Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 80'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kilogramı 25 kuruşa kadar düşen turpta üretici bu yıl umduğunu bulamadı.
Kadirli ekonomisine yılda yaklaşık 15 milyon gibi bir gelir sağlayan ve ilçede "Kırmızı altın" ve "bacasız fabrika" olarak nitelendirilen turp, üreticisini bu yıl sevindirmedi. Sezon başında kilogramı 30 kuruştan satılan turp, şu anda kilogramı 25 kuruştan alıcı buluyor. 20 kilogramlık poşetler halinde İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere sevkiyatı yapılan ürünler artık kilogram olarak değil, poşet olarak adlandırılıyor ve 20 kilogramlık turp poşetleri 5 TL'den alıcı buluyor.
Bu yıl Kadirli ve Sumbas ilçelerinde yaklaşık 30 bin dönüme turp ekimi yapıldığını ve çiftçinin bu sezon arzu ettiği geliri elde edemediğini söyleyen Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, geçtiğimiz sezon kilogramı 80 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulan turpun bu sezon kilogramı 25 kuruşa kadar düştüğünü ve bu durumunda çiftçide hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti. Sezon başından bu yana fiyatların değişmediğini söyleyen İspir, "Turp bu yıl tarlada kaldı. Birçok çiftçi tarladan turpu söküp işlemiyor çünkü şu anda turpun geliri giderini karşılamıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden ve iç Anadolu'dan turpa hiç talep yok. Talep olmayınca satış da yok. Turp üreticisi bu yıl perişan oldu" şeklinde konuştu.
C, B1, B2 vitaminleri yönünden çok zengin olan, böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen turp, Kadirli ilçesinde yılda ortalama 40 bin dönümde ekiliyor. İlçe ekonomisine de yılda 15 milyon katkı sağlayan turp üretiminde her sezon yaklaşık 5 bin kişi istihdam ediliyor.
(SLÇ-GS-E)

12.02.2013 09:57:43 TSI

Editör: Wan Haber