Beslenme ve Diyet uzmanı Ayşe Ceren Döğerli, kış hastalıklarına karşı vatandaşları uyararak formunu korumak isteyenlere bol bol A, E ve C vitamini tüketmeleri önerisinde bulundu.
Kış mevsiminde gribal enfeksiyonların arttığını ve vücut direncinin düştüğünü söyleyen Medical Park Uşak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli, "Hastalıklardan korunmak için günde 3 yada 4 öğün meyve, haftada ise iki gün de balık tüketmeliyiz" dedi. Kış mevsiminde vücut direncinin düştüğünü belirten Göğerli, vücudun savunma mekanizmasının güçlendirmek için alınması gereken önlemlere değindi.
GÜNDE 3 YADA 4 ÖĞÜN MEYVE
Hastalıklardan korunmak için A, E ve C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum ve çinko tüketimine de önem verilmesi gerektiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli, " Kış aylarında formumuzu korumak ve hastalık riskini azaltmak için bazı basit önlemler alabiliriz. Özellikle portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri kış aylarında günde 3 yada 4 öğün tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra, sofralarımızdan Tam tahıllı veya kepekli ekmeği, pilav-makarna, Sebze-kurubaklagil veya et, tavuk, balık, yoğurt ve salatayı eksik etmemeliyiz. Sebze ve meyveler kış aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıkların oluşumunu engelleyebilmektedir. Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığından korunmak için bu yiyeceklere önem vermemiz gerekiyor. Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasında yer alıyor ve haftada en az iki gün balık tüketmeliyiz" dedi.
BU VİTAMİNLER KANSERDEN KORUYOR
A vitamininin vücut dokularının ve cildin sağlıklı olmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladığını da belirten Döğerli, "Sağlıklı bir kemik yapısı için de gereklidir. A vitamini, Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur.Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, havuç, kayısı, yeşil sebzeler, domates, portakal, greyfurt, lahana, maydanoz A vitamininden ve A vitamini türevlerinden zengin besinlerdir. C vitamini; vücutta kemiklerin, dişlerin, cildin ve eklemlerin gelişmesini ve güçlenmesini sağlar. Yaraları iyileştirir ve dokuları yeniler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı direnci artırır. Kanı temizler. Tansiyonu düşürür yiyecek ve içeceklerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı maddelere dönüşmesini önler. C vitamini, kansere yakalanma riskini azaltır. C vitamini, düşük yağ ve yüksek lif içeren diyetlerle tüketildiğinde etkinliği en üst seviyeye çıkar.
Kış aylarında alınması gereken en önemli viteminerden biri olan E vitamini de çok güçlü bir antioksidandır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kansere karşı koruyucudur. Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller. Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisinin olduğu da kanıtlanmıştır" dedi.
Beslenme ve Diyetisyen Ceren Döğerli ayrıca kış aylarında vücudun bağışıklık sistemini koruyan selenyum ve çinko içeren süt ve süt ürünleri, brokoli, balık ve deniz ürünleri tavuk eti, tahllar, yumurta, kırmızı et ve baklagillerin de tüketiminin sağlıklı bir yaşam için büyük önem arz ettiğini sözlerine keledi.
(KY-İK)

21.01.2013 12:49:29 TSI

Editör: Wan Haber