Hükümetin kırsal altyapı için 2005 yılında başlattığı KÖYDES ve BELDES ile birlikte Köylere Götürme Birlikleri arıcılığıyla da projeler gerçekleştiriliyor. Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, 2012 yılında kırsal altyapı ve eğitim yatırımlarındaki projelerin nerelere yapıldığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uslu, "2012 yılı dönemi içerisinde Van il özel İdaresi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle yapılan çalışma ve planlamalar kapsamında,  merkez ilçeye bağlı köylerin ihtiyaç ve öncelikleri kapsamında; başta KÖYDES projeleri olmak üzere 69 adet proje hayata geçirildi. Köylere yönelik altyapı projelerinin desteklenmesi (KÖYDES)  kapsamında planlanan 39 adet projenin, 6 adedi yol yapım projesi; bunun 6 kilometresi 1’nci kat, 2 km’si ise 2’nci kat asfalt. 15 adedi sanat yapısı (köprü-menfez), 12 adedi içme suyu şebekesi yapım ve onarımı ile bu projelerin gerçekleştirilmesine yönelik hizmetler için 6 adet ortak alım projesi. İl özel idaresinin 2012 yılı yatırım programında bulunan ve birlik aracılığıyla gerçekleştirilen 13 projenin 4 adedi içme suyu şebekesi yapım ve onarımı, 6 adedi tarımsal sulama, 3 adedi sanat yapısı (köprü-menfez). Köylere Hizmet Götürme Birlikleri (KHGB) arıcılığıyla da İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 13 köyümüzde derslik, lojman, okul yolu, okul sahası ve bahçesi düzenleme ile parke yapımı işleri gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak İl Özel İdaresi’nin sağladığı teknik destekle uygulamaya konulan projelerin tamamının etüdü, projelendirilmesi ve yapımı hizmetleri kısa süreli iş sezonu içerisinde bitirilerek hizmete sunuldu.”

YOL VE SANAT YAPISI YAPILAN KÖYLERİMİZ

Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Vali Yardımcısı Uslu, kırsal altyapı ve eğitimde hangi köylere yatırım yapıldığını isimlerini tek tek sıralayarak açıkladı. “Kasımoğlu Köy grubuna 6 km. 1’nci kat, Göllü ve Güveçli Köyleri grubuna 2 km 2’nci kat asfalt ve iyileştirme, Hıdır-Ocaklı grubuna 4 km 2’nci kat asfalt ve iyileştirme, Mollkasım  Köyü’ne 2 km  1’nci asfalt ve iyileştirme, Akçift Köy yoluna Menfez, Yeşilsu Köy yoluna menfez, Arıtoprak Köy yoluna menfez,  Ortanca Köy yoluna menfez,  Sarmaç Köy yoluna menfez,  Gövelek Köy yoluna menfez,  Kaymaklı Köy yoluna menfez, Çomaklı Köy yoluna menfez,  Yatıksırt Köy yoluna menfez, Pirgarip Köy yoluna menfez,  Kıratlı Köy yoluna menfez, Kozluca Köy yoluna menfez,  Gövelek -Köşebaşı köyleri arasına menfez, Aşağı Gölalan Köy yoluna menfez, Çolpan Köy yoluna menfez,  Kıratlı Köy yoluna menfez,  Değirmen Köyü yolu istinat Duvarı,  köy yollarına rotmiks”

SU VE KANALİZASYON ÇALIŞMASI YAPILAN KÖYLER

“Esenpınar, Adıgüzel Sarmaç , Yatıksırt, Yeşilsu -Yabalı Mezrası,Yalınağaç- Beykuşağı Mezrası, Ağzıkara , Kavuncu, Hıdır, Çakırbey, Değirmenarkı, Yalınağaç , Derebey, Ilıkkaynak, Atmaca, Yeşilköy, Karpuzalan, Kevenli, Köşebaşı Köylerinin ihtiyaçlarına göre su ve kanalizasyon hattı çekildi.”

DERSLİK-LOJMAN-ONARIM VE TARIMSAL SULAMA ÇALIŞMASI YAPILAN KÖYLER

Akçaören Köyü’ne 2 derslik 2 lojman, Atmaca Köyü’ne 2 derslik 2 lojman, Göllü Köyü’ne 2 derslik 2 lojman, Bakraçlı Köyü’ne 2 derslik 2 lojman, Dibekdüzi Köyü’ne 1 derslik 1 lojman, Satıbey Köyü’ne, 1 derslik 1 lojman, Karakoç Köyü’ne 4 lojman, Ortanca Köyü’ne 4 lojman, Aktaş Köyü’ne 1 derslik , Beşçatak Köyü’ne 1 derslik , Karakoç Köyü’nün okul sahası düzenlemesi, Adıgüzel Köyü’nün  okul çevre düzenlemesi, Kalecik Köyü’nün okul çevre düzenlemesi, Baklatepe Köyü’nün Okul Onarım, Değirmen, Taşkonak, Irgatlı, Ağzıkara, Bakraçlı, Dağönü ve Şahgeldi Köylerinin ü Tarımsal Sulama projeleri hayata geçirildi. Gerçekleştirilmiş olan toplam 69 proje için devletemiz tarafından 10 milyon 254 bin 935 Türk lira harcama yapıldı”

""

""

""

""

Editör: Wan Haber