Soğuk kış aylarında araçlarda yaşanabilecek sorunlar alınacak küçük tedbirlerle ortadan kaldırılarak, sıkıntısız bir kış geçirilebileceği bildirildi.
Ayıptap Otomotiv Servis Müdürü Fazlı Erim son günlerde etkisini artıran soğuk nedeniyle araçlarda bazı sorunların yaşanabileceğini ancak bunların alınacak tedbirlerle giderilebileceğini söyledi. Servis Müdürü Erim, araçların kış bakımlarının kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Kış aylarında havaların dondurucu derecede soğuk olması, diğer mevsimlere araçların çalışma sistemini etkiliyor. Bu yüzden sürücüler kesinlikle araçlarının kış bakımını ihmal etmeden düzenli bir şekilde yapmaları gerekiyor. Özellikle motor soğutma suyu içine eksi 40 derece özelliği bulunan antifriz konulmalıdır. Bakımda direksiyon, diferansiyel, şanzıman ile motorun yağ bakımı da mutlaka yapılması gerekiyor. Yağ değişiminde akışkanlığı yüksek olan tam sentetik yağ kullanılmasına dikkat edilmelidir" dedi.
Akü bakımının da önemli olduğunu ifade eden Erim, "Akülerdeki asit oranı dikkate alınarak silecekler, balatalar, elektronik aksam, diskler, klima-kalorifer sistemi de kontrol edilmelidir. Kış bakımı yapılmayan araçlar güvenli sürüşü engellediği gibi kaza riskini ve yakıt tüketimini artırır. Bakım yapılmayan araçların çalıştırılmasında da güçlükler yaşanabilir. Düzenli çalışmayan araçlarda motorun ömrü de kısalır" şeklinde konuştu.
Çok soğuk havalarda otomobillerin beli aralıklarla mutlaka rölantide çalıştırılması gerektiğini de hatırlatan Erim, "Bazı vatandaşlar çalışmayan araçları ateşle ısıtmaya çalışıyor. Bu kesinlikle yanlış bilinen bir durumdur. Böyle bir durum motorun içyapısına büyük zararlar verir. Bu yöntemin kesinlikle denenmemesi gerekiyor. Bunun yerinde belli aralıklarla çalıştırılan otomobil 10 dakika rölanti de bırakılabilir" diye konuştu.
Soğuk nedeniyle çalışmayan araçların iterek çalıştırılmasının da sakıncalı olduğunu bunun yerine takviye kablolarla çalıştırılması gerektiğini ifade eden Erim, "Aracı iterek çalıştırma yöntemi motora ciddi zararlar verir. Bu nedenle başka bir araçtan alınacak takviye kablolarla araç sağlıklı bir şekilde çalıştırılabilir" dedi.
(HD-Y)

10.01.2013 12:16:14 TSI

Editör: Wan Haber