''Kırmızı Kalem Yedim '' Ne Demek? Önceki dönemlerde herhangi bir bankanın ya da bankaların müşterilerine sunmuş oldukları hizmetlerden, kişilerin finans ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kredi kartı ya da kredi kullandıktan sonra, ödemelerde oluşan aksaklıklar nedeni ile yasal takip sürecine dahil olmalarından dolayı merkez bankasının ve kredi kayıt bürosunun kayıtlarına düşerler. Bu durum ilerideki dönemlerde kişinin finansal destek olarak bankaları kullanmasına engel olacaktır. Bu tür bir sonuçla karşılaşmış kişiler, bankaların kara listesine düşmüş yani bankalardan kırmızı kalem yemiş kişilerdir.

kirmizi-kalem-yiyen-kisi.JPG

Kırmızı Kalem Yiyen Kişi Kredi Alabilir Mi?

Bu kişilerin bankalar ile olan ticari ilişkilerinin devam etmesi için, geçmiş dönemlerde bulunan borçlarının tamamen ödenmiş olması gereklidir. Eğer kişi yasal sürece girmiş olan borcunu ödemiş ve aradan 5 yıl da geçmiş ise kredi kullanmak için bankalara başvuruda bulunabilir. Ancak her bankadan olumlu sonuç alınamayabilir. Çünkü bankaların birinden farklı, kendine özgü bir sisteme bağlı olarak çalışır. Böyle bir durum da banka ile olan ticari ilişkiyi düzeltmek gerekir. Otomatik fatura ödeme talimatı vermek gibi. Kısaca, kara listeye alınmış ya da kırmızı kalem yemiş bir kişinin kredi kullanması oldukça zordur. Bazı bankalar Merkez Bankası tarafından kara listeye alınmış ya da bankalar tarafından kırmızı kalem yemiş kişileri finansal hizmetlerinin içerisine çekmek için çeşitli kampanyalar önermektedirler. Bu kampanyalar sayesinde kara listede olan kişilerin bankacılık faaliyetlerinden yararlanması sağlanmaktadır.

kirmizi-kalem-yiyen-kisi-001.JPG

Kırmızı kalem yemiş kişilerin kredi kullanmalarını sağlayacak bir kaç alternatif yol bulunur. İlk olarak kara listedeki kişinin kendi üzerine kayıtlı taşınmazı var ise bu taşınmaz ipotek edilerek kredi kullanması sağlanabilir. Bir diğer yöntem ise, sabit, düzenli geliri olan bir yakınının ya da arkadaşının kefil olması ile kredi kullandırılır. (Kaynak: Van Haber)

Editör: Wan Haber