Türkiye'nin ilk mayına dayanıklı aracı Kirpi'nin üretimini yapan BMC'nin işçileri maaşlarını aylardır alamadıklarını iddia ederek, seslerini daha yakından duyurmak amacıyla İzmir'den Ankara ve İstanbul'a hareket etti. Ankara'ya doğru hareket eden 17 otobüs Manisa'da mola verdi.
Yaklaşık 6 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle bir süredir çeşitli eylemler yapan İzmir-Pınarbaşı'nda kurulu BMC fabrikası işçileri, bugün İzmir'den Ankara'ya TBMM'ye hareket etti. Ankara'ya 17 otobüs hareket ederken, 17 otobüs de İstanbul'da BMC'nin bağlı bulunduğu Çukurova Holding'in genel merkezine yola çıktı. İzmir'den Ankara'ya hareket eden 17 otobüs ilk olarak Manisa'da konakladı. Manisa'ya giriş yapan otobüsler Gediz köprüsü civarında emniyet ekipleri tarafından tek tek arandı. Yapılan aramanın ardından işçiler öğretmenevi önünde inerek, Türk Metal-Sen Manisa Şubesi'nin önüne kadar yürüdü.
İzmir'den Manisa'ya otobüsle gelen yaklaşık bin işçi Manisa şubesi önünde kendilerini bekleyen 500 kişilik işçi grubuyla buluştu. BMC işçileriyle birlikte Manisa'ya gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, burada bir konuşma yaptı.
Yıldırım, "Ege'nin büyük medeni iftarı olan ulaştırmaya büyük destekler sağlayan BMC'de çalışan işçilerin mağduriyetini dile getirmek için biz bu yola çıktık. Bize ait olanları almak için yola çıktık. İnanıyoruz ki bu yolda BMC'yi kurtaracağız. Türkiye ekonomisine 10 milyar dolar katma değer yaratmış, 100 bin kişiye istihdam yaratmış işyerini öncelikle kurtaracağız. Hem işçimizi, hem de işvereni kurtarmadan dönmeyeceğiz'' diye konuştu.
Başlattıkları eylemin aslında 2013-2014 toplu iş sözleşmesinde Türk Metal-Sen'in neler yapabileceğini göstermek olduğunu vurgulayan Süleyman Yıldırım, "Bu aslında 2013-2014 grup toplu iş sözleşmesinin ilk mesajıdır. Bizim ne kadar kararlı olduğumuzu, nelere yapabileceğimizi herkese göstereceğiz. Bu toplum iş görüşmeleriyle ilgili bilgilendirme toplantılarını 6 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü'nde Ankara'da açıklayacağız. Toplu grup iş sözleşmesinin adımlarını kamuoyu ile paylaşacağız. Bu seneki toplu grup iş sözleşmesinde işçilere ait olanları alıncaya kadar mücadele edeceğiz. Attığımız her adımdan da işçimizin haberi olacak'' dedi.
Yıldırım'ın konuşmasının ardından şube binası önünde toplanan yaklaşık bin 500 kişilik işçi grubu slogan attılar. İzmir'den gelen işçi grubu Manisa'da otobüslerde ve Türk Metal Sen hizmet binasında konakladıktan sonra yarın Ankara'ya hareket edecekleri belirtildi.
(ÖND-YHY-Y)

18.02.2013 20:00:06 TSI

Editör: Wan Haber