Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi, özellikle kemik cerrahisi operasyonlarında hekimin işini kolaylaştıran hastaya özel implant ve protezleri üç boyut teknolojisi kullanarak üretmeyi başardı.
SDÜ CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç.Dr. Oğuz Çolak, kişilere ait kafatası ve farklı kemik yapılarını üç boyutlu modelleyip özel protetifleme cihazlarında tasarlayabildiklerini belirterek "Aslında bu teknoloji 15 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen ülkemizde yeni kullanılmaya başlandı" dedi.
Üç boyutlu modelleme teknolojisinin sağlıkta pek çok alanda kullanılabildiğine dikkat çeken Çolak, şöyle konuştu: "Özellikle medikal alanda bir çok implant tasarımında, çene cerrahisinde, yüz cerrahisinde, dudak yarıklarında, kalça eğikliğinde, kafatası hasarlarında bu teknolojiyi kullanmak mümkün. Yani kemikle ilgili bir arıza olduğunda o kemiğin o bölgeye göre modellenmesinde ve bunun implantının veya protezinin yapılması mümkün. Bunun yanında ileri teknoloji gerektiren savunma sanayilerinde bu modelleme sayesinde özel tasarım yapılabiliyor."
Uygulanan bu teknoloji ile tomografilerin yurt dışına gönderilmesine gerek kalmadığı, hastaların tedavilerinin kolayca yapılarak hem zaman hem de masraftan tasarruf edilebildiğini bildiren Yrd.Doç.Dr. Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tasarımı gerçekleştirilen kafatası protezi ya da implant parçalar ameliyat sürecini hızlandırıyor. Ameliyat yapan doktorlara kolaylık sağlanıyor. Ameliyat öncesi doktor vidalamayı nereye yapacağını model üzerinde gördüğü için hatasız ve hızlı bir şekilde operasyonu tamamlıyor." SDÜ CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Oğuz Çolak, "Önümüzdeki yıllarda bu teknoloji ile kişiye özel organların ve dokuların da modellenmesi mümkün olacak" dedi.
(FK-SK-HO-Y)

30.01.2013 13:34:33 TSI

Editör: Wan Haber