BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, İmralı görüşmelerine ilişkin olarak, "Kürtlerin çok büyük bir kesimi Öcalan'ı muhatap olarak gösteriyor. Büyük barışa doğru giden yolun başında ilk adımları atıyor olma umudunu taşımak istiyorum. Bunun dışındaki yolların büyük bedeller, ağır sonuçlar doğuracağından kaygı duyuyorum" dedi.
BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, "Çözüm Süreçlerinde Liderlerin Rolü" başlıklı konferansta konuştu. İmralı süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kışanak, şunları söyledi: "Kürt halkının önemli bir bölümünün önder olarak kabul ettiği, politik aktör olarak gördüğü, müzakereler konusunda muhataplık adresi olarak gösterdiği Öcalan'la görüşmelerin başlamış olması muhataplık sorununun çözülmesi konusunda önemli bir aşamadır. Çok önemlidir. Çünkü en nihayetinde bu tür süreçler, politik aktörler ve toplumun örgütlü zeminlerini ifade eden aktörlerle konuşularak çözümlenebilir. Böyle bir aşamaya gelmesi önemlidir. Bunu ilerletmek gerekiyor. Bundan korkmamak gerekiyor. Konuşmak, diyalog kurmak, müzakere etmek, Kürt sorununun gerçek boyutlarıyla yüzleşmek, böyle uzun bir barış yolunun başında olduğumuzu düşünerek bunları söylüyorum."
Kürtlerin kendi aralarında diyalog kurmaları ve bu konuyu konuşmalarının muhataplık meselesinde tereddüde neden olmayacağını savunan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürtlerin politik aktörlerinin çok büyük bir kesimi ben burada büyük küçük ayrımı yapmadan konuşuyorum. Öcalan'ın dışında politik ifadeleri olan bazı partiler var ama Kürtlerin politik aktörlerinin çok büyük bir kesimi Öcalan'ı muhatap olarak, adres olarak gösteriyorlar. Bunun arkasındalar, burada duruyorlar. Bunu ilerletmek gerektiğini düşünüyorlar. Ancak, bu şu demek olmuyor. Siz kendi aranızda konuşma imkanlarına sahip olmayın, birbirinizle diyalog kurmayın, politika üretmekten yoksun olun anlamına gelmiyor. Gerçekten de bu muhataplık makamı doğru işletilecekse etrafının tahkim edilmesi birlikte konuşma ortamının sağlanması gerekiyor. Umuyorum, böyle büyük barışa doğru giden yolun başında ilk adımları atıyor olma umudunu taşımak istiyorum. Bunun dışındaki yolların büyük bedeller, ağır sonuçlar olacağından kaygı duyuyorum."
(ÖFA-HO-Y)

13.01.2013 17:51:50 TSI

Editör: Wan Haber