Kış karanlığının depresyonu tetikleyen olumsuz etkilerini dekarasyonda yapılacak bazı değişikliklerle aşmak mümkün. Mutfakta kullanılacak beyaz ve açık mavi renklerin kışın getireceği kilolardan uzak durabilmek için uygun bir seçim olacağına dikkat çeken Uzman Diyetisye Işın Sayın, "Kış depresyonu, kış kiloları demektir. Depresyona girmeyin, mutfağınız ve yemek salonunuzdaki renkleri değiştirin, hem iştahınızı kontrol altında tutun hem de yemekten keyif alın" dedi
Kış aylarının gelmesiyle birlikte havanın kararması, insanların iştah seviyesini de olumsuz yönde etkiliyor. Mutfakta kullanılacak doğru renklere, karanlık havanın olumusuz etkisinden kurtulmanın mümkün olacağına işaret eden uzman diyetisyen Işın Sayın, kış dekorasyonunda kullanılacak renklerle ilgili önerilerde bulundu.
Renkler ve beslenme arasındaki ilişkiye dikkat çeken Işın Sayın, "Kış depresyonu, kış kiloları demektir. Depresyona girmeyin, mutfağınız ve yemek salonunuzdaki renkleri değiştirin, hem iştahınızı kontrol altında tutun hem de yemekten keyif alın" dedi.
Sayın, hızlı yemek yiyen insanları mavi renkli mutfak önererek, "Mutfak duvarlarınızı açık bir mavi tonunda boyayın. Böylece mutfakta geçirdiğiniz süreyi huzurlu kılmayı başarabilirsiniz. Beyazla belirli oranda mavi rengi karıştırarak, ara tonlar elde edebilirsiniz. Bir duvarı beyaz, diğerini mavi de boyayabilirsiniz. Beyaz renk; ışığı yansıtır. Böylece mutfağınız, 4 mevsim boyunca içinize çok sinecek. İngiltere' de Manchester Üniversitesi'nde, renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri konulu bir araştırmada, mavi ve beyaz renklerin, sakinlik veren bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Demek ki; bir adım daha ileri gidip, masa örtünüzü mavi-beyaz desenli renkte seçebilirsiniz... Tabaklarınızı beyaz renkte seçin. Beyaz ışığı yansıtır, dikkat çeker . Yemeğinizin renkleri belirginlik kazanır. İştahı uyarmayan renklerde dekore edilmiş bir mutfakta, yemekten tat almak mümkündür. Çiğnemeden hızla yutanlar ve iştah kontrolüne ihtiyaç duyan acele ve stresle masaya oturanlar için mavi tonlar, birebirdir." diye konuştu.
Salonda ve oturma odasında yeşil renklerin stresi alacağını söyleyen Işın Sayın, "İş yerinden belki de evinizde mutfağınıza kadar taşıdığınız hırs ve streslerinizi, en azından salon ve oturma odanızın huzur veren yeşiliyle aşabilirsiniz. Salonunuzu, canlı yeşilin tonlarına boyayın ki; ferah ve huzurlu bir ortam oluşsun. Böylece atıştırmalarınızla ilgili sakin ve sağlıklı kararlar alabilecek bir ruh haline sahip olabilirsiniz. Daha düşük kalorili, masum ve keyifli seçimler yapabileceğiniz bir ruh hali ise; çok çiğnemek, sakin davranmak ve damağınızda uzun uzun gezdirdiğiniz atıştırmalıklarınızın tadının keyfine varmak için uygun zemin hazırlar. Kırmızı ve sarı ise iştah açabilir. Bunu aksesuar olarak bile, tercih etmeyin. Atıştırma tabağı için en uygun renk yeşil tonlarıdır. Koyu yeşil tonlarında desenleri olan beyaz ya da tamamen yeşil bir tabak da uygun olabilir. Bitki çayı fincanınızı da sevdiğiniz bir desen ve renkte olmasında sakınca yok. Salonda battaniye, halı, süs eşyaları vb tüm aksesuarlarınızı da mavi-yeşil-beyaz-krem tonlarında seçmeniz, ruh halinizi değiştirecek, akşam öğünlerinizin daha dinlendirici ve sakin öğünler olmasına yardımcı olacaktır." şeklinde konuştu.
"Güne güzel başlamak için renkli bir yatak odası, karanlık bir gece" diyen Işıl Sayın, yatak odası ile ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı:
"Yatak odasında duvarlar krem, beyaz olabilir. Gündüz tül perdeden geçen ışık, duvarların renginden yansıyarak odanızı aydınlatacak, güne iyi başlamanıza yardımcı olacaktır. Mutlu insanların iştahları daha kontrollüdür. Yatak örtüsü, nevresim takımlarınızda özgürlüğü seçin. Bir yastık lacivert, diğeri kırmızı, çarşafınız sarı, dekoratif yastıklarınız ise sarı ve turuncu, yatak örtünüz fıstık yeşili ve tamamı düz renk, desensiz olabilir. Bu size enerji ve dinamizm verecek, güne daha iyi, mutlu başlamanızı sağlayacaktır. Deneyin, yatak toplamayı belki de hiç bu kadar sevmediğinizi göreceksiniz ... Diğer yandan, yalnız yatak odasının kalın perdelerinde, ışığı içeriye asla geçirmeyen, koyu renkli, oldukça kalın kumaşları tercih edin. Işığın sızmadığı karanlık bir yatak odasında uyku sürecinde, gözdeki fotoreseptörlerimiz izin verir ve "melatonin" hormonu salgılanır. Bu hormon da seratonin denilen bir mutluluk hormonunun ön maddesidir. Karanlık odada uyku, gün içi mutluluğumuz, ruhsal toleransımızdan sorumludur. 6-8 saatlik kaliteli bir gece uykusu, "insülin, leptin, ghrelin" gibi iştahla ilgili hormonların gün içi dengesinden sorumludur. Yani yatak odasının gündüz aydınlık ve enerjik renklerle dolu olması, gece ise tamamen karanlık olabilmesi için beyaz duvar, renkli nevresim takımı ve koyu renkli kalın kumaşlı perdeye ihtiyaç vardır."
(ÖK-ÖK-Y)

11.12.2012 14:19:06 TSI

Editör: Wan Haber