Kış aylarında, kalp krizi riskinin üç kat daha fazla olduğu belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Güray Şıracı, kış aylarında artan göğüs ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk havalarda vücuttaki damarların büzüşmeleri sonucu kan basıncının arttığını belirten Şıracı, şöyle konuştu: "Bununla birlikte akciğerdeki hava yollarında bronşlardaki büzüşmeler sonucunda vücuda oksijen alımı azalmaktadır. Kalp dokuları yeterli oksijeni sağlayabilmek için artmış olan iş yüküne karşı hızını artırarak fazla çalışması gerekir. Bunun sonucunda kalbin ihtiyacı olan enerji gereksinimi sağlayan koroner damarlar hastalıklı ise kalbin ihtiyacı olan miktarı sağlayamazlar. Bu da göğüs ağrıları oluşuyor. Soğuk havalarda pıhtılaşmayı artıran eğilim ve damarların tıkanması sonucu kalp krizi artmaktadır. Kış mevsiminde solunum yolları enfeksiyonları ve yağlı diyet tüketimi sonucunda da göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp krizinden ani ölümlerin miktarı 2-3 misli artmaktadır."

KALP HASTALARI SOĞUK HAVALARDA DIŞARI ÇIKMAMALI
Kalp hastalarının eksi derecedeki soğuklar ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmasının tehlikeli olduğunu belirten Şıracı, sözlerine şöyle devam etti:
"Rüzgar, vücut yüzeyindeki ısının kaybını kolaylıkla sağladığı için diğer yağışlı ve karlı havalara göre daha tehlikeli. Kalp hastaları dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında sıkı sıkıya giyinmelerini, atkı ve bere kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü, vücudumuzdaki ısı kaybı en çok baş ve boyun kısmında olur. Kalp hastaları diyet sonrası, soğuk bir ortamda ve rüzgara karşı dışarı çıktığında adeta kalp krizine davetiye çıkarırlar."

İLAÇ DÜZENLİ ALINMALI
Kalp hastalığı olan hastaların kış aylarında ilaçlarını aksatmadan kullanması gerektiğini ifade eden Şıracı, sözlerini şöyle tamamladı: "Dil altı hapları varsa bunları yanlarında taşımaları gerekir. Diyet olarak kış mevsiminde tatlı ve hamur işinin yerine kış mevsimine ait nitelikli sebze ve meyveleri yeterli ölçüde tüketilmesi gerekir. Dirençlerini artırmaya yönelik bol miktarda sıvı almaları gerekir. Sigara, kahve ve alkolden de uzak durulmalıdır."
(EV-SK-HO-Y)

28.01.2013 12:24:06 TSI

Editör: Wan Haber