ANKARA - BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, "AKP hükümeti her gün yeni bir operasyonla Kürtleri siyaset yapma hakkından mahrum bırakmaya çalışıyor." dedi.

BDP Grup Toplantısı'na, Uludere'den aileler de katıldı. Aileler ellerinde hayatını yitiren yakınlarının fotoğrafları ile grup salonuna girdi. BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, konuşmasına salonda bulunan Uludereli aileleri selamlayarak başladı. Roboskili ailelerin Ankara'da adalet aradığını söyleyen Kışanak, "Adalete olan güveni tesis edebilmenin yükünü de acılı anaların omzuna bırakan bir Ankara, bir siyaset ve bir Parlamento var. Bu yükü anaların omzuna bırakmanın büyük utanç olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor." dedi. Olayın üzerinden 334 gün geçtiğini hatırlatan Kışanak, "Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğu için yargı soruşturmasının hangi mecrada seyrettiğini kamuoyu bilmiyor. Ortada bir bilgi olmadığı için gizlilik kararı ile kamufle ediyorlar, çünkü araştırmıyorlar. Bu kadar açık bir gerçeği aylarca araştırıp bulamamak mümkün değil." diye konuştu.

AK Parti'nin, Roboski'yi unutturmaya çalıştığını savunan Kışanak, "AKP katliamın faillerini yargıdan kaçırıyor. Kürtlere karşı yapılan bu katliamın, AKP hükümeti açısından bir değeri olmadığını geçen 334 gün içinde anladık. Katilleri gizlemeye yönelik bir iktidar anlayışı var. Katliamın siyasi sorumlusu hükümettir. Katliamın emrini verenler Ankara'dadır. Başbakanlık'tadır, Genelkurmay'dadır." ifadelerini kullandı.

"ZULMEDENLERE KARŞI CESARETLE MÜCADELE ETMELİYİZ"

Türkiye'de inanç özgürlüğü konusunda büyük sorunlar yaşandığını ileri süren Kışanak, şöyle devam etti: "İnanç kimliği baskı altına alınan Alevi yurttaşlarımızın 12 imam orucu dün sona erdi. Bu bir yas orucudur. Hz. Hüseyin öldürüleceği bilerek zulme karşı direniş yolunu tercih etmişti. Zalimlere karşı mücadeleyi cesaretlendirmek için ölüme doğru gitti. Alevilik adaletin peşinde cesaretle gidenlerin yoludur. Günümüzün Yezidleri ile de mücadele için aynı kararlığı göstermek hepimizin görevidir... Zulmedenlere karşı cesaretle mücadele etmeliyiz. Bunun bedeli ne olursa olsun, olması gereken budur. Adalet ancak cesaretle yerini bulur. Bu adalet anlayışı Türkiye için önemli bir konu."

"AKP, KÜRTLERİ SİYASET YAPMA HAKKINDAN MAHRUM BIRAKMAYA ÇALIŞIYOR"

Kürtlerin siyaset hakkına herkesin katkı sunması gerektiğini söyleyen Kışanak, "AKP hükümeti bu konuda da günümüzün Yezidleri olma anlayışı ile adaleti katleden yaklaşımından hiçbir şey değiştirmeden, her gün yeni bir operasyonla Kürtleri siyaset yapma hakkından, kendisini yönetme hakkından mahrum bırakmaya çalışıyor." diye konuştu.

Van ve Iğdır'da yapılan operasyonlarda çok sayıda partilinin gözaltına alındığını belirten Kışanak, "Bu nasıl bir zihniyet ki kesintisiz bir şekilde Kürtlerin demokratik siyasette kendini var etme hakkını sonuna kadar gasp etmek için demokrasiye suikast yaparcasına bu yaklaşımını sürdürüyor." sözlerini kaydetti.

AK Parti'nin iki yüzlü bir tutum içinde olduğunu ileri süren Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hangi darbe döneminde bu kadar seçilmiş cezaevinde tutukludur? Bu darbe değil de nedir? Çözüme giden yola dinamit döşemek değil de nedir? AKP'nin tutumu iki yüzlüdür, sahtedir. Bu yaklaşım şimdiye kadar hak ettiği yanıtı aldı, bundan sonra da halkımız nezdinde hak ettiği cevabı alacaktır. Bu göz altıları şiddetle kınıyoruz. Derhal bütün arkadaşlarımız serbest bırakılmalı. Onlar bu ülke demokrasisi için her şeyi göze alarak siyasete gönül vermiş yoldaşlarımızdır."

"YARALI SİVİL KÜRTLERİN SINIRDAN GEÇMESİNE İZİN VERİLMEDİ"

Suriye'de yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Kışanak, Türkiye'nin izlediği politikanın siyasi perspektiften yoksun olduğunu belirtti. Kışanak, "Türkiye'nin eline silah verip gönderdiği çeteler siyasi cinayet işlemiştir." ifadesini kullandı. Yaralı sivil Kürtlerin sınırdan geçmesine izin verilmediğini ileri süren Kışanak, "Açıkça etnik bir ayrımcılık var. Arap halkı ile Kürt halkını karşı karşıya getirmeye ve çatıştırmaya yönelik bir politika var." diye konuştu.

Gizli bir şey kalmaması gerektiğini kaydeden Kışanak, "AKP hükümeti kimlere kaç silah verdi, kimleri nerelerden geçirdi, bunları açıklamalıdır. Türkiye'nin yaptığı suçtur. Sınırdaki yurttaşları koruyacak olan Patriot füzeleri değil bizim doğru siyaset anlayışımız olacaktır." diye sözlerini tamamladı. CİHAN

Editör: Wan Haber