Bitkisel ürün satışı yapan Mehmet Ercan Atalay, kışın hastalıklardan korunmanın en doğal ve en iyi ilacın şifalı bitkiler olduğunu söyledi.
Kış memleketi olan Kayseri'de soğuk havalardan dolayı vücudun direncinin düştüğünü ve hastalıklara yakalanma riskinin arttığını belirten Atalay, bundan korunmak için antiseptik ürünlerin kullanılması gerektiğini ifade etti. Atalay, "Doğa'da ve literatürde kendini kanıtlamış birçok köklerimiz, bitkilerimiz var. Özellikle kök zencefil, bunu isterseniz toz halinde de elde edebilirsiniz. İsterseniz kök şeklinde zerdeçal ve havlucan, beraberinde özellikle içerisine karanfil koyduğumuz zaman antiseptik bir özellik taşır. Kullanıldığında soğuk algınlığına ve nefes darlığına etkisini gösterir. Özellikle, insanların ıhlamur tüketiminde alışagelmiş bir şekilde süreklilikleri var. Ihlamurun içerisine kabuk tarçın konulabilir. Yine kabuk tarçında soğuk algınlığında etkilidir. Bunun yanında, ishal gibi rahatsızlıklarda da kullanılabilir. Zerdeçal bir kök bitkisidir." diye konuştu.
Atalay, zerdeçal, zencefil ve havlucanın birlikte bir çaydanlığın içinde kaynatıldıktan sonra 10 dakika kaynamaya bırakılması gerektiğini ve bunun dört kişilik bir aile için yeterli olduğunu belirtti. Atalay ayrıca, ıhlamur veya zencefil tozunun da bu karışımın içine eklenebileceğini kaydetti.
Vatandaşların, halsizlik için ayrı ayrı ürünler almak yerine, kış çayı denilen bir ürünü kullanmalarının daha faydalı olacağını vurgulayan Atalay, "Özellikle halsizlik için kesinlikle direnç vericidir. Ihlamur, kekik, karabaş, adaçayı, ebe gömeci, okaliptus, portakal kabuğu, meyve kabukları ve meyve çayları da giriyor. Bu kış çayı dediğimiz çayın içerisinde, limon kabuğu, elma kurusu, tarçın, zencefil, karanfil, havlucan, zerdeçal ve kuşburnu bulunmaktadır. Bunlar hazır olarak kişinin tercihine bağlı edinebilecekleri karışımlardır." şeklinde konuştu.
Bitkisel ürünlerin fiyatlarına da değinen Atalay, şunları söyledi:
"100 gram zencefil, 100 gram havlucan, 100 gram zerdaçal ve 100 gram da kabuk tarçın karışımını düşünürseniz, bunların zaten 100 gramları, 2-3 TL arasında değişiyor. 4 kişilik bir aileye, 100 gram aldığınız zaman maliyeti 12 TL civarında olur. Ihlamurun kilogramı 60-70 TL arasında değişir. Çiçekli olması ve taze olmasına çok özen göstereceğiz. Kış çayı, tek başına hazır satılan bir üründür. Ben bunların hiçbirini tek tek almayayım da, hazır alayım derseniz, çeşitli aktarlarda ve eczanelerde de bunları bulabilirsiniz. Bunların da ortalama satış fiyatları 10 TL'dir."
Atalay, öksürükle ilgili de çörekotu yağının bir yemek kaşığına boşaltılıp, iki üç damla limon sıkılıp alınabileceğini sözlerine ekledi.
(DDB-OD-ZB-Y)

16.02.2013 10:41:24 TSI

Editör: Wan Haber