Kayseri'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan kış lastiği genelgesi ile ilgili olarak Kayseri'de yapılan çalışmalarda 3 bin 199 aracın kontrol edildiği ve 266 araca işlem yapıldığı bildirildi.
Kayseri Valiliği tarafından konu ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı:
"Bu konudaki mevzuatın, amaç ve hedeflerine uygun gerçekleşmesini ve uygulamada oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlar aşağıya çıkartılmıştır.
Kış Lastiği : Üzerinde M S işareti bulunan ve 7 °C' nin altındaki sıcaklıklarda yol tutumunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.
Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca "A" türü yetki belge sahibi olması gereken (Ticari amaçla otomobille yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişiler) otomobillerde kış lastiği kullanılması zorunludur.
Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
Kamyonet, minibüs ve "A" türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.
Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde;
Üstte bahsi geçen araçların lastiklerinin yanaklarında (M S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır. (İstepne lastikler dahil)
Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir.
Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde, lastik omuzlarında (M S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.
İlimizde Trafik denetlemesi ve düzenlemesi ile ilgili olarak ilgili birimlerimizce bu konuda yapılan çalışmalarda; özellikle öğrenci servisleri olmak üzere toplam 3199 araç kontrol edilmiş, 266 araca Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddelerinden işlem yapılmıştır. Bununla birlikte kış lastiği ile ilgili kapsam dâhilindeki tüm araçların sürücülerine gerekli ikazlar yapılmış olup, bu uyarı ve ikaz çalışmaları aralıksız devam etmektedir" ifadesinde bulunuldu
(AÖ-Y)

14.01.2013 16:24:55 TSI

Editör: Wan Haber