Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, hayvancılıkta saman ve yem sorununun giderilmesi gerektiğini söyledi.
Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, kırmızı et fiyatlarının aşırı derecede düşmesinin et üreticisini canından bezdirdiğini belirterek, "Et fiyatları habire düşüyor, yem fiyatları ise hız kesmeden astronomik şekilde yükseliyor. Üretici artık yemcilerden yem alamıyor. Hayvancılıkta en ucuz olan saman yem girdisi 1 kilogram fiyatı 0,80-0,85 TL olmuş durumda. Bu yükselişe paralel olarak kırmızı et fiyatları o kadar düştü ki, artık beyaz et fiyatına geldi neredeyse. 9-10 TL'den inek eti, 13-13,50 TL'den tosun eti alıcı buluyor. 15-20 kilogram süt veren inekler kesiliyor. Çünkü üreticinin yem alım gücü kalmadı. Düşen et fiyatları kime fayda sağlıyor derseniz ne çile çeken üreticiye ne de tüketiciye. Sadece et tüccarlarına, kasaplara, marketlere yarıyor. Madem et fiyatları düştü, reyonlarınızda neden et fiyatları düşmüyor. 10 TL'ye alıyor, 20 TL'ye satılıyor. Bu nasıl bir vicdan yapısı. Et satılmıyor diyorlar. Hele 10 TL'ye alınan eti 15 TL'ye satsınlar, satılıp satılmadığını millet görsün. Üreticiyi sıkboğaz yaparak malını ellerinden alıp, götürüp iki katına satmak ahlaki değil. Yem stokçularına sesleniyorum. 0,25-0,30 TL'ye aldığınız samanı 0,80-0,85 TL'ye satmanız, hatta 1 TL'ye çıkarmak için samanı ve arpayı satmamanız fayda değil, ancak üreticinin nefretini kazanırsınız" ifadelerini kullandı.
"Devlet Mahsulleri Ofisi çiftçinin kara gün dostudur derlerdi. Bu denli büyük bir yem ve saman sıkıntısı varken neden saman getirmiyor? Yoksa 5-10 gemi saman getiremiyor mu? Bu kadar insan, bu kadar görevli üreticinin bu sıkıntısını gideremiyor mu?" diyen Taneli, "Ayrıca Et Balık Kurumu neden var, ne iş yapıyor? Kuruluş amacı ne? Neden hala dışarıdan et ithalatı yapıyor? İthal ettikleri etleri devlet kurumlarının çoğuna ihale yapmadan 17 TL'ye satıyor. Et Balık Kurumu denge kurmak için mi yoksa dengeleri alt üst etmek için mi var?" diye konuştu.
(NA-CC-Y)

05.12.2012 14:37:13 TSI

Editör: Wan Haber