Yaz güneşi kadar kış güneşinin de cildi etkilediği, kış aylarında da güneşin zararlı etkilerinden korunmak için düşük faktörlü güneş kremleri kullanılması gerektiği belirtildi.
Marmaris Özel Ahu Hetman Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç.Dr. Tülin Mansur, kış mevsiminde dışarıda soğuk hava, içeride kalorifer, soba, klima gibi ortamın nemini azaltan çevresel faktörlerin etkisiyle ve banyoda sıcak suyun tercih edilmesiyle nem dengesinin, bozulan ve kuruyan ciltte kaşıntıya yol açabileceğini bildirdi. Doç.Dr. Tülin Mansur, yaşlanma belirtilerini de artıran bu koşulların, derinin tahriş olmasına neden olarak egzama görülme sıklığını artırdığını da söyledi.
Cilt bakımının mevsime göre değiştiğini anlatan Mansur, şöyle konuştu: "Kışın hem dışarıdaki karlı ve soğuk hava hem de iç mekanlardaki fazla yakılan ısıtıcılardan kaynaklanan sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunların başında dil kuruluğunda artma meydana gelmektedir. Özellikle derisi zaten bazı hastalıklara hassas olan kişilerde bu aşırı kuruluk kendini daha fazla göstermektedir. Dolayısıyla kışın cilt bakımında en önemli konu derinin kuruluğunun ortadan kaldırılmasıdır. Gerekli nemlendirici ve yağlayıcı ürünlerle yağlanması ve nemlendirilmeye çalışılması gerekir. Evdeki ortam havası nemlendirilmelidir. Aşırı sıcak banyolar ve sauna hamam gibi ortamlardan cildi kuruttuğu için uzak durmak gerekiyor."

KIŞ GÜNEŞİNE DİKKAT
Doç. Dr. Tülin Mansur, yaz güneşi kadar kış güneşinin de zararlı etkileri olabileceğini belirterek şunları söyledi: "Kışın dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise yaz gibi kış güneşi de deriyi etkiler. Güneş koruyucuları yazın öneririz ancak kışın da güneşin zararlı etkilerinden korunmak lazım. Kış güneşinde çok kalınırsa yaz gibi cildi etkileyebilir. Düşük faktörlü 25-30 gibi faktörler yeterli olmaktadır. Alınacak bazı önlemler ile kış mevsiminin cilt üzerindeki diğer olumsuz etkilerinden korunmak mümkün. Banyoda ve günlük el ve yüz temizliğinde deriyi kurutmayan temizleyicileri, eğer kuru bir cilt tipine sahipseniz nemlendiricili temizleyicileri tercih edin. Çok sıcak su kullanmayın ve banyo süresinin 10 dakikayı aşmamasına dikkat edin.Banyodan sonra cilt tipinize uygun yüzünüz ve vücudunuz için nemlendirici krem ve losyonları kullanmayı ihmal etmeyin. Gün içerisinde defalarca yıkamak zorunda kaldığınız ellerinizi, her yıkamadan sonra nemlendirin."
(BG-HO-Y)

08.01.2013 11:40:00 TSI

Editör: Wan Haber