptır. Toplumsal gerçekliğimizin bugün içerisinde olduğu duruma karşı; her edebiyatçımızın söyleyeceği söz, her şairimizin okuyacağı bir şiir ve her kitapta faşizmin lanetlendiği bir mısrayı bu fuar boyunca bulacaksınızdır. Kentimize gelecek olan her edebiyatçının bu yaşananlara ilişkin söyleyeceği mutlakta bir sözü olacaktır" diye konuştu.

6-238.jpg

" Edebiyatçıların, sanatçıların üzerine söz yazacağı yer; Cizre, Sur, Nusaybin olmalı"

"Bugün edebiyatçıların, sanatçıların üzerine söz yazacağı yer; Cizre, Sur, Nusaybin'dir" diyen Kaya, insanlığın aydınlanması için var olan edebiyatın, yaşanan savaşlara karşı barışı en yüksek sesle savunacağı gün bugün olduğunu belirtti. Akademisyen, edebiyatçı ve aydının özgürce konuşmasının artık suç sayıldığı böylesi bir Türkiye gerçekliğinde gösterilecek en insani tavrın, diktatöryal sisteme karşı güçlü durabilmek, bugün kentlerimize, insanlarımıza ve tarihimize karşı yapılanlara karşı çıkmak olduğunu söyledi. Van'ın bölgenin en önemli kültür ve tarihi kentlerinden biri olduğunu belirten Kaya, "Kentimizde yapılan etkinlikler sadece kentimiz için değil, aynı zamanda bölge kentlerimizi de etkileyen rol oynamaktadır. Kentimizin bu rolünü en iyi şekilde oynaması için hepinize ihtiyacımız var. Bu yıl ve sonraki yıllarda yapacağımız böylesi etkinliklerle kentimizin bu rolünü daha da önemli bir noktaya çekeceğine inanıyoruz. Bu fuarda amacımız barışı en güçlü şekilde haykırmak, edebiyatla, kitapla ve şiirle, yürütülen savaşa karşı çıkmaktır. Bunu da kent olarak başaracağımıza inancımız tamdır. " dedi.

8-092.jpg

Kaya, Kürt Gazetecilik Gününü kutladı

Medeniyetin kalbi olan bu toprakların insanlara armağan ettiği kitapları "Van 2'inci Kitap Fuarı " aracılığıyla halkla buluşturacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Kaya, fuarın ‘Toplumsal Barışa’ dönüşmesini umut ettiklerini belirtti. Kaya, konuşmasını "Dün doğum günü olan büyük şair Ahmed Arif'i saygı ve minnetle anıyorum. Yine, Mithad Bedirxan ile başlayan ve bugün 118'inci yılı olan Kürt Gazetecilik Gününü de kutluyor, başta Apê Musa olmak üzere tüm basın şehitlerini saygıyla anıyorum. İç içe geçmiş tüm kültürlerin, birbirlerini özgürleştireceğine olan inancımızla, fuarın barışa vesile olmasını diliyor, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum" şeklinde bitirdi.

Sosyolog Beşikçi: Kürtler, diğer tüm halkları yaptıkları çalışmalarla etkiliyor

Kaya'nın ardından ise Sosyolog İsmail Beşikçi kısa bir konuşma yaptı. Kitap fuarını düzenleyen Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Beşikçi, "Ulus inşa süreçlerinde kültürel faaliyetleri yürütmek çok önlemli oluyor. Kütüphaneler, yayın evleri kurmak, tercüme faaliyetlerini yürütmek, dil ile ilgili tarih ile ilgili toplum yapısı ile ilgili çalışmalar yapmak ulus inşa süreçlerinin çok önemlidir. Kürtlerde de son yıllarda böyle bir süreç yaşanıyor. Kürtler de yaşanan bu süreç Kürtler gibi diğer halkları da etkiliyor. Örneğin Ermeniler,  Süryaniler, Çerkezler, Lazlar üzerinde de böyle olumlu etkiler yapıyor. Bu gruplarda kendi dilleri ile ilgili kendi tarihleri ile ilgili önemli çalışmalara girişiyorlar. Bunu Kürt hareketinin diğer gruplar üzerindeki olumlu etkisi olarak değerlendirmek gerekir. Fuarlarda kültürel faaliyetlerin bir boyutu oluyor" dedi. Savaş süreçlerinde böylesi etkinliklerin yapılamasının önemine değinen Beşikçi, bunun daha da derinleşmesi ve yaygınlaşması gerektiğini belirtti. 

9-053.jpg

Beşikçi'nin konuşmasının ardından Eş Başkanlar ve beraberindekiler fuara katılan tüm yayınevlerinin stantlarını ziyaret ederek, teşekkür etti. Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı fuar alanında, birçok yayınevi eş başkanlara kitaplar hediye etti. Fuar; 30 Nisan'a kadar açık kalacak. 

Wan Haber Merkezi

 

Editör: Wan Haber